StoryEditorOCM
Svijetdobila podršku

Ursula von der Leyen osvojila drugi mandat na čelu Europske komisije; u govoru je kritizirala Viktora Orbana

Piše vijesti sd
18. srpnja 2024. - 14:30
Ursula von der Leyen dobila je 401 glas za,  284 je bilo protiv, suzdržanih 15, nevažećih sedamFrederick Florin/Afp

Tajnim glasovanjem članovi Europskog parlamenta poklonili su povjerenje Ursuli von der Leyen koja je tako dobila drugi mandat predsjednice Europske komisije.

S 401 glasom za, Ursula von der Leyen osvojila je drugi mandat na čelu Europske komisije. Njih 284 bilo je protiv, suzdržanih 15, 7 nevažećih, 707 glasalo, javlja Nina Kljenak za N1.

Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, čestitala je Ursuli von der Leyen na reizboru.

 Von der Leyen je najprije održala govor pred eurozastupnicima, a u govoru se osvrnula i na invaziju u Ukrajini, kao i na mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove mirovne misije, kako ih je on sam nazvao.

image

Samo dva dana nakon Orbanova posjeta Putin je uputio rakete na dječji dom u Kijevu, rekla je Von der Leyen

Afp

“To je bila misija da ublaži situaciju, a ne mirovna misija”, kazala je.

“Samo dva dana nakon tog posjeta Putin je uputio rakete na dječji dom u Kijevu. Naš odgovor mora biti jasan – Europa će stajati uz Ukrajinu koliko god to bude trajalo, to je naš odgovor i naša poruka!”, poručila je Von der Leyen.

Veća ulaganja u obranu, povjerenik za meditreran

Dodala je da Euopa mora više ulagati u obrambene kapacitete. “Moramo stvoriti i zajedničke projekte – sustav zajedničke europske obrane. Ne samo da bi zaštitili zračni prostor nego da bi stvorili snažan simbol jedinstvenosti na području obrane.”

“Moramo učiniti više da bi osigurali naše vanjske granice, osobito istočne granice”, kazala je i pozvala na jačanje agencije Frontex te je predložila da se utrostruči broj zaposlenika u toj agenciji.

Von der Leyen je govorila i o migracijama. “Treba nam zajednički pristup kod vraćanja izbjeglica, a moramo ojačati i naša partnerstva sa susjedima. Mediteranska regija bi trebala dobiti našu punu pažnju i stoga ću imenovati povjerenika za tu regiju.”

Govorila je i o širenju Unije, navodeći da veća Unija znači i jača Unija. Komentirala je i situaciju na Bliskom istoku, navodeći da Europa mora odigrati svoju ulogu.

“Krvoproliće u pojasu Gaze mora sada prestati, mora pod hitno prestati. Previše djece, žena i civila izgubilo je život u izraleskom odgovoru na teror Hamasa. Čovječanstvo to više ne može podnositi”, rekla je, dodajući da je rješenje o dvije države najbolje.

Najavila je plan za poljoprivredu kako bi se svladalo nužno usklađivanje s klimatskim promjenama, izvještava N1.

image

Von der Leyen je prije glasanja održala govor

Frederick Florin/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 20:45