StoryEditor
Svijetinterno izvješće

Utemeljitelj katoličke udruge u Meksiku godina seksualno zlostavljao maloljetnike: napastovao je najmanje 60 dječaka i mladića

22. prosinca 2019. - 11:14

Marcial Maciel, meksički utemeljitelj ultrakonzervativnog reda Kristovi legionari, seksualno je napastovao najmanje 60 maloljetnika, uglavnom dječake između 11 i 16 godina i mlade muškarce, doznaje se u nedjelju iz internog izvješća te katoličke kongregacije.

Papa Benedict XVI. je 2006. naredio Macielu da se povuče u život molitve i pokore, a preminuo je dvije godine kasnije u 87. godini bez da se suočio s onima koji su ga teretili za to zlodjelo.

U internom izvješću se navode 173 slučaja seksualnog iskorištavanja djece tijekom osam desetljeća u kojima su sudjelovala 33 svećenika.

"Od 33 svećenika šest je umrlo i nije im bilo suđeno, jedan je osuđen i još se jednom, kojemu je oduzet svećenički status, trenutno sudi", navodi se u izvješću. U njemu se ne navodi što je s ostalom 25-oricom svećenika, ali se navodi da su 14-orica svećenika i sami bili žrtve seksualnog zlostavljanja Legionara te da su od žrtava postali zlostavljači.

Izvješće ne sadrži puno pojedinosti vezanih uz te slučajeve, no više je muškaraca već ranije potvrdilo da ih je Maciel seksualno zlostavljao tijekom boravka u sjemeništu od 40-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća.

Prije smrti, Maciel je odlučno odbacivao optužbe koje su mu stavljane na teret, tvrdeći da nikada nije sudjelovao u tim odvratnim postupcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 11:32