StoryEditorOCM
Svijet‘uzgoj‘ iz epruvete

Umjetna piletina već ‘kokodače‘ u SAD-u, Italija falšem mesu rekla NE. A hoćemo li sintetičke šnicele jesti u Hrvatskoj?

Piše Stanislav Soldo
9. studenog 2023. - 09:56
Ssintetičko ili umjetno meso je hrana nastala zahvaljujući uzgoju životinjskih matičnih stanica in vitroAlex011973/yay/universal Images/Science Photo Library Via Afp

Umjetna piletina, svinjetina, teletina, mlijeko...

Za desetak godina umjesto hrane životinjskog podrijetla mogli bismo jesti onu sintetičku proizvedenu iz epruvete u svjetskim laboratorijima.

Pioniri u tome su naravno Amerikanci. Njihova agencija za hranu još prošle godine dala je zeleno svjetlo proizvodnji umjetnog mesa, koje je, kažu, jednako onom proizvedenom na konvencionalni način. Nakon kloniranja ovce Doly sada će Amerikanci klonirati milijune kokoški, svinja, junadi, teladi, ovaca, janjaca i od njihovih gena u laboratorijima uzgojiti čisto meso, filete, kotlete, bržole koje će se odmah moći "baciti" na gradele ili pod sač s krumpirima.

Nema tu više uzgoja peradi i svinja na farmama, klanja i usmrćivanja životinja. Dovoljan je samo jedan životinjski gen, spretna ruka ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 11:09