StoryEditor
Svijetpljušte optužbe

Ursuli von der Leyen ponudili mjesto na kauču, muškom kolegi stolac do Erdogana, no Turska poriče da je ponizila šeficu EK tijekom posjeta Ankari

8. travnja 2021. - 13:40
AFP

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u četvrtak da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio šeficu Europske komisije Ursulu von der Leyen u skladu sa "zahtjevima i prijedlozima Europske unije " i odbacio kritike da je Ankara ponizila lidericu EU-a. 

Cavusoglu je rekao da su Turska i EU dogovorile protokol uoči sastanka s Erdoganom u utorak. 

"Raspored sjedenja učinjen je u skladu s prijedlozima EU-a", rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s kuvajtskim kolegom Ahmadom Nasser Al-Mohammad Al-Sabahom u Ankari. 

Njegova izjava uslijedila nakon što je Europska komisija izrazila žaljenje jer je njezina predsjednica smještena na kauč sa strane, dok je njezinom kolegi iz Europskog vijeća ponuđen jedini stolac do Erdogana za vrijeme njihova posjeta turskoj predsjedničkoj palači. 

Neravnopravan raspored sjedenja potaknuo je na društvenim mrežama optužbe za seksizam i namjernu uvredu Komisije.  

Cavusoglu je kritike na račun Turske nazvao "vrlo nepravednima" i dodao da je sastanak održan "u okviru međunarodnih protokolarnih pravila i turskog gostoprimstva". 

Šef turske diplomacije opisao je sastanak "vrlo produktivnim". 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel napisao je na Facebooku u srijedu navečer da je situacija "za žaljenje" i dodao da su se lideri EU-a odlučili fokusirati na suštinu sastanka, a ne izazvati "javni incident".
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2021 13:41