StoryEditorOCM
Svijetgideon levy

Vapaj izraelskog pisca: Fašizam je ovdje jedini ispravan stav. Zabranjeno je pokazati empatiju prema stanovnicima Gaze

Piše vijesti sd
28. listopada 2023. - 23:04

Mrak je nad ponorom. Preko ponora, masakr s juga zemlje širi mrak nad Izraelom. Oblaci se skupljaju, može postati itekako mračno: Izrael gubi razum. Ljevica je "odbacila iluzije“, desnica se radikalizirala, "makartizam" i fašizam slave. Ratno vrijeme je uvijek vrijeme šutnje, uniformiranog mišljenja, rasizma, huškanja i mržnje: potpuna mobilizacija u službi propagande, kraj tolerancije i progon svih koji se usude istupiti iz vrste, piše izraelski pisac i novinar Gideon Levy, višegodišnji kolumnist lista Haaretz, u kojem problematizira odnos Izraelaca i Palestinaca.

Levy nadalje tvrdi sljedeće:

"Stravičnost Hamasovih akcija na jugu je dovela sve ove pojave do ekstremne razine: kao da strahote služe da bi se opravdalo gubljenje svake suzdržanosti. Emocionalna previranja se mogu razumjeti. Totalitarnost koja to prati – ne. Ako se ne zaustavi, opasnost koja preti demokraciji je tisuću puta ozbiljnija od one koja je vrebala od strane pravosudnog prevrata koji je poharao cijeli sistem. Prvi koji su izgubili pamet su, kao i obično, ljevičari. Oni su ‘napustili sve iluzije i nade‘. Tko je do rata bio odlučan da se bori za demokraciju, sada je svojim rukama sabotira. Oni koji su do rata sebe smatrali liberalima, ljudima mira i ljudskih prava, usvajaju novi pogled na svijet: ravnodušni su prema trenutnim užasima koji se događaji u Gazi, veliki dio želi i da se ti užasi pojačaju.

image
Jalaa Marey/Afp

Zašto? Zbog zlodjela koja su nam učinili. Dokle? Do kraja. Po koju cijenu? Po svaku cijenu. Ljevica sada o Gazi razmišlja na isti način kao i desnica: gađati, gađati, bez izbora. Oni koji su prije rata potcjenjivali važnost suočavanja s aparthejdom i sudbinom palestinskog naroda sada misle, kvragu sa svim tim. Neka se uguše. Neka umru. Neka ih protjeraju. Oni koji su do rata o sebi razmišljali kao o prosvijećenim osobama sada su za konsenzus. Hamas je preokrenuo izraelsku ljevicu. Od sada je sve dopušteno u Gazi, čak i barbarsko postupanje. Od sada je čak zabranjeno pokazati bilo kakvu empatiju prema stanovnicima Gaze...

Ono što se događa u drugim sektorima je još strašnije. Fašizam se pretvorio u jedini ispravan stav. Televizijski kanali su se pridružili Kanalu 14, kada se radi o Gazi ne postoji drukčije mišljenje. Reporteri i voditelji nazivaju Hamas nacistima... Hamas je učinio užasne stvari, ali nisu nacisti.

image
Aris Messinis/Afp

Svako drukčije mišljenje povlači progon. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izgovorio istinite i hrabre stvari o kontekstu u kome se izrodilo užasno nasilje i požurio naglasiti kako to ne opravdava napad Hamasa, ali ga je Izrael u medijima oštro napao, koristeći uvrede i klevete...

A sve što je rekao je točno. Glumica Maisa Abd Elhadi je bila u pritvoru zbog posta čiji sadržaj ne krši zakon, njeni filmovi su skinuti sa programa. ‘Makartizam‘ bi se posramio... Rani Rahav gleda video o uništenju Gaze i piše: ‘Ovako volim!!!‘ . Kolegica sa televizijskog Kanala 13, kaže da je ‘ostalo previše zgrada u Gazi‘. Takvo je zlo pred katastrofom u Gazi čiji užasi se gotovo nikad ne pokazuju Izraelcima. Ovo je mračno vrijeme. Vrijeme barbarskog napada Hamasa i vrijeme gubljenja razuma i savjesti u Izraelu", pesimističan je Gideon Levy u svom najnovijem tekstu.

image
Jalaa Marey/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:12