StoryEditorOCM
Svijetdrama

Val otkaza u njemačkoj autoindustriji, najveća svjetska tvornica komponenti tisuće ljudi šalje na Zavod za zapošljavanje

Piše VIJESTI SD
28. siječnja 2024. - 22:32

Zbog prijelaza na električne automobile događaju se veliki potresi u Njemačkoj. U kratkom vremenskom razdoblju Bosch je otpustio tisuće zaposlenika, dok će ZF, koji proizvodi mjenjače i dijelove motora, otpustiti 12.000 zaposlenika do 2030. godine. Bijesni zaposlenici ZF-a prosvjeduju na ulicama…, piše HAK.

– Potrebno je samo pola radne snage u proizvodnji električnih automobila – priopćila je uprava ZF-a. Val otpuštanja trenutno hara među dobavljačima u njemačkoj automobilskoj industriji. To je izazvalo zabrinutost i prosvjede među zaposlenicima kojima prijeti gubitak posla. Najveći svjetski proizvođač komponenti, Bosch, u nekoliko je navrata otpustio 3200 zaposlenika. Prvo je 1500 zaposlenika otpušteno u odjelu pogona, zatim 1200 u autonomnoj vožnji, a jučer je objavljeno da će 500 zaposlenika u Mobility Electronicsu izgubiti posao.

U ZF-u, koji proizvodi mjenjače, dijelove motora, osovine i druge mehaničke komponente, situacija je još gora. ZF će otpustiti 12.000 od 165.000 zaposlenih do 2030. godine. Otpuštanja u ZF-u izazvala su val prosvjeda sa zaposlenicima koji su prosvjedovali na ulicama gradova na jugu Njemačke.

– Želimo zadržati ljude, ali znamo da će nas prijelaz na električne automobile koštati radnih mjesta – navodi se u priopćenju ZF-a. Tvrtka procjenjuje da električni automobili zahtijevaju upola manje ljudskog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:41