StoryEditorOCM
Svijetborbeni avion

Ukrajini stiže pojačanje iz Francuske: ‘lovce‘ će koristiti na drugačiji način, ovo potvrđuje da je situacija kritična

Piše J. Kapor
24. listopada 2024. - 23:54

Prva tri francuska lovca Dassault Mirage 2000-5 trebala bi stići u Ukrajinu prije kraja travnja, izvijestio je francuski list La Tribune. Čak i ova dobra vijest za Ukrajinu kasni šest mjeseci u odnosu na početni plan. Lako je biti general poslije bitke, no činjenica je da je Ukrajina u vrlo lošoj vojnoj situaciji i da je sve moglo biti drukčije da su zapadni političari imali malo više hrabrosti ranije donijeti odluke koje sada donose. Ukrajina ne bi izgubila toliko ljudi koji im danas kronično nedostaju na prvoj crti obrane.

image

Mirage 2000 tajvanskog zrakoplovstva

I-Hwa CHENG/AFP

I-hwa Cheng/Afp
image

Tajvanski Mirage tijekom vojne vježbe kod Hsinchua

 Yasuyoshi CHIBA/AFP

Yasuyoshi Chiba/Afp

Mnogi ukrajinski vojnici stradali su od ruskih kliznih bombi, tehnologije koja je korištena još u Drugom svjetskom ratu. Rusi danas tu tehnologiju primjenjuju na bombama koje datiraju još iz vremena Staljinove vladavine. O tome koliko su okolnosti kritične najbolje govori podatak na koji će način Ukrajina koristiti francuske avione.

Mirage 2000 je, teoretski, višenamjenski borbeni avion, a zapravo laki lovac vrlo dobrih karakteristika u penjanju. Zbog toga ga Francuska koristi u patroliranju po Baltiku, a Tajvan kao lovca koji bi trebao presresti kineske zrakoplove na malim udaljenostima. U tim zadaćama koristi pulsni Dopplerov RDY radar i rakete MICA.

Međutim, presretanje dronova i neprijateljskih zrakoplova Ukrajinci će prepustiti doniranim F-16, MiG-ovima 29 i Suhojima 27, koji već otprije služe toj namjeni. No u komponenti taktičkih bombardera Ukrajinci na raspolaganju imaju samo Suhoj 24. Zbog toga će iskoristiti dvije sposobnosti Miragea – može nositi krstareće rakete SCALP-EG (Britanci je zovu Storm Shadow) dometa 500 km i navođene bombe s podrškom raketnog motora Hammer, koje precizno pogađaju cilj udaljen 70 km. Spomenute rakete i bombe Ukrajinci već koriste, i to na MiG-ovima 29. Pritom se vidjelo da MiG-ovi bacaju Hammere "iz loba", približavajući se cilju na vrlo maloj visini, s koje avion krene u usku vertikalnu petlju u kojoj pilot otkači bombu, koja nastavlja let nošena centrifugalnom silom. Kod klasičnih bombi takvo njihovo izbacivanje znatno smanjuje njihov domet i preciznost. 

Agencija Sud Ouest iz Bordeauxa javlja da se ovi zrakoplovi namijenjeni Ukrajini modificiraju u bazi Cazaux kod Girondea, a bit će, naravno, opremljeni i raketama zrak-zrak MICA te opremom za elektroničko ratovanje. S takvom opremom Mirage 2000-5 može puno bolje iskoristiti suvremeno francusko naoružanje nego njihovi kolege na MiG-u 29 i gađati ciljeve u dubini prostora koje koriste Rusi. Ukrajinci su u međuvremenu proizveli i vlastitu kopiju francuskih kliznih bombi, tako da i logistika 10-ak zrakoplova, koliko ih Ukrajina treba dobiti, ne bi smjela biti problem. Ukrajinski piloti u francuskom Nancyju upravo provode posljednje mjesece letačke obuke koju su započeli na avionima Alpha Jet.

image

Obuka ukrajinskih pilota za Mirage 2000-5 započinje na Alpa Jetu

Christophe ARCHAMBAULT/AFP

Christophe Archambault/Afp
image

Obuka ukrajinskih pilota za Mirage 2000-5 započinje na Alpa Jetu

 Christophe ARCHAMBAULT/AFP

Christophe Archambault/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2024 23:55