StoryEditor
Svijetreakcije

UN-ova povjerenica za ljudska prava: Izraelski napadi na Gazu mogući su ratni zločini, a i Hamas je prekršio međunarodno humanitarno pravo

27. svibnja 2021. - 14:31

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je u četvrtak da izraelski smrtonosni napadi na Gazu možda predstavljaju ratne zločine i da je Hamas također prekršio međunarodno humanitarno pravo raketiranjem Izraela.

Bachelet je rekla da je njezin ured potvrdio smrt 270 Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, uključujući 68 djece tijekom nasilnih sukoba ovaj mjesec. Većina je ubijena u Gazi pod kontrolom Hamasa, gdje se Izrael 11 dana borio s militantima.

Rakete koje je ispaljivao Hamas ubile su 10 izraelskih stanovnika.

Bachelet je govorila na posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, održanoj na zahtjev muslimanskih država koje su od foruma zatražile da uspostavi istražno povjerenstvo za istraživanje mogućih zločina i utvrđivanje zapovjedne odgovornosti.

Sukobi su eskalirali nakon što je Hamas zatražio od izraelskih snaga da napuste kompleks Al-Akse u istočnom Jeruzalemu i nakon toga raketirao Izrael. 

"Nasumični" raketni napadi su "očito kršenje međunarodnog humanitarnog prava", rekla je Bachelet. 

Izrael je odgovorio intenzivnim zračnim napadima na Gazu, uključujući granatiranje, raketiranje i napade s mora što je dovelo do uništenja civilne infrastrukture i mrtvih, dodala je. 

"Unatoč izraelskim tvrdnjama da su u brojnim od tih zgrada bile smještene oružane skupine i da su se koristile u vojne svrhe, nismo vidjeli dokaze za to", upozorila je Bachelet. 

"Ako se utvrdi da su bili nasumični i nerazmjerni, takvi napadi mogu predstavljati ratni zločin," rekla je Bachelet na forumu 47 članica. Također je pozvala Hamas da se suzdrži od ispaljivanja nasumičnih raketa na Izrael.

Meirav Eilon Shahar, izraelska veleposlanica pri UN-u u Ženevi, osudila je Hamas kao "džihadističku, genocidnu, terorističku organizaciju" i optužila ga da je koristio palestinske civile kao živi štit za prikrivanje svojih raketa. 

Referirajući se na 4400 raketa ispaljenih na Izrael, od kojih je većinu presreo izraelski protuzračni sustav "Željezna kupola", dodala je da "svaka od tih raketa predstavlja ratni zločin". 

Riyad al-Maliki, ministar vanjskih poslova Palestine rekao je da "Izrael, vlast okupacije i apartheida, nastavlja sa svojim zločinima, politikama i zakonima kako bi konsolidirao kolonijalni i sustav apartheida".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 12:56