StoryEditorOCM
Svijetjadna banijo

Unatoč svakodnevnoj porciji ruskih projektila, ukrajinski građevinari čine nemoguće. Pogledajte kako danas izgleda most kod Kijeva, a kako je izgledao u veljači

Piše D.K.
6. studenog 2022. - 16:23

     Na samome početku ruske invazije na Ukrajinu, 26. veljače, ruske snage napredovale su autocestom iz pravca Žitomira prema Kijevu. Kako bi ih zaustavili, Ukrajinci su tom prilikom minirali veliki most na autocesti nedaleko od sela Stoyanka. U tadašnjem ratnom kaosu na prilazima ukrajinskome glavnom gradu pet se civilnih automobila u prvome naletu bilo survalo u provaliju s urušenog mosta Stoyanka, prilikom čega je poginulo i jedno osmogodišnje dijete.

    Ukrajinska agencija Nexta objavila je danas na Twitteru fotografije već potpuno obnovljenog mosta Stoyanka. Njime se odnedavno posve normalno prometuje, kao i većinom svih ostalih mostova u kijevskoj regiji.

    Usprkos svakodnevnim ratnim djelovanjima Putinovih trupa, ukrajinske vlasti su očigledno višestruko učinkovitije u obnovi razorene infrastukture nego njihovi hrvatske kolege u udobnim mirnodopskim uvjetima: pune dvije godine nakon potresa na Baniji, kao što znamo, obnova tamo još nije uhvatila zamah.

   Među najvažnijim mostovima koje su Ukrajinci uništili na samome početku rata nalazi se i most koji povezuje Kijev s gradićem Buča; srušen je i most koji povezuje Kijev s Irpinom, kao i most “Stoyanka” na autocesti prema Žitomiru. Obnova svih ovih mostova ubrzo će biti privedena kraju. Građani Kijeva i okolice zahvalni su podjednako obnoviteljima ovih mostova, ali i njihovim ‘rušiteljima‘: svjesni su da je njihovo miniranje svojedobno onemogućilo neprijatelja u planu da im priđe bliže, a mnogi su nakon evakuacije iz domova potražili i utočište pred ruskim granatama ispod porušenih mostova, jer te ruševine nisu više bile vojna meta.

   Kijev je od nadiranja ruskih snaga u veljači bio zaštićen rijekama, mostovima i gustim šumama. Do grada se nije moglo jer su svi mostovi bili ili blokirani ili uništeni ukrajinskim miniranjem, što je namjere Rusa da uđu u grad učinilo nemogućim.

image
screenshot Twitter
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 21:34