StoryEditorOCM
Svijetkud baš sada?

Važna namirnica poskupila skoro 100 posto, pravljenje blagdanskih kolača bit će znatno skuplje

Piše vijesti sd
14. listopada 2024. - 11:55

Cijena europskog maslaca na svjetskim je tržištima do 29. rujna dosegla rekordnih 8.706 dolara po metričkoj toni. Podaci Europske komisije pokazuju da je maslacu na godišnjoj razini cijena skočila za nevjerojatnih 83 posto,.

Analitičari za Reuters tvrde kako je do takvog velikog porasta cijene došlo zbog snažne potražnja za maslacem, male zalihe i sklonosti prerađivača da mlijeko utroše za najprofitabilnije proizvode – sireve, piše Forbes.

“Velike prehrambene tvrtke osigurale su velik dio zaliha maslaca prije nego što su počele proizvoditi božićne kolače i sladolede. Međutim, na male proizvođače utjecaj ovog poskupljenja bit će značajan, porast cijena će biti neizbježan”, rekao je Paul Boivin, direktor francuske federacije pekara i slastičara FEB.

 Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) ovog je mjeseca prognoziralo kako će cijene maslaca ići do tri dolara po funti, što je povećanje od 15 posto u odnosu na prošlu godinu. U obrazloženju se navodi kako je do toga došlo i zbog manjeg broja krava i manje mlijeka koje proizvode.

Cijene maslaca trebale bi pasti s rekordnih visina jer proizvođači mliječnih proizvoda povećavaju proizvodnju kako bi imali koristi od visokih cijena, no moglo bi proći nekoliko mjeseci da se vidi značajan pad, komentirala je Susan Kilsby, analitičarka banke ANZ na Novom Zelandu.

image

Rast cijena maslaca mogao bi utjecati na smanjenje količine blagdanskih kolača

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 11:56