StoryEditorOCM
Svijetcrne brojke

U svega devet mjeseci koronavirus odnio više od milijun života: strahuje se od drugog vala, raste broj zaraženih u Europi, Aziji i na Bliskom Istoku

28. rujna 2020. - 17:13

U nezaustavljivoj pandemiji covida-19 u svijetu je umrlo više od milijun ljudi, uz vrlo "zabrinjavajući razvoj" u Njemačkoj i više od šest milijuna oboljelih u Indiji.

Devet mjeseci nakon izbijanja koronavirusa u Kini, pandemija je odnijela najmanje 1.002.036 života u svijetu, prema proračunu agencije France presse na temelju službenih izvora u ponedjeljak sredinom dana.

Više od 33,1 milijuna slučajeva je službeno dijagnosticirano od početka epidemije a do danas se smatra da je najmanje 22,7 milijuna ljudi ozdravilo.

Sjedinjene Države (blizu 205.000 umrlih), Brazil (blizu 142.000), Indija (blizu 100.000) i Meksiko (više od 76.000) zajedno bilježe više od polovice umrlih u svijetu.

Izgledi su tmurni uz krivulju u porastu u Europi, na Bliskom Istoku i u Aziji, što pojačava strahovanja od drugog vala. Sanitarna ograničenja koja određuju vlade, poput ograničenja kretanja, zatvaranja kavana i restorana i zabrane skupova nailaze na sve izraženija nezadovoljstva stanovništva u brojnim zemljama.

U Indiji, gdje svakodnevno ima između 80.000 i 90.000 novozaraženih, u ponedjeljak je broj službeno oboljelih prešao 6 milijuna, objavilo je indijsko ministarstvo zdravstva. Indija bi sljedećih tjedana mogla preteći Sjedinjene Države (7,1 milijuna) i postati zemlja s najvećim brojem zaraženih.

U Njemačkoj, vlada Angele Merkel ocjenjuje da je razvoj pandemije "jako zabrinjavajući" izjavio je u ponedjeljak njezin glasnogovornik koji je pozvao Nijemce da koriste zaštitne maske, poštuju karantenu, paze na higijenu i omogućuju praćenje kontakata jer bi tako "zemlji prištedjeli neke mjere ograničenja u jesen i zimu".

Njemačka kancelarka je u ponedjeljak tijekom videokonferencije s članovima svoje stranke CDU, spomenula opasnost da bi tim ritmom u prosincu mogli imati do 19.200 dnevnih slučajeva, prema oko 2000 sadašnjih. Merkel je rekla da se boji gubitka kontrole nad epidemijom ove zime "ako se ovako nastavi".

Kancelarka i čelnici 16 njemačkih saveznih država bi trebali u utorak razgovarati o mogućim novim mjerama u vezi obiteljskih okupljanja, koja će možda trebati najavljivati radi lakšeg praćenje kontakata u slučaju zaraze.

U Španjolskoj je Madrid proširio zone ograničenja kako bi zauzdao epidemiju. Te se mjere od ponedjeljka odnose na dodatnih 167.000 osoba, koje ne mogu napustiti svoju četvrt osim zbog odlaska na radno mjesto, liječniku ili praćenja djece u školu. Za više od milijun stanovnika madridske regije to pravilo je već na snazi.

Mjere koje su poduzele neke europske zemlje odražavaju zabrinutost vlasti od porasta broja oboljelih. U Europi je ukupno registrirano 5.293.625 slučajeva od kojih je 230.135 umrlo.

U Francuskoj će u gradovima Aix-en-Provenceu i Marseilleu sljedećih 15 dana barovi i restorani biti zatvoreni. Francuska vlada je u ponedjeljak otkrila plan proračuna 2021. koji jasno prvenstvo daje potrošnji, u ozračju sve veće nesigurnosti zbog sve većeg broja oboljelih.

U Grčkoj je na prvom kruzeru koji je uplovio u zemlju nakon mjera ograničenja, dvanaestak članova posade pozitivno na koronavirus. Oko 150 od 666 članova posade je testirano. Grčke vlasti su u nedjelju objavile prvi smrtni ishod povezan s novim koronavirusom u kampu za migrante. Radi se o Afganistancu (61) iz kampa Malakasa blizu Atene, koji je bio hospitaliziran u atenskoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 17:14