StoryEditor
Svijetkontra primitivizma

Ugledni intelektualci podržali prosvjede protiv rasizma i osudili netoleranciju: ‘Odbijamo lažan odabir između pravde i slobode‘

8. srpnja 2020. - 10:38
Spencer Platt/AFP

Više od 150 uglednih svjetskih akademika, pisaca i umjetnika potpisalo je u utorak pismo u kojem izražavaju potporu globalnim prosvjedima protiv rasizma, ali i izražavaju žaljenje zbog "klime nesnošljivosti na svim stranama".

Među potpisnicima pisma su lingvist i aktivist Noam Chomsky, feministica Gloria Steinem, pisci J.K. Rowling i Salman Rushdie te novinar Fareed Zakaria.

Pismo o "pravdi u otvorenoj raspravi" objavljeno je u časopisu Harper's Magazine.

U njemu se daje potpora prosvjedima protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti koji su se iz SAD-a proširili diljem svijeta.
Međutim, ističe se u pismu, raspoloženje koje je pritom buknulo osnažilo je novi skup moralnih stajališta i političkih zaloga na uštrb otvorene rasprave i omogućilo da ideološki konformizam nagrize toleranciju različitosti.

"I dok pozdravljamo prvi razvoj događaja, također dižemo naš glas protiv drugog", stoji u pismu u kojem se ističe da se ne bi smjelo dozvoliti da otpor preraste u "dogmu ili prisilu".

Slobodna razmjena informacija i ideja se na svakodnevnoj bazi sve više sputava, upozorava se u u pismu.

Potpisnici pisma također ukazuju da se putem javnog sramoćenja sve više širi cenzura, uz tendenciju da se složena politička pitanja svedu na "zasljepljujuću moralnu zadatost" i nesnošljivost prema suprotstavljenim mišljenjima.

Loše ideje se pobjeđuju argumentima, a ne na način da ih se pokuša utišati i samo željeti da nestanu, poručuju akademici.

"Odbijamo lažan odabir između pravde i slobode, koji ne mogu egzistirati jedan bez drugog", poručuje se u pismu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 09:28