StoryEditorOCM
Svijetviralna snimka

Ubijenom vođi Hamasa prije nekoliko mjeseci Izraelci su u napadu ubili trojicu sinova, ovako je reagirao na tu vijest

Piše Vijesti sd
31. srpnja 2024. - 09:16

Politički vođa Hamasa Ismail Hanija noćas je, prema objavi Hamasa i iranske elitne Revolucionarne garde, ubijen u Teheranu. "Rano jutros, pogođena je rezidencija Ismaila Hanija u Teheranu, što je rezultiralo mučeništvom njega i jednog od njegovih tjelohranitelja. Uzrok se ispituje i uskoro će biti objavljen", navela je iranska Revolucionarna garda.

Ismail Hanija stigao je jučer u Teheran kako bi prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana, koji je ranije ovog mjeseca pobijedio na izborima.

Hanija je ubijen oko dva sata u noći na srijedu, objavili su iranski mediji, dodajući da je boravio u "posebnoj rezidenciji za ratne veterane na sjeveru Teherana". 

Ranije ove godine u izraelskom zračnom napadu na visokoprofilne ciljeve u Gazi ubijena su njegova tri sina i unučad. Izraelska vojska izjavila je da su dvojica bila Hamasovi vojni operativci, a treći zapovjednik jedinice. Hanija je pak zanijekao izraelske tvrdnje da su njegovi sinovi bili borci Hamasa. 

Hazem, Amir i Mohamed

Trojica sinova Ismaila Hanije - Hazem, Amir i Mohamed - ubijeni su 10. travnja kada je u izraelskom zračnom napadu pogođen automobil u kojemu su se vozili, rekao je Hamas. Snimka kada su mu priopćili smrt sinova postala je viralna, Hanijea, naime, gotovo nije ni trepnuo. 

"Hazem, Mohamed i Amir su ubijeni, zajedno s njihovom djecom", govori u plaču glas s druge strane.

 Hanija, koji je vijest primio u posjetu ranjenima iz Gaze u bolnici u Kataru, na to ostaje potpuno miran, i u nekoliko navrata govori "Neka Alah da mir njihovim dušama".

Kada ga pitaju hoće li završiti posjet govori: "Ne, zašto? Nastavimo"...

BBC navodi da je u posljednjih šest godina Hanija boravio 10 do 15 puta u Teheranu i da se očito tamo osjećao sigurno. Također, dopisnik BBC kontaktirao je čelnike Hamasa koji su mu priznali da su u stanju šoka. 

 Hanija je imenovan na čelnu dužnost Hamasa 2017., kretao se između Turske i glavnoga grada Katara Dohe, izbjegavajući putna ograničenja blokiranog Pojasa Gaze što mu je omogućilo da sudjeluje u pregovorima o prekidu vatre ili da razgovara s Hamasovim saveznikom Iranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 22:45