StoryEditorOCM
Svijetmisterij

Ukrajinci: ‘Ubili smo šefa Crnomorske flote!‘; Rusi: Pogledajte malo bolje tko je sve kraj Šojgua

Piše Robert Bajruši/JL
26. rujna 2023. - 18:46
I Viktor Sokolov je sudjelovao u ovom video razgovoru (lijevo, skroz na dnu) ruskih vojnih glavešina, samo je pitanje je li snimka - stara ili nova?Russian Defense Ministry/Anadolu Agency Via Afp

I dalje je neizvjesna sudbina admirala Viktora Sokolova, zapovjednika ruske Crnomorske flote. Ukrajinci tvrde da su ga likvidirali, a Rusi se nisu oglašavali puna tri dana. Ali, u utorak je njihovo Ministarstvo obrane plasiralo snimku video konferencije ministra obrane Sergeja Šojgua s vojnim vrhom, a ondje je bio i Sokolov. Međutim, ne zna se je li to snimljeno prije ili nakon napada na Sevastopolj, ali sigurno jest ovaj mjesec jer Šojgu govori da su u rujnu Ukrajinci izgubili 17.000 vojnika, piše Jutarnji list.

Ukrajinske snage za specijalne operacije (SOF) tvrde da su u raketnom napadu na stožer ruske Crnomorske flote u Sevastopolju 22. rujna poginula 34 časnika, a ranjeno je 105 pripadnika ruske vojske. Među poginulima je, prema službenim ukrajinskim izvorima, i zapovjednik ruske Crnomorske flote, admiral Viktor Sokolov, "a sjedište crnomorskog stožera ne može se obnoviti".

U prvoj izjavi od 23. rujna Glavna obavještajna uprava (GUR) Ministarstva obrane Ukrajine priopćila je da je najmanje devet ruskih vojnih osoba ubijeno u napadu na sjedište u Sevastopolju, ali tom prilikom Sokolov nije spomenut. Načelnik Glavne obavještajne uprave Kirilo Budanov izjavio je kako su u napadu teško ranjena dvojica ruskih generala, a to su zapovjednik skupine ruskih snaga na zaporoškom smjeru, general-pukovnik Aleksander Romančuk, koji je "u vrlo teškom stanju", dok je načelnik Stožera, general-pukovnik Oleg Cekov, "u nesvijesti".

image

Napad na Sevastopolj

Budanov je u tom obraćanju oprezno istaknuo da obavještajne službe ne znaju u kakvom je stanju zapovjednik ruske Crnomorske flote, admiral Viktor Sokolov, te stoga ne mogu potvrditi izvješća o njegovoj smrti koja su se pojavila na Telegram kanalima. Istodobno su predstavnici ukrajinskih Snaga za specijalne operacije rekli da su tijekom napada na brodogradilište Ordžonikidze u Sevastopolju 13. rujna likvidirana 62 ruska časnika i mornara. To je, navodno, uključivalo i vojsku koja je bila na desantnom brodu Minsk, a pritom je oštećena i podmornica Rostov na Donu.

Glavno je pitanje kakva je sudbina 61-godišnjeg admirala Viktora Nikolajeviča Sokolova, jednog od najviše rangiranih časnika u ruskoj mornarici. Sokolov je završio Visoku mornaričku akademiju Frunze u tadašnjem Lenjingradu, a u karijeri je napredovao od časnika na minolovcu preko položaja u Pacifičkoj i Sjevernoj floti, gdje je 2013. postao zamjenik zapovjednika. U široj je javnosti postao poznat 2016. kada ga je Putin imenovao zapovjednikom ruskih pomorskih snaga koje su bile angažirane u ratu u Siriji na strani režima Bašara al-Asada, koje su se sastojale od nosača aviona Admiral Kuznecov, krstarice Petar Veliki i nekoliko pratećih brodova, piše Jutarnji list.

Ali, Ukrajina nije Sirija. Iako se mislilo da će ruska mornarica u ukrajinskom sukobu bez problema zavladati Crnim morem, Ukrajinci su joj nanijeli teške gubitke, a najteži udarac predstavljalo je potapanje krstarice Moskva. To je platio zapovjednik, admiral Igor Osipov, koji je smijenjen u kolovozu prošle godine, a umjesto njega imenovan je Viktor Sokolov. Međutim, ni on nije puno postigao jer Ukrajinci imaju visokoprecizne projektile dalekog dometa, tako da Rusi više brinu o vlastitoj sigurnosti, nego što napadaju.

image
-/Afp

Treba uzeti u obzir da Ukrajinci zasad nisu dali nikakve dokaze koji bi mogli potvrditi likvidaciju admirala Sokolova, a ne postoji neovisna potvrda o ruskim gubicima tijekom napada na sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, kao ni tijekom napada na desantni brod Minsk.

Nakon što je raketni napad pogodio sjedište ruske Crnomorske flote, televizijski kanal Sky News izvijestio je da su napad izvele britanske rakete Storm Shadow. Rusko Ministarstvo obrane nije objavilo podatke o gubicima, osim paušalne izjave prema kojoj je poginuo samo jedan ruski vojnik, a ubrzo zatim su tvrdili da se ovaj vojnik smatra nestalim, piše Jutarnji list.

Posljednjih je tjedana Ukrajina naglo pojačala tempo napada na Krimu. Pritom se koriste projektili te zračne i pomorske bespilotne letjelice za napad na ratne brodove, pomorsku luku, mostove i vojna skladišta. Napadajući Krim, kažu analitičari, Ukrajina otežava Rusima korištenje Krima kao logističkog središta za teritorij koji su zauzeli na početku agresije na Ukrajinu, a sada traje ukrajinska protuofenziva.

 

Napadi također povećavaju cijenu koju Moskva mora platiti kako bi zadržala kontrolu nad poluotokom i koristila ga kao bazu za flotu koja redovito ispaljuje projektile na Ukrajinu, kojima pokušava izvršiti blokadu ukrajinskih luka. "Svaka meta unutar Krima u biti je poštena igra da se Rusima pokaže da nemaju sigurnost, da ne kontroliraju nebo nad Krimom, ranjivi su na udare Ukrajine, a Ukrajina može doći do njih kad god poželi", rekao je Samuel Bendett, analitičar ruske vojske u CNA, think tanku u blizini Washingtona, a prenio New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2023 05:56