StoryEditorOCM
Svijetnovi front

Ukrajinski komandosi izvršili amfibijski desant na strateški važan poluotok. Operaciju koja bi mogla biti prva faza nove šire ukrajinske ofenzive i dalje drže u tajnosti

24. studenog 2022. - 15:16

Iako cijelu operaciju već danima drže u tajnosti, Forbes piše kako je sad potpuno jasno da su ukrajinski specijalci izvršili pomorski desant na Kinburnskoj prevlaci, strateški važnoj lokaciji u Hersonskoj oblasti. Tko god kontrolira vrh poluotoka Kinburna (Kinburn Spit) nadzire i ušće Dnjepra i cjelokupan pomorski promet između Crnog mora i luka Herson i Mikolajiv. Osvajanje Kinburnske prevlake značilo bi i oslobađanje pomorskog puta za trgovinu Mikolajiva i Hersona. Vojni analitičari smatraju kako bi operacija Kinburn mogla biti prva faza šire ukrajinske ofenzive usmjerene na ruske snage na lijevoj obali Dnjepra.

Prije rata, poluotok je bio popularan među turistima. Rusi su ga zauzeli u lipnju i od njega napravili vojnu bazu. Odande su ispaljivali rakete i bespilotne letjelice na ukrajinski teritorij te gađali brodove koji su prevozili žito. S nedavnim oslobađanjem Hersona, Kinburn se našao unutar dometa masovne ukrajinske artiljerije.

Kinburn je poluotok dugačak oko 40 kilometara i širok između najmanje četiri i 12 kilometara, a Kinburska prevlaka nalazi se na njegovom najzapadnijem dijelu. Tjesnac između prevlake i sjeverne obale luke Očakiv širok je četiri kilometara što su Ukrajinci iskoristili da desantnim čamcima doplove na poluotok. "Ruske snage pokrenule su topnički napad na ukrajinske položaje u Očakivu i vjerovali su da će ukrajinska ofenziva na poluotok započeti s kopna, odnosno s istoka. Na njihovo iznenađenje, ukrajinske snage napale su sa zapada prema pozadini ruskih položaja, pišu stručnjaci Varšavskog geopolitičkog instituta.  

image
google Earth Image

Prvi izvještaji o ukrajinskom napadu pojavili su se u medijima prije tjedan dana. Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, 14. studenoga je rekao da su uništene ruske topničke jedinice i oprema za radio-elektroničko ratovanje. Dalje su Ukrajinci nastavili vrlo škrto davati informacije o ovoj akciji, štoviše Natalija Humeniuk, glasnogovornica Južnog zapovjedništva, pozvala je sunarodnjake da šute o operaciji Kinburn. Operativno zapovjedništvo Jug, 15. studenoga je potvrdilo samo kako se "operacija nastavlja", a u utorak 22. studenoga Vitalij Kim, guverner Mikolajivske oblasti izjavio je da postoje tri naselja na prevlaci koja još nisu oslobođena. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva pak navodi kako Ukrajinci kontroliraju Kinburn Spit, a pojavila se i fotografija koja pokazuje ukrajinske komandose u pržini poluotoka. Nejasno je koliko su Ukrajinci napredovali duž poluotoka i koliko daleko za sada namjeravaju ići dalje.

Poluotok je ravan, većim dijelom prekriven pijeskom i  slanim močvarama. Djelomično je pošumljen hrastovima i borovima. Na  njemu se nalazi i Nacionalni park "Biloberezhia Sviatoslava", koji je prije rata bio popularno mjesto za izlete, a veći dio poluotoka je nenaseljen. Kinburnska prevlaka je izvan dometa ruskog topništva od 152 mm s istočne obale Dnjepra.  

„Ako je cilj Ukrajine osloboditi dio ili cijeli poluotok Kinburn kako bi se olakšao pomorski promet između Crnog mora i luka Herson i Mikolajiv, specijalci bi mogli sami izvršiti operaciju. No, ako ukrajinski zapovjednici imaju za cilj koristiti operaciju Kinburn kako bi blokirali ruske mehanizirane brigade na lijevoj obali Dnjepra, moraju iskrcati jače snage na poluotok, ocjenjuje Forbes.

To je lako reći, no ne i učiniti. Ukrajinske oružane snage imaju dovoljno malih brzih čamaca za patroliranje Dnjeprom i provođenje riječnih napada, ali njima ne mogu prevesti mehaniziranu bojnu. Za to bi mogao poslužiti 240-metarski amfibijski brod Jurij Olefirenko, koji je posljednji preživjeli veliki brod ukrajinske mornarice. U listopadu je internetom kružio video kako se sa ostarjelog Jurija Olefirenka ispaljuju rakete na ruske snage u blizini Kinburn Spita.

„Možda je star i ružan, no vrlo je moguće da upravo Jurij Olefirenko odigra bitnu ulogu u nedvojbeno najvažnijoj ukrajinskoj ofenzivnoj operaciji nakon oslobađanja Hersona, ocjenjuje Forbes. 

Značajno ukrajinsko napredovanje na poluotoku Kinburn prebacilo bi njene snage preko rijeke Dnjepar, oko 150 kilometara sjeverozapadno od Krima, koji su ukrajinski dužnosnici obećali osloboditi nakon više od osam godina ruske okupacije. To bi im moglo pomoći da zaobiđu neke od obrambenih položaja koje je Rusija gradila dok se povlačila istočno od Dnjepra.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2022 21:27