StoryEditor
Svijetzabrinjavajuće

U SAD-u rekord kakav se ne pamti od kraja travnja, više od 2500 mrtvih u 24 sata, više od 180 tisuća novozaraženih. Strahuje se od nove ‘eksplozije‘

2. prosinca 2020. - 08:35
NEW YORK, NEW YORK - DECEMBER 01: Medical workers deliver a patient to the Maimonides Medical Center in Brooklyn on December 01, 2020 in New York City. New York City, and much of the nation, is bracing for a surge of COVID-19 cases following the Thanksgiving holiday which saw millions of Americans travel to see family and friends. According to the COVID Tracking Project, a record-high of 96,039 COVID-19 patients were hospitalized in the US as of Monday. Spencer Platt/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==Spencer Platt

Sjedinjene Države, koje se tjednima bore s eksplozijom pandemije Covida-19, u utorak su potvrdile više od 2500 umrlih u 24 sata, što je najveći broj žrtava koronavirusa u jednom danu od kraja travnja, prema podacima Sveučilišne bolnice Johns Hopkins.

U istom vremenskom razmaku SAD je potvrdio više od 180.000 novooboljelih od covida-19, također prema podacima te bolnice. 

U utorak je potvrđeno 2562 umrlih, a tako visok broj žrtava u SAD-u se dogodio krajem travnja, u jeku prvog vala epidemije za koji je teško reći da je stvarno jenjao. 

Broj hospitaliziranih dosegnuo je 99.000 u utorak što je rekord od početka pandemije, prema podacima koje objavljuje Covid Tracking Project.

Stanje je osobito zabrinjavajuće u nekoliko država srednjeg zapada kao što su Indiana i Južna Dakota. 

Nakon Dana zahvalnosti (Thanksgiving) stručnjaci su izrazili zabrinutost da će broj oboljelih dodatno buknuti jer su milijuni Amerikanca putovali diljem zemlje kako bi se našli na obiteljskim okupljanima za taj nacionalni blagdan, odnosno da će "eksplozija slijediti eksploziju" kako je rekao ugledni američki epidemiolog dr. Anthony Fauci.

Broj novozaraženih ostaje približno na jednakoj razini - vrlo visokoj - kao i proteklih tjedana. 

Više od 2000 mrtvih u jednom danu događalo se redovito u proljeće, a u protekla dva tjedna to se dogodilo nekoliko puta.
SAD je najteže pogođena država pandemijom u apsolutnim brojkama, s više od 13,7 milijuna zaraženih i 270.645 umrlih. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. siječanj 2021 10:18