StoryEditorOCM
Svijetmeđunarodni pritisak

Ursula von der Leyen poručila: ‘Vratit ćemo ukrajinsku djecu koju je otela Rusija! Na tisuće ih je deportirano‘

Piše Hina
24. ožujka 2023. - 00:03

Europska unija organizirat će konferenciju kako bi lokalizirala djecu iz Ukrajine koju je Rusija otela te ih vratila u domovinu, objavila je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Bruxellesu.

"To je užasan podsjetnik na najmračnija razdoblja naše povijesti, na deportacije djece koja se ondje odvijaju. To je ratni zločin", rekla je predsjednica EK-a po završetku samita u Bruxellesu.

"Znamo da je 16.200 djece deportirano, vratilo ih se samo 300", rekla je.

"U partnerstvu s Ukrajincima, poljski premijer Mateusz Morawiecki i ja pokrenuli smo inicijativu u svrhu repatrijacije djece koju je otela Rusija", rekla je Von der Leyen na konferenciji za novinare.

"U tu svrhu organizirat ćemo konferenciju (...) želimo učiniti međunarodni pritisak kako bismo poduzeli sve moguće mjere da pronađemo tu djecu", rekla je predsjednica EK-a u Bruxellesu po završetku prvog dana dvodnevnog samita 27 država članica Unije.

Na redovitom proljetnom sastanku koji je počeo radnim ručkom s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom o ključnim geopolitičkim i globalnim izazovima čelnici država članica Unije podržali su u četvrtak odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog streljiva Ukrajini kroz zajedničku nabavu.

Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je prošli tjedan nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina pod optužbom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju.

ICC je izdao nalog za uhićenje i Marije Aleksejevne Lvova-Belove, ruske povjerenice za prava djece, pod istim optužbama.

Rusija nikada nije skrivala da je tisuće ukrajinske djece odvela u Rusiju što je opravdavala provedbom humanitarne akcije kako bi zaštitila siročad i napuštenu djecu u zoni sukoba.

Ukrajina pak tvrdi da se tisuće deportirane ukrajinske djece usvajaju u ruske obitelji, smještaju u kampove i sirotišta, da se djeci daju ruske putovnice i odgajaju ih da odbace ukrajinsko državljanstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 04:39