StoryEditorOCM
Svijet‘antiterorizam‘

UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ: Izraelske snage upucale dva novinara dok su rešetale šest Palestinaca, od kojih su jednog ubili metkom u glavu. Sve je snimljeno, čuju se krikovi i vidi krv

Piše psd
6. listopada 2022. - 22:02

Izraelske snage u gradu Deir al-Hatab, istočno od Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali, ustrijelile su Palestinca, a najmanje dvojicu su ranile, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Alaa Zaghal, 21-godišnjak, "umro je od rane od metka u glavu koju je ispalila okupacijska vojska", stoji u priopćenju objavljenom u srijedu.

Najmanje šest drugih Palestinaca, uključujući dva novinara, ranjeno je izraelskom vatrom, rekli su liječnici na mjestu događaja. Izraelska vojska potvrdila je da provodi vojnu operaciju u selu Deir al-Hatab.

Lokalni stanovnici rekli su da je vojska opkolila kuću u selu, ubivši Zaghala i pucajući na ekipu lokalnih medija koja je pratila incident. Dvojicu novinara palestinske TV ustrijelili su izraelski vojnici, jednog u ruku, drugog u rame, pokazuju snimke koje je objavila ta televizija. Mahmoud Fawzy i Loai Samhan viđeni su kako krvare i hitna ih je odvezla u obližnju bolnicu.

Ovo nasilje je samo bilo posljednje od mnogih koje je pogodilo sjever Zapadne obale okupirane od strane Izraela. To je područje na kojem su od ožujka gotovo svakodnevne racije, od kojih su mnoge bile smrtonosne.

Nablus sve više postaje meta izraelskih operacija nakon pojave nove oružane frakcije - koalicije palestinskih boraca pod nazivom Lavlje jazbine. Uhićenje jednog od članova skupine od strane (izraelskih) snaga sigurnosti Palestinske samouprave prošlog mjeseca izazvalo je sukobe u gradu izmeđuIzraelaca i lokalnih naoružanih napadača, pri čemu je jedan ubijen.

U ponedjeljak su izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca u izbjegličkom kampu Jalazone u blizini Ramallaha. Izraelska vojska je rekla da su vojnici ušli u kamp kako bi uhitili osobu osumnjičenu za "terorističku aktivnost". Tijekom operacije, “dva osumnjičenika pokušala su izvršiti napad na vojnike IDF-a. Vojnici su odgovorili vatrom i neutralizirali dvojicu osumnjičenika”, priopćila je izraelska vojska.

Izvještaj je osporio glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, koji je rekao da su trupe izvršile "pogubljenje".

"Takva bezobzirna politika nikome neće donijeti sigurnost ili stabilnost", rekao je glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh.

Tijela dvojice muškaraca odnijele su izraelske snage. Ova politika držanja tijela navodnih palestinskih napadača onemogućuje obiteljima da pokopaju svoje najmilije, kažu skupine za prava.

Ramy Abdu, osnivač Euro-Mediterranean Human Rights Monitora, rekao je da je izraelsko zadržavanje tijela Palestinaca čin kolektivnog nasilja koji se smatra ratnim zločinom.

“Članci u Ženevskim konvencijama jamče nužnost pokopa tijela preminulih zatočenika ili onih koji su ubijeni uz poštovanje prema procedurama koje odgovaraju njihovoj vjerskoj kulturi”, rekao je za Al Jazeeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 09:02