StoryEditorOCM
Svijetkretanja tržišta

Ublažavanje kovid mjera u Kini pogurnulo je cijenu barela nafte prema 89 dolara

Piše Hina
1. prosinca 2022. - 16:29

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 89 dolara, poduprte ublažavanjem mjera suzbijanja covida u Kini koje bi trebalo osloboditi potražnju u najvećem uvozniku nafte u svijetu.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je nakon podneva viša za 1,87 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88,84 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,02 dolara višoj cijeni, od 82,57 dolara. 

Trgovce je ohrabrila objava kineskih gradova Guangzhoua i Chongqinga u srijedu da će ublažiti mjere suzbijanja covida, budući su je protumačili kao promjenu u kineskoj strategiji nulte tolerancije prema koronavirusu.

"Naznake koje dolaze iz Kine također izgledaju vrlo pozitivno", r "Čak i skromno ublažavanje politike nulte tolerancije prema covidu naići će na dobar odjek i zaslužuje (takvu reakciju)", rekao je Craig Erlam iz brokerske kuće OANDA-e.

Potporu cijenama nafte pružio je i slabiji dolar, nakon što je guverer američke središnje banke izjavio da bi mogli ublažiti tempo povećanja kamatnih stopa i izvješće S&P Globala pokazalo blaži pad aktivnosti u industriji eurozone u studenome.

Trgovci se pripremaju i za nedjeljni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika. Iako su izvori u srijedu rekli da su male šanse da će promijeniti proizvodnu politiku, neki ipak smatraju da se ne može isključiti mogućnost smanjenja porizvodnje

"Mislim da sastanak OPEC+ prisiljava trgovce da popune ispražnjene pozicije, ali svi prognoziraju da neće mijenjati (proizvodne) kvote", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Poticaj cijenama pružaju i signali iz EU-a da bi cjenovni limit za rusku naftu mogao biti niži od 65 do 70 dolara, raspona koji je prije tjedan dana naveo jedan europski diplomat. Tržišta su mirno reagirala budući da je viši od aktualnih tržišnih cijena ruske nafte.

Danas je drugi diplomat EU-a rekao da bi trebao iznositi 60 dolara. Službeni dogovor još nije postignut, a limit bi trebao stupiti na snagu 5. prosinca, paralelno s embargom na rusku naftu.

U odvojenom je izvješću OPEC objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu pojeftinio 29 centi, na 83,13 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 16:55