stdClass Object ( [id] => 1173577 [title] => Velika analiza: Putin je napravio stratešku grešku s invazijom na Ukrajinu. Pogrešno je procijenio raspoloženje u toj zemlji, koja ne želi ruske ‘osloboditelje‘. Evo zašto bi ovo mogao biti njegov kraj... [alias] => velika-analiza-putin-je-napravio-stratesku-gresku-s-invazijom-na-ukrajinu-pogresno-je-procijenio-raspolozenje-u-toj-zemlji-koja-ne-zeli-ruske-osloboditelje-evo-zasto-bi-ovo-mogao-biti-njegov-kraj [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ruski predsjednik Vladimir Putin napravio je stratešku grešku s invazijom na Ukrajinu. Pogrešno je procijenio raspoloženje u toj zemlji, koja nikako nije čekala ruske "osloboditelje". Pogrešno je procijenio SAD, EU i niz drugih zemalja – uključujući Australiju, Japan, Singapur i Južnu Koreju – koje su sve bile sposobne za kolektivno djelovanje prije rata i koje su sada usmjerene na poraz Rusije u Ukrajini – pišu analitičari američkog časopisa za međunarodne odnose i vanjsku politiku SAD-a, "Foreign Affairs", koji izdaje Vijeće za vanjske odnose, neprofitna, nestranačka organizacija s članstvom specijaliziranim za vanjsku politiku SAD-a.

U nastavku sagledavaju razvoj aktualnog rata, njegove moguće ishode i moguće dalekosežne posljedice.

Konstatira se kako Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri već nameću teške troškove Moskvi. K tome, svaki rat je bitka za javno mnijenje, a Putinov rat u Ukrajini – u doba nikad masovnijih medijskih slika – povezuje Ruse s ničim izazvanim napadom na mirnog susjeda, s masivnom humanitarnom katastrofom i brojnim ratnim zločinima. Na svakom koraku gnjev koji je uslijedio zbog toga bit će golema prepreka ruskoj vanjskoj politici u budućnosti.

Ništa manje značajne od Putinove strateške pogreške bile su taktičke greške ruske vojske. Može se sa sigurnošću reći da su rusko planiranje i logistika bili neadekvatni i da je nedostatak informacija danih vojnicima, pa čak i časnicima u višim ešalonima, bio poguban za moral. Rat je trebao brzo završiti, udarom "munje" koji bi obezglavio ukrajinsku vladu ili je natjerati na predaju, nakon čega bi Moskva nametnula neutralnost Ukrajini ili uspostavila rusku vrhovnu vlast nad zemljom.

Manje nasilje moglo je rezultirati manjim sankcijama. Da je ukrajinska vlada brzo pala, uz manje ratne štete i žrtava, Putin bi mogao tvrditi da je cijelo vrijeme bio u pravu jer, eto, Ukrajina nije bila voljna ili sposobna da se brani, nije bila prava država – baš kao što je rekao. Ali, Putin neće moći pobijediti u ovom ratu pod svojim uvjetima. Postoji nekoliko načina na koje bi u konačnici mogao izgubiti.

Mogao bi uvući, a to već radi, svoju vojsku u jako skupu i uzaludnu okupaciju Ukrajine, uništavajući moral ruskih vojnika, trošeći resurse i ne dajući Rusima ništa zauzvrat osim šuplje fraze o ruskoj veličini i susjedne im zemlje svedene na siromaštvo i kaos.

---

image
Ukrajinska postrojba kod Luhanska 25. veljače
AFP
---

Mogao bi uspostaviti stanoviti stupanj kontrole nad dijelovima istočne i južne Ukrajine i vjerojatno Kijevom, dok bi se borio protiv ukrajinske pobune koja bi djelovala sa zapada i bila uključena u gerilski rat diljem zemlje. Taj bi scenarij podsjećao na partizanski rat koji se dogodio u Ukrajini tijekom Drugog svjetskog rata.

Istodobno, vodit će Rusiju u sve veću gospodarsku degradaciju, s rastućom izolacijom i sve većom nesposobnošću da si osigura goleme resurse na kolike se moraju oslanjati velike sile. I, što je najvažnije, Putin bi mogao izgubiti potporu ruskog naroda i elita od kojih ovisi u procesuiranju rata i održavanju vlasti, iako Rusija nije demokratska država.

Čini se da Putin pokušava ponovno uspostaviti neki oblik ruskog imperijalizma. No, pri tom se ozbiljno kocka, gubeći iz vida povijesne događaje koji su pokrenuli kraj ruskog carstva. Posljednji ruski car, Nikolaj II., izgubio je rat protiv Japana 1905. i kasnije pao kao žrtva boljševičke revolucije, izgubivši ne samo krunu, nego i život. Pouka: autokratski vladari ne mogu gubiti ratove i ostati autokrati.

U ovom ratu nema pobjednika

Malo je vjerojatno da će Putin izgubiti rat u Ukrajini na bojnom polju. Ali, mogao bi izgubiti kada borbe uglavnom prestanu i zatim se postavi pitanje – što sada? Neuračunate i podcijenjene posljedice ovog besmislenog rata nužno će uslijediti i teško proći. A nedostatak političkog planiranja za dan poslije – usporediv s neuspjehom planiranja američke invazije na Irak – učinit će svoje.

Ukrajina neće moći natjerati rusku vojsku na povlačenje. Ruska vojska je u višoj ligi i Rusija je nuklearna sila, dok Ukrajina nije. Ukrajinska vojska se dosad borila sa zadivljujućom odlučnošću i vještinom, ali prava prepreka ruskom napredovanju dosad je bila sama priroda ovog rata. Zračnim bombardiranjem i raketnim napadima Rusija bi mogla sravniti gradove Ukrajine, čime bi ostvarila dominaciju na terenu. Mogla bi čak pokušati s ograničenom uporabom nuklearnog oružja, s istim učinkom.

---

image
Ubijeni ruski vojnik u kamionu na prilazu Kijevu
AFP
---

Zvuči jezivo? Da, ali ako Putin donese ovu odluku, u ruskom sustavu ne postoji ništa što bi ga moglo zaustaviti. “Ostavili su pustinju”, napisao je rimski povjesničar Tacit o taktici rimskog ratovanja, pripisujući te riječi britanskom ratnom vođi Kalgaku, “i nazvali je mirom.” To je opcija i za Putina u Ukrajini. Čak i u tom slučaju, ne bi mogao jednostavno otići iz te pustinje. Putin je vodio rat zbog tampon zone pod kontrolom Rusije, između sebe i sigurnosnog sustava u Europi predvođenog SAD-om. Stoga ne bi mogao izbjeći imperativ izgradnje političke strukture kako bi postigao svoje ciljeve i održao određeni stupanj reda u Ukrajini.

Ali, ukrajinsko stanovništvo je već pokazalo da ne želi biti okupirano. Žestoko će se oduprijeti – kroz svakodnevne činove otpora i kroz pobunu unutar Ukrajine ili protiv marionetskog režima u istočnoj Ukrajini koji je postavila ruska vojska.

Tu se može povući analogija s ratom Alžira protiv Francuske 1954.-62. godine. Francuska je bila superiorna vojna sila. Ipak, Alžirci su našli načina da slome francusku vojsku i oslabe podršku u Parizu za rat.

Okupacija Ukrajine bila bi neizmjerno skupa. Možda Putin može sastaviti marionetsku vladu s Kijevom kao glavnim gradom, "višijevsku" Ukrajinu. Možda može uz potporu obavještajnih i policijskih struktura pokoriti stanovništvo takve ruske kolonije. Bjelorusija je primjer zemlje koju vodi autokratska vlast uz pomoć policijske represije i potporu ruske vojske. To je mogući model za istočnu Ukrajinu pod ruskom vlašću.

U stvarnosti, međutim, to je model samo na papiru. Rusificirana Ukrajina mogla bi postojati tek kao administrativna fantazija Moskve, a ne bi bilo prvi put da se neka vlada rukovodi svojim administrativnim fantazijama.

No, to nikada ne bi moglo funkcionirati u praksi, zbog same veličine Ukrajine i novije povijesti te zemlje. U svojim govorima o Ukrajini Putin se zaglavio u sredini 20. stoljeća. Zaokupljen je germanofilskim ukrajinskim nacionalizmom iz 1940-ih. Otuda njegove brojne referencije na ukrajinske naciste i njegov cilj “denacifikacije” Ukrajine.

Da, Ukrajina ima i krajnje desničarske političke elemente. No, ono što Putin ne vidi ili ignorira jest mnogo popularniji i mnogo snažniji osjećaj nacionalne pripadnosti koji se pojavio u Ukrajini otkako je ona zatražila neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Vojni odgovor Rusije na Majdansku revoluciju 2014. u Ukrajini, koja je zbrisala korumpiranu prorusku vladu, bio je dodatni poticaj tom osjećaju nacionalne pripadnosti. Otkako je počela ruska invazija, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij bio je savršen u svom obraćanju ukrajinskom nacionalnom osjećaju. Ruska okupacija samo bi ojačala i proširila taj osjećaj, djelomično stvaranjem mnogih mučenika za tu stvar – kao što je to učinila okupacija Poljske od strane carske Rusije u 19. stoljeću.

Dakle, da bi uopće uspjela, okupacija bi morala biti masivni politički pothvat, koji bi se odvijao na najmanje pola teritorija Ukrajine. Bilo bi to nesagledivo skupo. Možda Putin ima na umu nešto poput Varšavskog pakta, preko kojeg je Sovjetski Savez vladao različitim europskim nacionalnim državama. I to je bilo skupo, ali ne tako skupo kao kontroliranje široke zone unutarnje pobune, do zuba naoružane od brojnih stranih partnera i u potrazi za svakom ruskom slabom točkom. Takav bi napor iscrpio rusku riznicu.

---

image
Antiratni i antiputinovski prosvjed u francuskom Metzu
AFP
---

Užas ovog rata će se vratiti Putinu. U međuvremenu, sankcije koje su SAD i europske zemlje uvele Rusiji rezultirat će njezinim udvajanjem od globalnog gospodarstva. Inozemna ulaganja će nestati. Kapital će biti mnogo teže namaknuti. Transferi tehnologije će presahnuti. Tržišta će se zatvoriti za Rusiju, vjerojatno uključujući i ona za njezin plin i naftu, čija je prodaja bila ključna za Putinovu modernizaciju ruskog gospodarstva. Poslovni i poduzetnički talenti bježat će iz Rusije.

Dugoročni učinak svega toga je predvidiv. Kao što je povjesničar Paul Kennedy napisao u "Usponu i padu velikih sila", takve zemlje imaju tendenciju voditi pogrešne ratove, preuzimati preteške financijske terete i na taj način lišiti sebe gospodarskog rasta – žile kucavica velike sile. U teško vjerojatnom slučaju da Rusija pokori Ukrajinu, mogla bi time i samu sebe upropastiti.

Ključna varijabla kad je riječ o posljedicama ovog rata je – ruska javnost. Putinova vanjska politika bila je doma omiljena u prošlosti. U Rusiji je aneksija Krima bila vrlo popularna. Putinova fokusiranost na obranu svojih odnosno ruskih prava i stavova ne privlači sve Ruse, ali se ipak sviđa mnogima.

Tako bi moglo biti i u prvim mjesecima Putinovog rata u Ukrajini. Rusija će oplakivati svoje žrtve, a to će se, kao i u svim ratovima, propagandno iskoristi za nastavak rata. Globalna izolacija Rusije mogala bi ostaviti Ruse da, uslijed nje, svoju nacionalni identitet i zajedništvo temelje na samosažaljenju i ogorčenosti.

Vjerojatnije je, međutim, da će se užas ovog rata samom Putinu vratiti kao bumerang. Rusi nisu izašli na ulice kako bi protestirali protiv ruskog bombardiranja Alepa u Siriji 2016. i humanitarne katastrofe koju su ruske snage potaknule tijekom građanskog rata u toj zemlji. Ali, Ukrajina ima potpuno drukčiji značaj za Ruse. Postoje milijuni međusobno povezanih rusko-ukrajinskih obitelji. Dvije zemlje dijele kulturne, jezične i vjerske veze. Informacije o tome što se događa u Ukrajini slijevat će se u Rusiju putem društvenih mreža i drugih kanala , pobijajući propagandu i diskreditirajući propagandiste. To je problem koju Putin ne može riješiti samo represijom. A i ta represija mu se također može obiti o glavu. Često se to događalo u ruskoj povijesti.

Posljedice ruskog poraza u Ukrajini postavile bi Europu i SAD pred neke temeljne izazove. Pod pretpostavkom da će se Rusija jednog dana biti prisiljena povući, obnova Ukrajine, s političkim ciljem da je prime u EU i NATO, bit će zadatak herkulskih razmjera. I Zapad ne smije ponovno iznevjeriti Ukrajinu.

Kao alternativa, neki slabiji oblik ruske kontrole nad Ukrajinom mogao bi značiti rascjepkano, destabilizirano područje kontinuiranih borbi s ograničenim ili nikakvim upravljačkim strukturama istočno od granice NATO-a. Humanitarna katastrofa bila bi drukčija od svega što je Europa vidjela desetljećima.

Ništa manje zabrinjavajuća je perspektiva oslabljene i ponižene Rusije, koja bi gajila revanšističke porive slične onima koji su se zagnojili u Njemačkoj nakon Prvog svjetskog rata. Ako Putin održi vlast, Rusija će postati odmetnička supersila s okrnjenim konvencionalnim, ali netaknutim nuklearnim arsenalom. Krivnja i mrlja ukrajinskog rata ostat će u ruskoj politici desetljećima; rijetko koja zemlja profitira od izgubljenog rata. Uzaludnost troškova za izgubljeni rat, ljudske žrtve i geopolitički pad definirat će zbivanja u Rusiji i rusku vanjsku politiku još dugi niz godina i bit će vrlo teško zamisliti liberalnu Rusiju koja bi eventualno nastala nakon užasa ovog rata.

Čak i ako Putin izgubi kontrolu, malo je vjerojatno da će se ta zemlja pojaviti kao prozapadna demokracija. Mogla bi se razdvojiti, posebno na Sjevernom Kavkazu. Ili bi to mogla postati vojna diktatura s nuklearnim oružjem.

Kreatori politike s ove strane morali bi željeti neku bolju Rusiju, nadajući se vremenu kada bi postputinovska Rusija mogla biti istinski integrirana u Europu; trebali bi učiniti sve što mogu kako bi ovo omogućili, čak i sad dok se odupiru Putinovom ratu.

Bilo bi glupo, međutim, ne pripremiti se za mračnije opcije. Povijest je pokazala da je neizmjerno teško izgraditi stabilan međunarodni poredak s revanšističkom, poniženom vlašću bilo gdje, posebice u zemlji veličine i značaja Rusije. Da bi to uspio, Zapad bi morao usvojiti pristup kontinuirane izolacije i obuzdavanja.

Europa bi stoga morala snositi glavni teret upravljanja odnosima s izoliranom Rusijom nakon izgubljenog rata u Ukrajini. Washington bi se, sa svoje strane, mogao konačno usredotočiti na Kinu. Kina bi, zauzvrat, mogla pokušati ojačati svoj utjecaj na oslabljenu Rusiju, što bi dovelo upravo do izgradnje bloka s kineskom dominacijom, koju je Zapad želio spriječiti početkom 2020-ih.

---

image
Uništena ruska vojna vozila
Sergey Bobok
---

Plaćati bilo koju cijenu?

Nitko unutar ili izvan Rusije ne bi trebao željeti da Putin dobije svoj rat u Ukrajini. Bolje je da izgubi. Ipak, ruski poraz bi pružio malo razloga za slavlje. Kada bi Rusija odmah sad prekinula svoju invaziju, nasilje koje je već iskazano u Ukrajini bilo bi trauma koja će trajati generacijama. A Rusija neće uskoro prestati s invazijom.

SAD i Europa bi se trebale usredotočiti na iskorištavanje Putinovih pogrešaka. I ne samo učvršćivati transatlantski savez i poticati Europljane da djeluju u skladu s njihovom dugo izraženom željom za strateškim suverenitetom, već i utjecati na Kinu da uči na ruskom neuspjehu: nepoštivanje međunarodnih normi, kao što je suverenitet država, ima svoje velike i stvarne troškove, a vojni avanturizam slabi zemlje koje se u to upuštaju.

Ako Sjedinjene Države i Europa jednoga dana budu u prilici pomoći u obnavljanju ukrajinskog suvereniteta i ako istodobno mogu potaknuti Rusiju i Kinu prema zajedničkom razumijevanju međunarodnog poretka, Putinova najveća pogreška pretvorit će se u priliku za Zapad.

Ali, do toga će doći po nevjerojatno visokoj cijeni, zaključuje u svojoj analizi "Foreign Affairs".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UPAO U ZAMKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => UPAO U ZAMKU 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-07 10:20:49 [created_by] => 264 [created_by_alias] => S.Pg. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-07 19:07:05 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-07 18:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12493 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/07\/21180194.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/07\/21180196.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/07\/21180198.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/07\/21180200.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/07\/21180204.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/07\/21180206.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","Anatolii Stepanov","Sergey Bobok"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prizor s prosvjeda u Parizu","Ubijeni ruski vojnik u kamionu na prilazu Kijevu","Ukrajinska postrojba kod Luhanska 25. velja\u010de","Antiratni i antiputinovski prosvjed u francuskom Metzu","Uni\u0161teni ruski tenk","Uni\u0161tena ruska vojna vozila"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_21180194_1920.jpg":"1920x1080","k_21180194_1280.jpg":"1280x1280","k_21180194_1024.jpg":"1024x1024","k_21180194_640.jpg":"640x640","k_21180194_480.jpg":"480x480","k_21180194_340.jpg":"340x340","k_21180194_220.jpg":"220x220","o_21180194_1280.jpg":"1280x852","o_21180194_1024.jpg":"1024x682","o_21180194_640.jpg":"640x426","o_21180194_480.jpg":"480x319","o_21180194_340.jpg":"340x226","o_21180194_220.jpg":"220x146","h_21180194_1280.jpg":"1280x854","h_21180194_1024.jpg":"1024x683","h_21180194_640.jpg":"640x427","h_21180194_480.jpg":"480x320","h_21180194_340.jpg":"340x227","h_21180194_220.jpg":"220x147","pp_21180194_1280.jpg":"1006x1280","pp_21180194_1024.jpg":"805x1024","pp_21180194_640.jpg":"503x640","pp_21180194_480.jpg":"377x480","pp_21180194_340.jpg":"267x340","pp_21180194_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_21180196_1920.jpg":"1920x1080","k_21180196_1280.jpg":"1280x1280","k_21180196_1024.jpg":"1024x1024","k_21180196_640.jpg":"640x640","k_21180196_480.jpg":"480x480","k_21180196_340.jpg":"340x340","k_21180196_220.jpg":"220x220","o_21180196_1280.jpg":"1280x851","o_21180196_1024.jpg":"1024x681","o_21180196_640.jpg":"640x425","o_21180196_480.jpg":"480x319","o_21180196_340.jpg":"340x226","o_21180196_220.jpg":"220x146","h_21180196_1280.jpg":"1280x854","h_21180196_1024.jpg":"1024x683","h_21180196_640.jpg":"640x427","h_21180196_480.jpg":"480x320","h_21180196_340.jpg":"340x227","h_21180196_220.jpg":"220x147","pp_21180196_1280.jpg":"1006x1280","pp_21180196_1024.jpg":"805x1024","pp_21180196_640.jpg":"503x640","pp_21180196_480.jpg":"377x480","pp_21180196_340.jpg":"267x340","pp_21180196_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x718","hd_21180198_1920.jpg":"1920x1080","k_21180198_1280.jpg":"1280x1280","k_21180198_1024.jpg":"1024x1024","k_21180198_640.jpg":"640x640","k_21180198_480.jpg":"480x480","k_21180198_340.jpg":"340x340","k_21180198_220.jpg":"220x220","o_21180198_1280.jpg":"1280x897","o_21180198_1024.jpg":"1024x718","o_21180198_640.jpg":"640x448","o_21180198_480.jpg":"480x336","o_21180198_340.jpg":"340x238","o_21180198_220.jpg":"220x154","h_21180198_1280.jpg":"1280x854","h_21180198_1024.jpg":"1024x683","h_21180198_640.jpg":"640x427","h_21180198_480.jpg":"480x320","h_21180198_340.jpg":"340x227","h_21180198_220.jpg":"220x147","pp_21180198_1280.jpg":"1006x1280","pp_21180198_1024.jpg":"805x1024","pp_21180198_640.jpg":"503x640","pp_21180198_480.jpg":"377x480","pp_21180198_340.jpg":"267x340","pp_21180198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21180200_1920.jpg":"1920x1080","k_21180200_1280.jpg":"1280x1280","k_21180200_1024.jpg":"1024x1024","k_21180200_640.jpg":"640x640","k_21180200_480.jpg":"480x480","k_21180200_340.jpg":"340x340","k_21180200_220.jpg":"220x220","o_21180200_1280.jpg":"1280x852","o_21180200_1024.jpg":"1024x682","o_21180200_640.jpg":"640x426","o_21180200_480.jpg":"480x319","o_21180200_340.jpg":"340x226","o_21180200_220.jpg":"220x146","h_21180200_1280.jpg":"1280x854","h_21180200_1024.jpg":"1024x683","h_21180200_640.jpg":"640x427","h_21180200_480.jpg":"480x320","h_21180200_340.jpg":"340x227","h_21180200_220.jpg":"220x147","pp_21180200_1280.jpg":"1006x1280","pp_21180200_1024.jpg":"805x1024","pp_21180200_640.jpg":"503x640","pp_21180200_480.jpg":"377x480","pp_21180200_340.jpg":"267x340","pp_21180200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x700","hd_21180204_1920.jpg":"1920x1080","k_21180204_1280.jpg":"1280x1280","k_21180204_1024.jpg":"1024x1024","k_21180204_640.jpg":"640x640","k_21180204_480.jpg":"480x480","k_21180204_340.jpg":"340x340","k_21180204_220.jpg":"220x220","o_21180204_1280.jpg":"1280x875","o_21180204_1024.jpg":"1024x700","o_21180204_640.jpg":"640x437","o_21180204_480.jpg":"480x328","o_21180204_340.jpg":"340x232","o_21180204_220.jpg":"220x150","h_21180204_1280.jpg":"1280x854","h_21180204_1024.jpg":"1024x683","h_21180204_640.jpg":"640x427","h_21180204_480.jpg":"480x320","h_21180204_340.jpg":"340x227","h_21180204_220.jpg":"220x147","pp_21180204_1280.jpg":"1006x1280","pp_21180204_1024.jpg":"805x1024","pp_21180204_640.jpg":"503x640","pp_21180204_480.jpg":"377x480","pp_21180204_340.jpg":"267x340","pp_21180204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x681","hd_21180206_1920.jpg":"1920x1080","k_21180206_1280.jpg":"1280x1280","k_21180206_1024.jpg":"1024x1024","k_21180206_640.jpg":"640x640","k_21180206_480.jpg":"480x480","k_21180206_340.jpg":"340x340","k_21180206_220.jpg":"220x220","o_21180206_1280.jpg":"1280x851","o_21180206_1024.jpg":"1024x681","o_21180206_640.jpg":"640x425","o_21180206_480.jpg":"480x319","o_21180206_340.jpg":"340x226","o_21180206_220.jpg":"220x146","h_21180206_1280.jpg":"1280x854","h_21180206_1024.jpg":"1024x683","h_21180206_640.jpg":"640x427","h_21180206_480.jpg":"480x320","h_21180206_340.jpg":"340x227","h_21180206_220.jpg":"220x147","pp_21180206_1280.jpg":"1006x1280","pp_21180206_1024.jpg":"805x1024","pp_21180206_640.jpg":"503x640","pp_21180206_480.jpg":"377x480","pp_21180206_340.jpg":"267x340","pp_21180206_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15779250 Threads: 4 Questions: 3237513016 Slow queries: 7337151 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236712593 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/velika-analiza-putin-je-napravio-stratesku-gresku-s-invazijom-na-ukrajinu-pogresno-je-procijenio-raspolozenje-u-toj-zemlji-koja-ne-zeli-ruske-osloboditelje-evo-zasto-bi-ovo-mogao-biti-njegov-kraj-1173577 [printLink] => /vijesti/svijet/velika-analiza-putin-je-napravio-stratesku-gresku-s-invazijom-na-ukrajinu-pogresno-je-procijenio-raspolozenje-u-toj-zemlji-koja-ne-zeli-ruske-osloboditelje-evo-zasto-bi-ovo-mogao-biti-njegov-kraj-1173577?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668789 [name] => INVAZIJA NA UKRAIJNU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-27 17:43:32 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-ukraijnu [link] => /tag/invazija-na-ukraijnu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669655 [name] => Foreign Affairs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-07 19:41:43 [main_article_id] => 0 [alias] => foreign-affairs [link] => /tag/foreign-affairs ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233756 [name] => rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UPAO U ZAMKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika analiza: Putin je napravio stratešku grešku s invazijom na Ukrajinu. Pogrešno je procijenio raspoloženje u toj zemlji, koja ne želi ruske ‘osloboditelje‘. Evo zašto bi ovo mogao biti njegov kraj... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-22-00-18-26-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/07/21180194.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Prizor s prosvjeda u Parizu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/07/21180194.jpg [title] => Prizor s prosvjeda u Parizu AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/07/21180196.jpg [title] => Ubijeni ruski vojnik u kamionu na prilazu Kijevu AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/07/21180198.jpg [title] => Ukrajinska postrojba kod Luhanska 25. veljače AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/07/21180200.jpg [title] => Antiratni i antiputinovski prosvjed u francuskom Metzu AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/07/21180204.jpg [title] => Uništeni ruski tenk Anatolii Stepanov ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/07/21180206.jpg [title] => Uništena ruska vojna vozila Sergey Bobok ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ruski predsjednik Vladimir Putin napravio je stratešku grešku s invazijom na Ukrajinu. Pogrešno je procijenio raspoloženje u toj zemlji, koja nikako nije čekala ruske "osloboditelje". Pogrešno je procijenio SAD, EU i niz drugih zemalja – uključujući Australiju, Japan, Singapur i Južnu Koreju – koje su sve bile sposobne za kolektivno djelovanje prije rata i koje su sada usmjerene na poraz Rusije u Ukrajini – pišu analitičari američkog časopisa za međunarodne odnose i vanjsku politiku SAD-a, "Foreign Affairs", koji izdaje Vijeće za vanjske odnose, neprofitna, nestranačka organizacija s članstvom specijaliziranim za vanjsku politiku SAD-a.

U nastavku sagledavaju razvoj aktualnog rata, njegove moguće ishode i moguće dalekosežne posljedice.

Konstatira se kako Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri već nameću teške troškove Moskvi. K tome, svaki rat je bitka za javno mnijenje, a Putinov rat u Ukrajini – u doba nikad masovnijih medijskih slika – povezuje Ruse s ničim izazvanim napadom na mirnog susjeda, s masivnom humanitarnom katastrofom i brojnim ratnim zločinima. Na svakom koraku gnjev koji je uslijedio zbog toga bit će golema prepreka ruskoj vanjskoj politici u budućnosti.

Ništa manje značajne od Putinove strateške pogreške bile su taktičke greške ruske vojske. Može se sa sigurnošću reći da su rusko planiranje i logistika bili neadekvatni i da je nedostatak informacija danih vojnicima, pa čak i časnicima u višim ešalonima, bio poguban za moral. Rat je trebao brzo završiti, udarom "munje" koji bi obezglavio ukrajinsku vladu ili je natjerati na predaju, nakon čega bi Moskva nametnula neutralnost Ukrajini ili uspostavila rusku vrhovnu vlast nad zemljom.

Manje nasilje moglo je rezultirati manjim sankcijama. Da je ukrajinska vlada brzo pala, uz manje ratne štete i žrtava, Putin bi mogao tvrditi da je cijelo vrijeme bio u pravu jer, eto, Ukrajina nije bila voljna ili sposobna da se brani, nije bila prava država – baš kao što je rekao. Ali, Putin neće moći pobijediti u ovom ratu pod svojim uvjetima. Postoji nekoliko načina na koje bi u konačnici mogao izgubiti.

Mogao bi uvući, a to već radi, svoju vojsku u jako skupu i uzaludnu okupaciju Ukrajine, uništavajući moral ruskih vojnika, trošeći resurse i ne dajući Rusima ništa zauzvrat osim šuplje fraze o ruskoj veličini i susjedne im zemlje svedene na siromaštvo i kaos.

---

image
Ukrajinska postrojba kod Luhanska 25. veljače
AFP
---

Mogao bi uspostaviti stanoviti stupanj kontrole nad dijelovima istočne i južne Ukrajine i vjerojatno Kijevom, dok bi se borio protiv ukrajinske pobune koja bi djelovala sa zapada i bila uključena u gerilski rat diljem zemlje. Taj bi scenarij podsjećao na partizanski rat koji se dogodio u Ukrajini tijekom Drugog svjetskog rata.

Istodobno, vodit će Rusiju u sve veću gospodarsku degradaciju, s rastućom izolacijom i sve većom nesposobnošću da si osigura goleme resurse na kolike se moraju oslanjati velike sile. I, što je najvažnije, Putin bi mogao izgubiti potporu ruskog naroda i elita od kojih ovisi u procesuiranju rata i održavanju vlasti, iako Rusija nije demokratska država.

Čini se da Putin pokušava ponovno uspostaviti neki oblik ruskog imperijalizma. No, pri tom se ozbiljno kocka, gubeći iz vida povijesne događaje koji su pokrenuli kraj ruskog carstva. Posljednji ruski car, Nikolaj II., izgubio je rat protiv Japana 1905. i kasnije pao kao žrtva boljševičke revolucije, izgubivši ne samo krunu, nego i život. Pouka: autokratski vladari ne mogu gubiti ratove i ostati autokrati.

U ovom ratu nema pobjednika

Malo je vjerojatno da će Putin izgubiti rat u Ukrajini na bojnom polju. Ali, mogao bi izgubiti kada borbe uglavnom prestanu i zatim se postavi pitanje – što sada? Neuračunate i podcijenjene posljedice ovog besmislenog rata nužno će uslijediti i teško proći. A nedostatak političkog planiranja za dan poslije – usporediv s neuspjehom planiranja američke invazije na Irak – učinit će svoje.

Ukrajina neće moći natjerati rusku vojsku na povlačenje. Ruska vojska je u višoj ligi i Rusija je nuklearna sila, dok Ukrajina nije. Ukrajinska vojska se dosad borila sa zadivljujućom odlučnošću i vještinom, ali prava prepreka ruskom napredovanju dosad je bila sama priroda ovog rata. Zračnim bombardiranjem i raketnim napadima Rusija bi mogla sravniti gradove Ukrajine, čime bi ostvarila dominaciju na terenu. Mogla bi čak pokušati s ograničenom uporabom nuklearnog oružja, s istim učinkom.

---

image
Ubijeni ruski vojnik u kamionu na prilazu Kijevu
AFP
---

Zvuči jezivo? Da, ali ako Putin donese ovu odluku, u ruskom sustavu ne postoji ništa što bi ga moglo zaustaviti. “Ostavili su pustinju”, napisao je rimski povjesničar Tacit o taktici rimskog ratovanja, pripisujući te riječi britanskom ratnom vođi Kalgaku, “i nazvali je mirom.” To je opcija i za Putina u Ukrajini. Čak i u tom slučaju, ne bi mogao jednostavno otići iz te pustinje. Putin je vodio rat zbog tampon zone pod kontrolom Rusije, između sebe i sigurnosnog sustava u Europi predvođenog SAD-om. Stoga ne bi mogao izbjeći imperativ izgradnje političke strukture kako bi postigao svoje ciljeve i održao određeni stupanj reda u Ukrajini.

Ali, ukrajinsko stanovništvo je već pokazalo da ne želi biti okupirano. Žestoko će se oduprijeti – kroz svakodnevne činove otpora i kroz pobunu unutar Ukrajine ili protiv marionetskog režima u istočnoj Ukrajini koji je postavila ruska vojska.

Tu se može povući analogija s ratom Alžira protiv Francuske 1954.-62. godine. Francuska je bila superiorna vojna sila. Ipak, Alžirci su našli načina da slome francusku vojsku i oslabe podršku u Parizu za rat.

Okupacija Ukrajine bila bi neizmjerno skupa. Možda Putin može sastaviti marionetsku vladu s Kijevom kao glavnim gradom, "višijevsku" Ukrajinu. Možda može uz potporu obavještajnih i policijskih struktura pokoriti stanovništvo takve ruske kolonije. Bjelorusija je primjer zemlje koju vodi autokratska vlast uz pomoć policijske represije i potporu ruske vojske. To je mogući model za istočnu Ukrajinu pod ruskom vlašću.

U stvarnosti, međutim, to je model samo na papiru. Rusificirana Ukrajina mogla bi postojati tek kao administrativna fantazija Moskve, a ne bi bilo prvi put da se neka vlada rukovodi svojim administrativnim fantazijama.

No, to nikada ne bi moglo funkcionirati u praksi, zbog same veličine Ukrajine i novije povijesti te zemlje. U svojim govorima o Ukrajini Putin se zaglavio u sredini 20. stoljeća. Zaokupljen je germanofilskim ukrajinskim nacionalizmom iz 1940-ih. Otuda njegove brojne referencije na ukrajinske naciste i njegov cilj “denacifikacije” Ukrajine.

Da, Ukrajina ima i krajnje desničarske političke elemente. No, ono što Putin ne vidi ili ignorira jest mnogo popularniji i mnogo snažniji osjećaj nacionalne pripadnosti koji se pojavio u Ukrajini otkako je ona zatražila neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Vojni odgovor Rusije na Majdansku revoluciju 2014. u Ukrajini, koja je zbrisala korumpiranu prorusku vladu, bio je dodatni poticaj tom osjećaju nacionalne pripadnosti. Otkako je počela ruska invazija, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij bio je savršen u svom obraćanju ukrajinskom nacionalnom osjećaju. Ruska okupacija samo bi ojačala i proširila taj osjećaj, djelomično stvaranjem mnogih mučenika za tu stvar – kao što je to učinila okupacija Poljske od strane carske Rusije u 19. stoljeću.

Dakle, da bi uopće uspjela, okupacija bi morala biti masivni politički pothvat, koji bi se odvijao na najmanje pola teritorija Ukrajine. Bilo bi to nesagledivo skupo. Možda Putin ima na umu nešto poput Varšavskog pakta, preko kojeg je Sovjetski Savez vladao različitim europskim nacionalnim državama. I to je bilo skupo, ali ne tako skupo kao kontroliranje široke zone unutarnje pobune, do zuba naoružane od brojnih stranih partnera i u potrazi za svakom ruskom slabom točkom. Takav bi napor iscrpio rusku riznicu.

---

image
Antiratni i antiputinovski prosvjed u francuskom Metzu
AFP
---

Užas ovog rata će se vratiti Putinu. U međuvremenu, sankcije koje su SAD i europske zemlje uvele Rusiji rezultirat će njezinim udvajanjem od globalnog gospodarstva. Inozemna ulaganja će nestati. Kapital će biti mnogo teže namaknuti. Transferi tehnologije će presahnuti. Tržišta će se zatvoriti za Rusiju, vjerojatno uključujući i ona za njezin plin i naftu, čija je prodaja bila ključna za Putinovu modernizaciju ruskog gospodarstva. Poslovni i poduzetnički talenti bježat će iz Rusije.

Dugoročni učinak svega toga je predvidiv. Kao što je povjesničar Paul Kennedy napisao u "Usponu i padu velikih sila", takve zemlje imaju tendenciju voditi pogrešne ratove, preuzimati preteške financijske terete i na taj način lišiti sebe gospodarskog rasta – žile kucavica velike sile. U teško vjerojatnom slučaju da Rusija pokori Ukrajinu, mogla bi time i samu sebe upropastiti.

Ključna varijabla kad je riječ o posljedicama ovog rata je – ruska javnost. Putinova vanjska politika bila je doma omiljena u prošlosti. U Rusiji je aneksija Krima bila vrlo popularna. Putinova fokusiranost na obranu svojih odnosno ruskih prava i stavova ne privlači sve Ruse, ali se ipak sviđa mnogima.

Tako bi moglo biti i u prvim mjesecima Putinovog rata u Ukrajini. Rusija će oplakivati svoje žrtve, a to će se, kao i u svim ratovima, propagandno iskoristi za nastavak rata. Globalna izolacija Rusije mogala bi ostaviti Ruse da, uslijed nje, svoju nacionalni identitet i zajedništvo temelje na samosažaljenju i ogorčenosti.

Vjerojatnije je, međutim, da će se užas ovog rata samom Putinu vratiti kao bumerang. Rusi nisu izašli na ulice kako bi protestirali protiv ruskog bombardiranja Alepa u Siriji 2016. i humanitarne katastrofe koju su ruske snage potaknule tijekom građanskog rata u toj zemlji. Ali, Ukrajina ima potpuno drukčiji značaj za Ruse. Postoje milijuni međusobno povezanih rusko-ukrajinskih obitelji. Dvije zemlje dijele kulturne, jezične i vjerske veze. Informacije o tome što se događa u Ukrajini slijevat će se u Rusiju putem društvenih mreža i drugih kanala , pobijajući propagandu i diskreditirajući propagandiste. To je problem koju Putin ne može riješiti samo represijom. A i ta represija mu se također može obiti o glavu. Često se to događalo u ruskoj povijesti.

Posljedice ruskog poraza u Ukrajini postavile bi Europu i SAD pred neke temeljne izazove. Pod pretpostavkom da će se Rusija jednog dana biti prisiljena povući, obnova Ukrajine, s političkim ciljem da je prime u EU i NATO, bit će zadatak herkulskih razmjera. I Zapad ne smije ponovno iznevjeriti Ukrajinu.

Kao alternativa, neki slabiji oblik ruske kontrole nad Ukrajinom mogao bi značiti rascjepkano, destabilizirano područje kontinuiranih borbi s ograničenim ili nikakvim upravljačkim strukturama istočno od granice NATO-a. Humanitarna katastrofa bila bi drukčija od svega što je Europa vidjela desetljećima.

Ništa manje zabrinjavajuća je perspektiva oslabljene i ponižene Rusije, koja bi gajila revanšističke porive slične onima koji su se zagnojili u Njemačkoj nakon Prvog svjetskog rata. Ako Putin održi vlast, Rusija će postati odmetnička supersila s okrnjenim konvencionalnim, ali netaknutim nuklearnim arsenalom. Krivnja i mrlja ukrajinskog rata ostat će u ruskoj politici desetljećima; rijetko koja zemlja profitira od izgubljenog rata. Uzaludnost troškova za izgubljeni rat, ljudske žrtve i geopolitički pad definirat će zbivanja u Rusiji i rusku vanjsku politiku još dugi niz godina i bit će vrlo teško zamisliti liberalnu Rusiju koja bi eventualno nastala nakon užasa ovog rata.

Čak i ako Putin izgubi kontrolu, malo je vjerojatno da će se ta zemlja pojaviti kao prozapadna demokracija. Mogla bi se razdvojiti, posebno na Sjevernom Kavkazu. Ili bi to mogla postati vojna diktatura s nuklearnim oružjem.

Kreatori politike s ove strane morali bi željeti neku bolju Rusiju, nadajući se vremenu kada bi postputinovska Rusija mogla biti istinski integrirana u Europu; trebali bi učiniti sve što mogu kako bi ovo omogućili, čak i sad dok se odupiru Putinovom ratu.

Bilo bi glupo, međutim, ne pripremiti se za mračnije opcije. Povijest je pokazala da je neizmjerno teško izgraditi stabilan međunarodni poredak s revanšističkom, poniženom vlašću bilo gdje, posebice u zemlji veličine i značaja Rusije. Da bi to uspio, Zapad bi morao usvojiti pristup kontinuirane izolacije i obuzdavanja.

Europa bi stoga morala snositi glavni teret upravljanja odnosima s izoliranom Rusijom nakon izgubljenog rata u Ukrajini. Washington bi se, sa svoje strane, mogao konačno usredotočiti na Kinu. Kina bi, zauzvrat, mogla pokušati ojačati svoj utjecaj na oslabljenu Rusiju, što bi dovelo upravo do izgradnje bloka s kineskom dominacijom, koju je Zapad želio spriječiti početkom 2020-ih.

---

image
Uništena ruska vojna vozila
Sergey Bobok
---

Plaćati bilo koju cijenu?

Nitko unutar ili izvan Rusije ne bi trebao željeti da Putin dobije svoj rat u Ukrajini. Bolje je da izgubi. Ipak, ruski poraz bi pružio malo razloga za slavlje. Kada bi Rusija odmah sad prekinula svoju invaziju, nasilje koje je već iskazano u Ukrajini bilo bi trauma koja će trajati generacijama. A Rusija neće uskoro prestati s invazijom.

SAD i Europa bi se trebale usredotočiti na iskorištavanje Putinovih pogrešaka. I ne samo učvršćivati transatlantski savez i poticati Europljane da djeluju u skladu s njihovom dugo izraženom željom za strateškim suverenitetom, već i utjecati na Kinu da uči na ruskom neuspjehu: nepoštivanje međunarodnih normi, kao što je suverenitet država, ima svoje velike i stvarne troškove, a vojni avanturizam slabi zemlje koje se u to upuštaju.

Ako Sjedinjene Države i Europa jednoga dana budu u prilici pomoći u obnavljanju ukrajinskog suvereniteta i ako istodobno mogu potaknuti Rusiju i Kinu prema zajedničkom razumijevanju međunarodnog poretka, Putinova najveća pogreška pretvorit će se u priliku za Zapad.

Ali, do toga će doći po nevjerojatno visokoj cijeni, zaključuje u svojoj analizi "Foreign Affairs".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP Anatolii Stepanov Sergey Bobok
AFP
Prizor s prosvjeda u Parizu
AFP
Ubijeni ruski vojnik u kamionu na prilazu Kijevu
AFP
Ukrajinska postrojba kod Luhanska 25. veljače
AFP
Antiratni i antiputinovski prosvjed u francuskom Metzu
Anatolii Stepanov
Uništeni ruski tenk
Sergey Bobok
Uništena ruska vojna vozila
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/velika-analiza-putin-je-napravio-stratesku-gresku-s-invazijom-na-ukrajinu-pogresno-je-procijenio-raspolozenje-u-toj-zemlji-koja-ne-zeli-ruske-osloboditelje-evo-zasto-bi-ovo-mogao-biti-njegov-kraj-1173577 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=390e6999b882c3e475bf46ea2133b22865fe2cba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+analiza%3A+Putin+je+napravio+strate%C5%A1ku+gre%C5%A1ku+s+invazijom+na+Ukrajinu.+Pogre%C5%A1no+je+procijenio+raspolo%C5%BEenje+u+toj+zemlji%2C+koja+ne+%C5%BEeli+ruske+%E2%80%98osloboditelje%E2%80%98.+Evo+za%C5%A1to+bi+ovo+mogao+biti+njegov+kraj...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-analiza-putin-je-napravio-stratesku-gresku-s-invazijom-na-ukrajinu-pogresno-je-procijenio-raspolozenje-u-toj-zemlji-koja-ne-zeli-ruske-osloboditelje-evo-zasto-bi-ovo-mogao-biti-njegov-kraj-1173577 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-analiza-putin-je-napravio-stratesku-gresku-s-invazijom-na-ukrajinu-pogresno-je-procijenio-raspolozenje-u-toj-zemlji-koja-ne-zeli-ruske-osloboditelje-evo-zasto-bi-ovo-mogao-biti-njegov-kraj-1173577 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UPAO U ZAMKU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetUPAO U ZAMKU

Velika analiza: Putin je napravio stratešku grešku s invazijom na Ukrajinu. Pogrešno je procijenio raspoloženje u toj zemlji, koja ne želi ruske ‘osloboditelje‘. Evo zašto bi ovo mogao biti njegov kraj...

Piše S.Pg.
7. ožujka 2022. - 19:41

Ruski predsjednik Vladimir Putin napravio je stratešku grešku s invazijom na Ukrajinu. Pogrešno je procijenio raspoloženje u toj zemlji, koja nikako nije čekala ruske "osloboditelje". Pogrešno je procijenio SAD, EU i niz drugih zemalja – uključujući Australiju, Japan, Singapur i Južnu Koreju – koje su sve bile sposobne za kolektivno djelovanje prije rata i koje su sada usmjerene na poraz Rusije u Ukrajini – pišu analitičari američkog časopisa za međunarodne odnose i vanjsku politiku SAD-a, "Foreign Affairs", koji izdaje Vijeće za vanjske odnose, neprofitna, nestranačka organizacija s članstvom specijaliziranim za vanjsku politiku SAD-a.

U nastavku sagledavaju razvoj aktualnog rata, njegove moguće ishode i moguće dalekosežne posljedice.

Konstatira se kako Sjedinj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 02:18