StoryEditorOCM
Svijetdomovina nokie i djeda mraza

U svojim mračnim trenucima stali su na stranu Hitlera, a neovisnost mogu zahvaliti slavnom Rusu. Sada se nalaze na povijesnoj prekretnici. Što Hrvatska može od njih naučiti?

Piše Silvana Uzinić
22. svibnja 2022. - 22:52
Finski i ruski djedovi znali su se sresti na granici kao na ovoj snimljenoj u Nuijamaai kraj Lappeenranta. Tko zna hoće li opet i kada?AFP

Nokia, sauna i Djed Mraz – to su uvrh glave tri stvari koje bi prosječni Balkanac vezao uz Finsku. Nešto stariji sjetit će se još Pokreta nesvrstanih i njihova vođe Urha Kekkonena, predsjednika s najdužim mandatom u povijesti te zemlje i prijatelja Josipa Broza Tita. On je i među najzaslužnijima za dugogodišnju politiku neutralnosti zemlje koju će, evo, nakon više od sedam desetljeća uskoro napustiti.

A bila je to politika uz pomoć koje su Finci disali slobodno koliko god su to mogli u stisku moćnog i prijetećeg susjeda. Ali su i rasli, doduše, kao stablo obuzeto bršljanom. Na tom stablu poput mladice, njihova aktualna premijerka, socijaldemokratkinja Sanna Marin, isijava žilavošću u situaciji koja im prijeti više nego ikada od Drugog svjetskog rata.

Čak tisuću i tr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:53