StoryEditorOCM
Svijetprava mala disneyeva bajka

Ukrajinski neonacistički ratni veteran odlikovan na Ratničkim igrama u Disneylandu na Floridi za ‘inspiriranje osobnim primjerom.‘ Nosio je majicu Azova, a organizator je američka vlada

Piše Marin Prvan
4. rujna 2022. - 20:25

Ovog kolovoza, tijekom Ratničkih igara Ministarstva obrane u Disney Worldu u Orlandu na Floridi od 19. do 28. kolovoza, komičar i voditelj Jon Stewart dodijelio je ukrajinskom vojnom veteranu po imenu Ihor Haluška nagradu "Srce tima" za "inspiriranje svog tima osobnim primjerom”.

Haluška je pritom slučajno bio član neonacističkog bataljuna Azov, kojeg su naoružale SAD i integrirale u Ukrajinsku nacionalnu gardu. Nagrađivani ultra-nacionalist nosio je rukav preko lijeve ruke dok je primao nagradu, vjerojatno kako bi prikrio svoju tetovažu nacističkog Sonnenrada ili Crnog sunca. Haluška je dio tima od četrdeset ukrajinskih veterana koji sudjeluju na Ratničkim igrama. 

image
facebook screenshot

Tijekom ceremonije zatvaranja, Stewart je izjavio da Ihor “nadahnjuje svoj tim osobnim primjerom i jedinstvenim smislom za humor" te da ovaj "zapovjednik utjelovljuje duh i odlučnost koji su srce ukrajinskog tima.” Stewart je slavodobitno uzviknuo "Ihor!" dok je nacistu uručivao njegov trofej, piše Greyzone.

Prije ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine, mainstream mediji od Daily Beasta, preko Voxa do Foreign Policyja, pa čak i propagandni list američke vlade Voice of America, su isticali nacizam u redovima bataljuna Azov. Ultradesničarska grupa Desni sektor je također identificirana kao fašistička. Od invazije, međutim, zapadni korporativni mediji umanjuju prisutnost nacista u ukrajinskim oružanim snagama jer su skupine poput Azova preuzele istaknute uloge na prvoj crti.

Ukrajinski tim sastoji se od istih veterana-sportaša koji su sudjelovali na Invictus Games, sličnom natjecanju ranjenih veterana koje je osnovao princ Harry nakon što je posjetio Ratničke igre. Ukrajinski Invictus Igre tim i Warrior Games tim predvodi Oksana Horbach, prema ukrajinskom Ministarstvu branitelja.

“Organizacijski tim Ratničkih igara u Ukrajini uključuje Ministarstvo branitelja Ukrajine, Centar za strateške komunikacije ‘StratCom Ukraine‘, NVO ‘Invictus Ukraine Games‘, Strongman federaciju Ukrajine i ‘Vrati se živ‘, stoji na stranicama Ministarstva branitelja. StratCom Ukraine, kao i Ministarstvo branitelja, vladino je tijelo, dok su ostali ukrajinske nevladine organizacije.

Kako su ranije izvijestili izraelski mediji, u studenom 2019., Oleksiy Honcharuk – tada premijer i zamjenik šefa predsjedničkog ureda Zelenskog – i tadašnja ministrica branitelja Oksana Koliada pojavili su se na pozornici na neonacističkom koncertu koji je organizirao lik C14 i optuženi ubojica Andriy Medvedko. Koliada ne samo da je prisustvovala koncertu na kojem je nastupilo nekoliko antisemitskih metal bendova, već je promovirala koncert na Facebooku.

image

Oleksiy Honcharuk 

facebook screenshot

Prema izbrisanom članku iz 2017. na web stranici Bataljuna Azov, najmanje tri člana zloglasnih ultranacionalističkih borbenih snaga sudjelovala su na Invictus Games. Budući da je Azov identificirao natjecatelje po vojničkim oznakama, pa stoga nije otkrio njihova prava imena, nije moguće utvrditi jesu li se natjecali i na Ratničkim igrama 2022.

Dok stranica tima na web stranici Invictus Games samo navodi da je Ihor Haluška bio član ukrajinske nacionalne garde, proširena biografija na web stranici jasno pokazuje da je bio član Azova. Neobjavljeni video Invictus Gamesa na YouTubeu nudi krupni plan Haluške kako vježba s jasno vidljivim nacističkim simbolom crnog sunca tetoviranim na lijevom laktu. 

Halushka se nikad nije sramio svojih veza s bataljunom Azov. Tijekom Invictus Gamesa ovog travnja, zamahnuo je zastavom Azova dok je primao zlatnu medalju, koje su se održavale u Haagu - gdje su inače ratni zločinci posjedeni u optuženičku klupu, a ne nagrađeni. Isto tako, u Orlandu, Haluška je nosio majicu Azov bataljona dok je primao zlatnu medalju za veslanje u dvorani. 

No možda najpoznatija ukrajinska sudionica Ratničkih igara je Julija Palevska, koju je New York Times nazvao "simbolom ukrajinske hrabrosti i samopožrtvovnosti". Palevska je stekla međunarodno priznanje ovog ožujka kada je novinaru Associated Pressa predala snimke koje je snimila u Mariupolu. Video je prikazivao kako Palevska evakuira vojnike bataljuna Azov iz željezare Azovstal u Mariupolu kada su je zarobile ruske snage. Tri mjeseca kasnije puštena je na slobodu. Oslobađanje Palevske od strane Rusije bio je toliko značajan događaj u Ukrajini da je predsjednik Zelenski osobno pričao o takvom razvoj događaja.

Associated Press je pokušao umanjiti njezinu povezanost s bataljunom Azov, napisavši "Rusija je prikazala Tairu kao osobu koja radi za nacionalistički bataljun Azov... Ali AP nije pronašao takve dokaze, a prijatelji i kolege rekli su da nije imala veze s Azovom." Međutim, Palevska je bila članica druge neonacističke formacije koja je na sličan način uključena u ukrajinsku vojsku – što mainstream mediji nisu spomenuli kada su je ovog ožujka prozvali ratnim herojem.

Izvješće Bloomberg Businessweeka iz 2019. identificiralo je Palevsku kao "bivšu članicu Desnog sektora", društvenog pokreta i političke stranke koji od studenog 2013. okuplja militantne i nemilitantne aktiviste i radikalne organizacije iz Ukrajine i svijeta, uglavnom ultranacionaliste i krajnje desne političke orijentacije. ("Ne postoji takva stvar kao što je bivši Desni sektoraš", tvrdila je). Nakon što je napustila grupu "usred unutarnjih sukoba", organizirala je tim borbenih medicinara nazvan po svom liku iz World of Warcrafta, "Tairini anđeli".

Bloombergov dopisnik sastao se s Palevskom u Mariupolju, koji je tada bio pod kontrolom bataljuna Azov. Medicinska grupa Palevske "svaki mjesec zaradi oko 20.000 dolara, od čega polovica iz inozemstva, u gotovini, gorivu i medicinskim potrepštinama", izvijestio je. “Svi s kojima razgovaram opisuju Palevsku, prošaranu budističkim tetovažama i obojenom plavom kosom, kao motiviranu isključivo domoljubljem”, dodao je.

Na fotografiji koju je objavila službena Facebook stranica tima Ukrainian Warrior Games jasno se vidi tetovaža Palevske s ultranacionalističkim sloganom "Slava Ukrajini, slava herojima".

image
facebook screenshot

Teško je povjerovati da su Palevska i Haluška jedini članovi tima Ukrajina koji su pripadali neonacističkim skupinama. Fotografija objavljena na službenoj Facebook stranici momčadi prikazuje pet članova kako izvode fašistički pozdrav ispred natpisa Ratničke igre.

image
facebook screenshot

Na drugim fotografijama se može vidjeti član tima koji nosi majicu Ratničkih igara kako drži zastavu Desnog sektora i sedam veterana povezanih s timom nose zastavu 14. Waffen grenadirske divizije Schutzstaffel (SS), nacističke vojne formacije iz Drugog svjetskog rata sastavljene od ukrajinskih nacionalista.

Iako prisutnost neonacista unutar ukrajinskih borbenih snaga može biti malo iznenađenje za one koji kritično promatraju sukob NATO-a s Rusijom, njihov poziv u Disney World od strane Ministarstva obrane bez sumnje je jedna od najčudnijih epizoda u ukrajinskom posredničkom ratu Zapada s Putinovim režimom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 15:50