StoryEditorOCM
SvijetUOČI KOMEMORACIJE

Ustaše će s Bleiburga biti - protjerani! Austrijska policija najavila nikad strože sigurnosne mjere, zabranjeni alkohol, vojne uniforme, zastave, politika, pjesma...

Piše Anita Belak-Krile
10. svibnja 2018. - 10:43

Na komemoraciji u Bleiburgu, koja će se održati u subotu 12. svibnja, ništa neće biti isto kao prijašnjih godina.

Strogo su propisana pravila ponašanja za sve hodočasnike koje je zatražio mjesni biskup u Klagenfurtu Alois Schwarz, a austrijska policija najavila je da će kažnjavati i najmanji prekršaj.

Organizatori iz Počasnog bleiburškog voda (PBV), koji je inače vlasnik 30.000 metara četvornih zemljišta na kojemu se održava komemoracija, jučer su istaknuli kako će na komemoraciji vladati "nulta tolerancija" prema ustaškom i nacističkom znakovlju.
Bit će dopušteno nošenje samo hrvatske zastave te crkvenih barjaka. Ne smiju se nositi HOS-ove zastave, kao ni one stranačke, a svi oni koji dođu s nedopuštenim zastavama morat će ih odložiti na propisano mjesto.

Dolazi i hrvatska policija

Strogo je zabranjena svaka vrsta trgovine, šatori, konzumiranje i prodavanje alkohola, isticanje transparenata, tekstualnih, fotografskih ili usmenih poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste odore, dijelova ili vojnih znakovlja ili njezinih imitacija posebice vezano za vojske Sila osovine ili njezinih saveznika tijekom Drugog svjetskog rata. Kažnjavat će se i narušavanje javnog reda i mira galamom i pjesmom, a austrijsko redarstvo cijelu će komemoraciju snimati videokamerama. Ako se naknadno utvrdi kršenje njihovih zakona, protiv prekršitelja će se pokrenuti odgovarajući postupak.

Komemoraciju bleiburškim žrtvama osiguravat će pripadnici austrijske specijalne policije Kobre, prvi put u čuvanju reda pomoći će im i hrvatska policija, a 150 redara dovesti će Počasni bleiburški vod.

Na Lojbaškom polju u subotu će biti i predstavnici austrijskog Saveznog ureda za strance i podnositelje zahtjeva za azil (BFA). Oni su već najavili da će odmah iz zemlje deportirati pojedince koji bi svojim ponašanjem narušavali ugled Austrije te će im biti zabranjen ponovni ulazak u zemlju na određeno vrijeme.

– Poduzete su sve moguće mjere i koraci, preventivni i zaštitni, da se spriječe bezumnici i provokatori, da se komemoracija odvije na krajnje dostojanstven način, bez ikakvih političkih konotacija, samo odavanje pijeteta – kazao je Vladimir Šeks, predsjednik Nadzornog odbora PBV-a. Time se žele izbiti adute onima iz određenih političkih krugova u Austriji koji nastoje da dođe do zabrane komemoracije pod egidom da se zlouporabljuju crkveni zakoni i da je to zadnji skup neonacista u Europi.

– To nije skup neonacista. To je skup domoljuba, hrvatskih patriota koji žele njegovati trajnu uspomenu na hrvatske žrtve križnih puteva i Bleiburga. I učinit ćemo sve što je u našoj moći, zajedno s austrijskim vlastima, da komemoracija prođe u najboljem mogućem redu – konstatirao je Šeks.

Navodni pritisak na biskupa

Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće osobno doći, u Bleiburg šalju svoje izaslanike, dok će predsjednik Sabora Gordan Jandroković doći i održati pozdravni govor.

Bože Vukušić, voditelj podružnice Počasnog bleiburškog voda, kaže kako je ove godine komemoracija pod posebnim povećalom makar je, tvrdi on, broj izgrednika proteklih godina bio minoran u odnosu na broj hodočasnika. Smatra da je skup postao velika tema u Austriji zbog političkih razloga, odnosno da je politika izvršila pritisak na biskupa Schwarza.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 21:39