StoryEditor
SvijetNAPAD S VELIKIM BROJEM ŽRTAVA

U strahu su 'velike oči': sigurnosne službe provode vježbe jer bi Islamska država mogla napasti Veliku Britaniju kemijskim oružjem

1. siječnja 2017. - 15:10
london.JPG

Militanti Islamske države žele izvesti velike kemijske napade u Velikoj Britaniji i drugdje u Europi, upozorio je britanski ministar za sigurnost u intervjuu objavljenom u nedjelju. Ministar Ben Wallace kazao je također da britanske vlasti strahuju da će se, kako se Islamsku državu istiskuje s Bliskog istoka, u zemlju vratiti Britanci koji su se otišli boriti u njezinim redovima.

- Ambicija Islamske države ili Daesha (što je arapski naziv za tu džihadističku organizaciju) definitivno su napadi s velikim brojem žrtava - rekao je Wallace za Sunday Times.

- Nemaju moralnih kočnica da ne upotrijebe kemijsko oružje protiv stanovništva i kada bi mogli, učinili bi to u ovoj zemlji - rekao je.

List ističe da konkretan plan za takav napad još nije otkriven, ali službe sigurnosti provode vježbe kako bi se pripremile za tu mogućnost. Islamska država upotrijebila je plin iperit u napadu na sirijski grad Mareu u kolovozu 2015. godine. Wallace je kao primjer naveo ćeliju Islamske države u Maroku, razbijenu u veljači.

- Marokanske vlasti razbile su ćeliju koja je imala kemijsko oružje. Otkrile su toksične kemikalije i biološke supstance te veliku zalihu umjetnog gnojiva. Pronađene supstance mogle su se iskoristiti za proizvodnju eksploziva u kućnoj radinosti i mogle su biti pretvorene u opasan otrov - rekao je.

Oko 800 Britanaca otišlo je boriti se u Siriju, uglavnom za Islamsku državu, a oko 100 ih je ondje poginulo.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 15:42