StoryEditorOCM
Svijetdrama u duisburgu

Uhićen islamistički radikal koji je planirao napad na sudionike proizraelskih prosvjeda; Ima i ‘umjetničko‘ ime

Piše vijesti sd
25. listopada 2023. - 10:51

Njemačka policija je u utorak uvečer u Duisburgu uhitila osumnjičenog islamistu kojeg se sumnjiči za planiranje napad na proizraelske prosvjednike. Točnije, islamist je namjeravao kamionom pregaziti sudionike proizraelskih prosvjeda u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

O tome su prvi izvijestili “Bild” i “Spiegel”, a dojava je stigla od strane obavještajne službe, potvrdili su u utorak navečer i sigurnosni krugovi za WDR.

Oko 17.40 sati u duisburškom kvartu Dellviertel pretražen je stan muškarca poznatog policiji, a osumnjičeni je u večernjim satima i uhićen, priopćila je policija iz Essena koja je vodila akciju, prenosi fenix-magazin.de.

Prema informacijama WDR-a, radi se o 29-godišnjem Tareku S., osuđivanom islamistu iz Duisburga. Rođen je u Bielefeldu i njemački je državljanin. Navodi se da dolazi s džihadističke scene u Herfordu.

Godine 2013. Tarek S. se borio u Siriji za tzv. Islamsku državu pod imenom “Osama al Almani” ili “Osama Nijemac”.

Po povratku u Njemačku 2016. islamist je uhićen u zračnoj luci Frankfurt na Majni. Pred sudom u Düsseldorfu 2017., osuđen je na pet godina zatvora “zbog pripadnosti stranoj terorističkoj organizaciji”.

Tarek S. je klasificiran kao prijetnja u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Prema informacijama WDR-a, 186 ljudi u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji trenutno se smatra islamističkom prijetnjom. Od njih, visok dvoznamenkasti broj je klasificiran kao “spreman za akciju” i policija ih intenzivno prati.

Bez obzira na ishod istrage koja je u tijeku u Duisburgu, prema ARD-ovom stručnjaku za terorizam Michaelu Götschenbergu, “postoji rizik da će situacija na Bliskom istoku emocionalizirati i radikalizirati islamiste ovdje na takav način da odluče izvesti napad”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:57