StoryEditorOCM
Svijetpreminula u rusiji

Umrla Mira Marković, supruga Slobodana Miloševića: bila mu je najveća podrška, no na sprovod mu nije smjela otići zbog tjeralice...

Piše PSD
14. travnja 2019. - 19:12
RTR172RP

Mira Marković, supruga bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića, preminula je danas u Rusiji u 76. godini, javljaju srpski mediji. Posljednjih tjedan dana bila u lošem zdravstvenom stanju, a prethodno je imala četiri operacije. Nakon posljednje su joj bile ugrožene vitalne funkcije i liječnici nisu htjeli davati prognoze u vezi s njenim oporavkom.

Mirjana Mira Marković rođena je 1942. godine u Požarevcu. Slobodan Milošević bio je njezina srednjoškolska ljubav. Vjenčali su se 1965. godine. Vrlo vjerojatno je devedesetih bila druga najmoćnija osoba u Srbiji, odmah iza Slobodana Miloševića. Smatralo se da samo njoj Milošević potpuno vjeruje.

Studirala je sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorica sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu beogradskog sveučilišta, a predavala je i na Američko-francuskom fakultetu za menadžment u Beogradu te na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Bila je osnivačica i predsjednica političke stranke pod nazivom Jugoslovenska levica (JUL), koju je osnovala 1994. godine. JUL je do listopada 2000. godine bio glavni koalicijski partner Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije na saveznom i republičkom nivou.

Pobjegla u Rusiju nakon što je Milošević uhićen, a tamo je 2010. godine dobila azil. Pridružio joj se i sin Marko. U Srbiji je za njom bila raspisana tjeralica u okviru istrage zloupotrabe prilikom dodjelom državnih stanova 2000. godine, a potjernicu je za njom raspisao i Interpol, no Rusija ju je odbijala uhititi. Zbog bijega u Rusiju Marković nije prisustvovala ni sprovodu svog supruga, koji je u ožujku 2005. godine preminuo u pritvoru u Haagu, gdje mu se sudilo za ratne zločine tijekom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije.

- Nekad mi se čini da je u izgnanstvo sa mnom otišla i Jugoslavija - izjavila je u svom posljednjem intervjuu za srpske Novosti, prije skoro godinu dana.

Za isti list je dvije godine ranije napisala autorski tekst u kojem je o pokojnom suprugu istaknula:

'Oni koji su devedesetih godina prošlog vijeka planirali ukloniti Slobodana Miloševića s političke i društvene scene, uspjeli su u tome. Bilo im je potrebno cijelo desetljeće da ga se oslobode, formalno uhićenjem 2001., a fizički ubojstvom u zatvoru pet godina kasnije. Ali, uklonjen iz političkog života i kasnije iz života uopće, nije značilo da će biti uklonjen iz povijesti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 15:59