StoryEditorOCM
Svijetpraši se žestoko

Ukrajinski šah: Ruse izblefirali napadom na jugu, a onda krenuli na sve strane. Dok je Putin oko Hersona raspoređivao Čečene, Ukrajinci došli na 50 km do ruske granice

11. rujna 2022. - 11:48

Najveća dosadašnja ukrajinska ofenziva potisnula je liniju bojišnice na sjeveroistoku zemlje čak 70 km u tjedan dana, zauzevši logističko središte Kupjansk i usmjerivši se na rusko zapovjedno mjesto Izjum. Pad Izjuma u toku današnjega dana nije upitan, jer je ruska vojska naredila povlačenje kako bi izbjegla opkoljavanje i zarobljavanje više tisuća svojih boraca. Grad je pust i krcat ostavljenom ruskom opremom. Kupjansk je već od petka navečer u ukrajinskim rukama i nije ništa manje važan u strateškom smislu, pošto leži na ključnim ruskim opskrbnim rutama za okupiranu regiju Donbasa.

Došli na 50 kilometara do granice 

„U regiji Harkiva počeli smo napredovati ne samo prema jugu i istoku, nego i prema sjeveru. Ima još 50 kilometara do granice s Rusijom“, napisao je danas na Telegramu glavni ukrajinski zapovjednik Valerij Zalužnji.

Ukrajina je u toku rujna oslobodila čak 2500 kilometara četvornih svojega teritorija – objavio je još u petak slavodobitno Volodimir Zelenski, dok najnovije procjene ukrajinskih analitičara govore i o 5000 kilometara četvornih.  I rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo priopćenje u kojemu je priznalo povlačenje iz Balaklije i Izjuma, ali ga je prikazalo kao tobože smišljen potez kako bi pozornost usmjerili na drugo područje fronte, a ne kao poraz nakon masovne ukrajinske protuofenzive. Ključna riječ u takvoj vojničkoj demagogiji je, naravno, pregrupiranje i ‘odlazimo da se vratimo‘.

Ono što odbija priznati ruski politički i vojni vrh potvrđuju, međutim, brojne videosnimke na društvenim mrežama koje prikazuju prilično panične ruske vojnike koji u žurbi napuštaju svoja vozila i položaje, ostavljajući brojnu razbacanu opremu i hranu. Na nekim videozapisima zrcali se takva histerija da s ruskih tenkova i vozila u bijegu padaju vojnici za kojima se ostali i ne osvrću.

Zasluženi trijumfalizam obuzeo je ukrajinske redove, no brojni eksperti ih hlade ocjenama da je za to još uvijek prerano i da ruski vojni stroj itekako ostaje opasan i kvalitetno naoružan. Kijev je, međutim, strateški odista briljantno odigrao u ovoj fazi rata: zakuhao je ofenzive na dvije fronte, te iskoristio neprijateljske slabosti i umor na sjeveru nakon što je ruska strana poslala snage na jug kako bi se obranili oko Hersona.

Napreduje se, ali doduše znatno skromnije, i na tom dijelu bojišta: Natalija Humenjuk, glasnogovornica ukrajinskih oružanih snaga na južnoj fronti, rekla je u subotu da tamošnje vladine trupe također ostvaruju značajne uspjehe i da su napredovali na različitim dionicama od dva do nekoliko desetaka kilometara. No, ofenziva oko Hersona suočava se definitivno s jačim ruskim otporom, dobro ukopanim položajima i cijena tih napredovanja je u ukrajinskim gubicima puno veća. Ruski gospodari rata su očito ocijenili da im je ovo bojište važnije zbog opasnosti od ugroze Krima: glavni stožer Ukrajine rekao je da je više od 1.200 čečenskih boraca u petak interventno poslano kako bi ojačali ruske položaje oko Hersona. 

image
Juan Barreto/Afp

Američki obrambeno-sigurnosni think tank Institut za ratne studije (ISW) objavio je ukrajinska vojska do jučer oslobodila 2500 četvornih kilometara u Harkivskoj oblasti. Objavljena je i karta koja prikazuje koliki teritorij je u ovom dijelu ukrajinska vojska oslobodila. Crvenom su bojom označena ruska napredovanja, a plavom ukrajinski protunapad. Dio koji je označen žutom bojom prikazuje mjesta pod ruskom kontrolom.

Vojni analitičari kažu da je Ukrajina s dvije gotovo istovremene ofenzive na sjeveru i jugu zadnjih tjedana koncepcijski razbila centralizirani sustav zapovijedanja ruske vojske, koji se nije bio u stanju pravodobno boriti s raspoređivanjem u više smjerova. Ukrajinski napadi na jugu bili su uglavnom dobra ješka za slabljenje ruskih redova na sjeveru.

“Ruski generali se boje pogriješiti i to onda dovodi do centralizacije odlučivanja, jer svi pokušavaju odluke gurnuti što je više moguće prema hijerarhijski nadređenima kako bi izbjegli osobnu odgovornost. To ubija sposobnost ruskih zapovjednika da se nose s višesmjernim odgovorima”, izjavio je u prigodnome komentaru aktualnih ruskih poraza Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar obrane.

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock je u vrlo znakovitom trenutku posjetila Kijev i izjavila da je ukrajinsko vojno napredovanje trenutak nade i predstavlja ono što treba cijeloj Europi.

"Znamo da je vrijeme između generalne skupštine UN-a i Božića ključno i da je podrška Ukrajini oružjem u tom razdoblju ključna", obećala je Baerbock.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 05:42