StoryEditorOCM
Svijetodnijela ih je voda

Ukrajinski vojnici: ‘Vodeni val pomeo je cijele ruske pukovnije. Nitko nije uspio pobjeći‘

Piše JL
6. lipnja 2023. - 23:22

Ukrajinski vojnici svjedočili su kako su ruske vojnike odnijele poplavne vode i kako bježe s istočne obale rijeke Dnjipro nakon urušavanja brane Nova Kahovka, rekao je časnik ukrajinskih oružanih snaga. Mnogi ruski vojnici su poginuli ili ranjeni u kaosu, naveo je on, kako javlja CNN.

Kapetan Andrej Pidlisni rekao je da, kada se brana urušila u ranim jutarnjim satima u utorak, "nitko s ruske strane nije uspio pobjeći. Sve pukovnije koje su Rusi imali na toj strani bile su potopljene".

Pidlisni je rekao za CNN kako vjeruje da su Rusi namjerno napali branu kako bi poremetili planove ukrajinskih snaga za nadolazeću ofenzivu.

"Oko 3 sata ujutro neprijatelj je digao u zrak hidroelektranu Kahovka kako bi podigao razinu vode i poplavio prilaze i lijevu obalu rijeke Dnjipro, kao i naselja koja se tamo nalaze. I onemogućio napredovanje ukrajinskih oružanih snaga u budućnosti", ustvrdio je.

Pidlisni je objasnio da nagib tla oko rijeke znači da je ruska vojska - smještena na istočnoj obali - pretrpjela ozbiljne udarce probijanjem brane. Njegova je postrojba mogla promatrati razvoj događaja korištenjem bespilotnih letjelica i vojnika na mjestu događaja.

"Lijeva (istočna) obala niža je od desne pa je više poplavljena. Potopljeni su i neprijateljski položaji na samoj obali rijeke. Morate shvatiti da položaji neprijatelja nisu samo rovovi, već i obične kuće civila u kojima su živjeli", rekao je Pidlisni.

Ruske jedinice koje su bile u opasnosti možda nisu bile upozorene, vjerojatno da bi se sačuvao element iznenađenja, rekao je Pidlisni, prenosi Jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 07:32