StoryEditorOCM
Svijetveliki preokret

U tijeku je presica na kojoj bi mogla pasti povijesna odluka važna za cijeli svijet: ‘Ovo je fašizam!‘

Piše M.B./JL
11. rujna 2024. - 19:24

U Kijevu je u tijeku konferencija za novinare na kojoj, uz ukrajinske domaćine, sudjeluju i američki državni tajnik Antony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy.

Blinken je najavio više od 700 milijuna dolara pomoći za Ukrajinu, s ciljem jačanja energetske mreže koju je Rusija opetovano rušila uoči očekivano teške zime, piše Jutarnji list.

325 milijuna dolara energetske potpore u paketu pomoći će popraviti i obnoviti ukrajinska postrojenja za proizvodnju električne energije, osigurati rezervno napajanje u hitnim slučajevima i ojačati fizičku sigurnost energetske infrastrukture.

Oko 290 milijuna dolara financirat će hranu, vodu, skloništa, zdravstvenu skrb i obrazovne programe za Ukrajince u potrebi u zemlji i izbjeglice izvan zemlje. Preostalih 102 milijuna dolara bit će iskorišteno za uklanjanje mina.

Lammy je ruske napade u Ukrajini opisao kao "imperijalizam" i "fašizam", uspoređujući to s iskustvom porobljavanja vlastitih predaka.

“Putinove barbarske akcije posljednji su primjer vrlo stare i zle priče", rekao je na presici.

“Jedan od mojih predaka odveden je iz svog doma, porobljen, okovan na brodu i prisiljen raditi za profit stranog carstva. On je predobro znao što je imperijalizam.

image

Antony Blinken, Volodimir Zelenski i David Lammy

Mark Schiefelbein/Afp

Nijedan autoritarni čin nikada nije potpuno isti, ali 80 godina nakon što je Staljin deportirao Krimske Tatare, 240 godina nakon što je Katarina Velika anektirala Krim, (Vladimir) Putin je otkrio istu aroganciju, istu pohlepu i isti prijezir prema pravima drugih pojedinaca i naroda. Ovo je imperijalizam. Ovo je fašizam.

Ovaj tjedan smo se podsjetili na to kako drugi autoritarni režimi pomažu Putinu, a Iran ide još dalje u potpori Moskvi pružanjem balističkih projektila, što je značajna i opasna eskalacija", rekao je Lammy.

Iako je prije nekoliko dana, na skupu u bazi Ramstein, američki ministar obrane Lloyd Austin razočarao Ukrajince rekavši da im SAD neće isporučiti svoje dalekometne projektile ATACMS za udare duboko u ruski teritorij - jer, kako je napomenuo, to ne bi donijelo prevagu - moglo bi doći do drastičnog obrata.

Naime, u Bijeloj kući razmišljaju o tome da ipak izađu u susret Kijevu. Kako navode američki mediji, a već ih prenose i ruski, američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da SAD radi na tome da dopusti Ukrajini "udare duboko u ruski teritorij". Biden je na novinarski upit planira li doista ukinuti ograničenja za američke raketne napade na ruski teritorij kratko odgovorio da trenutno rade na tome.

Mnogi analitičari špekuliraju su da bi upravo na današnjoj presici mogla pasti povijesna odluka.

Podsjetimo kako je danas i Volodimir Zelenski dao izjavu kako pobjeda Ukrajine nad Rusijom ‘ovisi prije svega o potpori Sjedinjenih Država i drugih partnera‘.

image
Mark Schiefelbein/Afp

Sve bi to trebao biti dio nekog većeg plana, kako ga naziva Zelenski, a u koji spada i ukrajinski upad u rusku Kursku oblast početkom kolovoza.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Sibiha pozvao je UK i SAD da ukinu ograničenja upotrebe oružja protiv ciljeva u Rusiji na tiskovnoj konferenciji zajedno s Davidom Lammyjem i Antonyjem Blinkenom.

Prema prevoditelju BBC-ja, zahvalio je zapadnim saveznicima na potpori, ali je dodao: ‘Glavna stvar je ukloniti sve prepreke korištenju američkog i britanskog oružja protiv Rusije‘.

- To će približiti pravedan mir - kazao je Sibiha.

Blinken i Lammy su naglasili da je Putin već eskalirao rat tražeći rakete od Irana.

Zabrinutost oko eskalacije bila je jedan od razloga zašto Kijevu nije dano dopuštenje da koristi zapadno oružje dugog dometa za napade na ciljeve unutar Rusije.

image
Mark Schiefelbein/Afp

No Blinken je dodao: ‘Samo govorim u ime Sjedinjenih Država, od prvog dana... prilagodili smo se i prilagodili kako su se potrebe mijenjale kao što se mijenjalo i bojno polje, i ne sumnjam da ćemo to nastaviti činiti ovako, kako se ovo razvija.‘

Eskalacija je bila ‘jedan od čimbenika koje uvijek uzimamo u obzir, ali svakako nije jedini čimbenik i nije nužno dispozitivan čimbenik‘.

Dodao je: ‘Vidjeli smo da Rusija sada nastavlja i doista eskalira svoje napade unutar Ukrajine, na civile, na energetsku infrastrukturu, kao i na ukrajinsku vojsku koja brani svoju zemlju.

A sada smo vidjeli ovu akciju Rusije koja je nabavila balističke projektile od Irana, što će dodatno osnažiti njihovu agresiju u Ukrajini. Dakle, ako itko poduzima eskalirajuću akciju, čini se da su to gospodin Putin i Rusija.‘

Lammy je pak dodao: ‘Putin je taj koji je ovaj tjedan eskalirao s isporukom balističkih projektila iz Irana i vidimo ovu novu osovinu, Rusija, Iran, Sjeverna Koreja. Pozivamo Kinu da se ne miješa s ovom skupinom otpadnika.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 19:25