StoryEditorOCM
SvijetSLAVENSKA BRAĆA

Ukrajinski vojnici hvale se slovenskim tenkovima s kojima na prvim crtama bojišnice jurišaju na ruske agresore, dok ih iz pozadine štiti teško topništvo

Piše Saša Ljubičić
20. prosinca 2022. - 11:19

Ukrajinac Valerij Markus, koji zapovijeda 47. jurišnom brigadom, objavio je fotografiju na kojoj se u pozadini vide slovenski tenkovi M-55S, koje je Republika Slovenija u listopadu donirala ukrajinskoj vojsci, javlja 24ur.com. 

Kako piše 24.ur.com, od sredine studenoga ukrajinske kopnene snage imaju samostalnu 47. jurišnu brigadu. U travnju ove godine formirali su je Valerij Markus i Ivan Šalamah. Dana 28. lipnja zapovjedništvo ukrajinske vojske odlučilo je proširiti jedinicu na veličinu pukovnije, dajući joj tenkove i topništvo. No u listopadu je donesena odluka da se pukovnija ponovno proširi, ovaj put na razinu brigade. Većina boraca koji je čine su dragovoljci koji su prošli vojnu obuku i poslije potpisali profesionalni ugovor.

Posade koje su trebale biti obučene za ratovanje uglavnom su opremljene oružjem dobivenim iz zemalja NATO-a. Slovenija je od Njemačke dobila 40 transportnih vozila Rheinmetall u zamjenu za donaciju Ukrajini. U rujnu je dogovor o zamjeni postignut između premijera Roberta Goloba i njemačkoga kancelara Olafa Scholza. Takva razmjena ojačala je kako obrambene sposobnosti Ukrajine, tako i suradnju Slovenije i Njemačke.

image
Sergey Bobok/Afp

Kao što je poznato, Slovenija je krajem listopada u Ukrajinu poslala 28 tenkova M-55S, ali nije službeno otkriveno koja ih je brigada dobila. Markus je 15. studenoga upozorio da 47. brigadi treba što prije novo naoružanje i oprema.

Prema Slovenskoj vojsci, tenkovi M-55S su borbena gusjenična vozila s reaktivnim oklopom i snažnim naoružanjem, namijenjena za uništavanje neprijateljske žive sile, oklopnih vozila i drugih borbenih vozila. Riječ je o nadogradnji tenka T-55 koji je razvijen krajem Drugog svjetskog rata i služio je kao glavni borbeni tenk Sovjetskog Saveza. Tenk je naoružan topom od 105 milimetara, mitraljezom i postavljenim mitraljezom. Osim naoružanja, opremljen je i sustavom za upravljanje vatrom, sustavom za sprječavanje požara, CBRN zaštitom i sustavom za detekciju laserskog zračenja.

M-55S je prvi tenk koji je moderniziran prema NATO-ovim standardima u Sloveniji, piše 24ur.com.

Slovenska vojska je krajem 1990-ih naručila prenamjenu 30 tenkova T-55 od izraelske tvrtke Elbit Systems i STO Ravne u Sloveniji. Dvije su tvrtke posljednji primjerak isporučile 1999. godine.

Tenkovi M-55S bili su u pričuvnom sastavu slovenskih oružanih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 16:06