StoryEditorOCM
Svijetpotresna priča

Ukrajinac o agoniji koju je preživio: ‘Ruski mučitelji su mi stavljali stezaljke na prepone i genitalije i puštali struju od koje mi se koža na bedrima dimila‘

28. rujna 2022. - 13:26

Kada je izašao iz zatvora, izubijan i opečen od brojnih elektrošokova, izmučeni ukrajinski veteran odlučio je obrađivati vlastiti ​​vrt kao svojevrsni osobni bedem otpora ruskom okupatoru.

Umjesto da prihvati rusku humanitarnu pomoć, Dmitro je zasadio voće i povrće kako bi zaliječio svoje teške rane i nahranio vlastiti osjećaj prkosa. U vrtu je posijao i sjeme ljekovitog bilja kojim pokušava liječiti ozljede i ublažiti traume. Nakon što je pretrpio strašne traume i mučenje, odbijala ga je pomisao da popuši čak i rusku cigaretu pa je zasadio vlastiti duhan za pušenje. Svoju tešku priču ispričao je novinaru britanskog The Timesa koji je s njim razgovarao u oslobođenom ukrajinskom mjestu Kozača Lopan, malom ruralnom gradiću sjeverno od Harkiva, odaljenom manje od pet kilometara od ruske granice.

Oko 2000 Ukrajinaca koji su izdržali okupaciju i ostali ovdje nemaju ni struju, ni plin, ni telefon.

Među minskim poljima na periferiji otkrivena je masovna grobnica koju tek treba ekshumirati.  

 “Izašao sam iz zarobljeništva natrag na rusko okupirano područje gdje je moja kuća, spreman da se nikada neću oslanjati na Ruse i njihovu humanitarnu ili bilo koju drugu pomoć”, ispričao je Dmitro s trunčicom bijesa u glasu dok je hodao kroz gredice s povrćem oko svoga domu u Kozači Lopanu. Dok su razgovarali detonacije su odjekivale okolnim brdima.   

"Nisam želio ništa od njih, ni rusku milostinju, ni rusku robu", ponovio je veteran čije pravo ime zapravo uopće nije Dmitro, nego je pseudonim jer je njegovo mučno svjedočanstvo o mučenju dio ukrajinske istrage o ratnim zločinima.

On je služio tri godine kao dočasnik u ukrajinskoj vojsci, a napustio ju je 2020., dvije godine prije početka ruske invazije. Tada se zaposlio u tvornici hladnjaka gdje je radio i kad su ga u ožujku uhitile ruske trupe samo zbog njegove bivše aktivne vojne službe.

Mučili su ga u sedam seansi elektrošokovima u trajanju do dva sata. Četiri vojnika su ga držali i mučili u zgradi na željezničkoj postaji gdje je bio privezan za stolicu. Opisao je kako je želio umrijeti da bi izbjegao užasnu bol.

„U jednom sam trenutku počeo udarati glavom o pod kako bih to okončao. Vojnici su mi prijetili dodatnim strujnim udarima ako se ozlijedim - prisjetio se agonije. Mučitelji su mu stavljali stezaljke na prepone i genitalije i puštali struju od koje mu se koža na bedrima dimila.

image

Rusi su za sobom ostavili krš, jad i tugu 

Yasuyoshi Chiba/Afp

Nakon četiri dana mučenja, doveden je u sobu i posjednut pred kameru ruske TV ekipe koja je doputovala u mjesto. Morao je dati lažni intervju u kojem su mu rekli da kaže kako je bio aktivan borac i da je ​​zarobljen na bojnom polju te da poziva i druge vojnike na predaju. Kad je dao intervju premješten je u improvizirani zatvorski centar na ruskoj granici, gdje je morao puniti vreće s pijeskom.

“Svatko tko je odbio raditi zbog svojih ozljeda odveden je i još više mučen strujom”, ispričao je uz kiseli osmijeh.

 “Čuli bismo ih kako vrište. Zatim bismo ih sutradan vidjeli natrag u redu za posao dok su govorili kako i oni žele puniti vreće, posvjedočio je.

Na kraju je pušten kući u okupirani rodni grad, nakon još mjesec dana zatočeništva. Fizički i psihički uništen, Dmitro se tada pokušao sabrati stvarajući vlastiti mali samoodrživi svijet. U nedostatku drugih lijekova, izmučeni veteran odlučio je smiriti svoje drhtave udove i ublažiti traumu uzgojem matičnjaka odnosno melise koju je koristio kao lijek.

"Bivši vojnici uvijek govore da su dobro, ali ja znam da nisam. Nastavit ću vrtlariti, a sigurnosnoj službi ću pomoći u lovu na ruske suradnike. Zatim, kad budem izliječen, želim se ponovno pridružiti vojsci. Vrt će mi pomoći da se rehabilitiram dok ne budem ponovo spreman za borbu”, veli. 

image

Mještani Kozača Lopana 

Yasuyoshi Chiba/Afp

Otkako su ukrajinske snage u ofenzivi prije dva tjedna oslobodile Dmitrovo rodno mjesto, njegovo oslanjanje na vlastite snage tijekom ruske okupacije pokazalo se mudrim jer neki njegovi sumještani koji su bili manje odvažni u otporu, danas se boje da ne bi bili optuženi za kolaboraciju s neprijateljem.

Dok se gradić priprema za nastavak novih i nepoznatih ratnih poglavlja, optužbe za kolaboraciju su sve prisutnije, piše The Times. Nekoliko stotina ljudi iz grada i četiri okolna sela otišlo je s Rusima prije ukrajinskog napredovanja 11. rujna, bilo zato što su surađivali s okupatorima ili zato što su vjerovali ruskoj propagandi i bojali se da će stradati od ruku ukrajinskih trupa. Područje i dalje svakodnevno raketiraju ruske baterije. Jedan projektil koji je u nedjelju ujutro pao u središte mjesta zario je šrapnele u lice 20-godišnje djevojke koja je sjedila u automobilu pokraj općinskog ureda. Tek je uspjela stići u oslobođeni grad kako bi nakon sedam mjeseci razdvojenosti vidjela majku.

"To je njihov teroristički način slanja poruka nama. Žele da strah i nasilje bude cijena naše slobode”, rekao je Vjačeslav Zadorenko, šef lokalne civilno-vojne uprave, dok je pokušavao smiriti ljude nakon eksplozije.

image

Kozača Lopan nalazi se nekoliko kilometara blizu ruske granice 

Yasuyoshi Chiba/Afp

Za one koji su ostali u mjestu čak i banalna razmjena s ruskim snagama tijekom okupacije sada može izazvati sumnju.

“Oni koji su surađivali više se ne mogu vratiti”, rekao je Zadorenko. Građani za koje se sumnja da su surađivali s ruskim okupatorom mogu biti optuženi za izdaju i osuđeni na najmanje pet godina zatvora.

The Times piše kako su u gradskoj općinskoj kancelariji izrovanoj šrapnelima - gdje je osoblje čistilo pod od krvi mlade žene ranjene u raketnom napadu, zatekli starijeg čovjeka koji je dva puta mijenjao jaja za cigarete s ruskim vojnicima, i sad je molio lokalne vlasti za razumijevanje.

“Dao sam im jaja, a oni meni cigarete. Da nisam, ionako bi uzeli jaja, objasnio je dužnosniku i dodao: “Sada svi pričaju o meni kao o suradniku i kruže glasine o meni. Zabrinut sam da ću biti pod istragom. Samo želim biti iskren u vezi ovoga. Nisam surađivao!”

image

Grobnice u okolici mjesta 

Vyacheslav Madiyevskyi/Nurphoto Via Afp
image
Yasuyoshi Chiba/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 01:50