StoryEditor
SvijetAmerički ‘Reich‘

U SAD-u postoje sasvim legalne nacističke organizacije, mašu s kukastim križevima, a sve crnce žele poslati u Afriku

11. lipnja 2020. - 08:32
Neonacisti ispred američkog kongresaAFP, Profimedia, Shutterstock

"Pozdrav, bijela braćo i sestre!", tako svoj govor počinje Rocky J. Suhayda, predsjednik Američke nacističke stranke, uz poruku sljedbenicima kako tuđe živote, napose crnaca, treba ograničiti, a njihovo razmnožavanje zatrti. Ta organizacija normalno egzistira u SAD-u, zemlji koja drugima drži prodike o ljudskim pravima. Svaka pristojna zemlja u svijetu zabranila bi takva udruženja koja jasno promiču zlo koje je pogodilo svijet - nacizam. A oni sada žele njegovo političko uskrsnuće.

Stranka otvoreno propagira nasilje, segregaciju, ratove. No, nije zabranjena. I nije jedina. Pozivaju se na prvi amandman američkog Ustava (1789.) koji im jamči slobodu govora i izražavanja. Taj amandman ratificiran je 15. prosinca 1791., kao i drugi amandman, koji daje pravo svakom građaninu da nosi oružje. I to se do danas nije promijenilo.

I u drugim zemljama također postoji zaštita slobode tiska i izražavanja, ali samo dok ona ne ugrožava tuđi život i slobodu.

Primjerice, u hratskom Ustavu stoji: "Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli." Međutim, stoji i ovo: "Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju..."

Svjedoci smo, doduše, da proteklih dana, mjeseci, godina, i u Hrvatskoj itekako ima mržnje prema drugačijima - crtaju se svastike, ustaški pozdrav "Za dom spremni" 'ukrašava' stotine zidova i pročelja, na stadionima se vrijeđa crne igrače... Nije idealno, ali kod nas nema registriranih nacističkih i fašističkih organizacija, niti ih Ustav dopušta. Ako bi koja stranka u Hrvatskoj pozivala na nasilje ili rušenje poretka ratom, Ustavni sud mogao bi je zabraniti. Zahtjev za zabranu rada političke stranke mogu podnijeti predsjednik Republike Hrvatske, Hrvatski sabor, Vlada, Vrhovni sud...

No, ono što vrijedi u Hrvatskoj i u zemljama EU-a, ne vrijedi u Americi, pa obožavatelji nacista mogu slobodno pisati manifeste, dijeliti ih okolo i pozivati na prolijevanje krvi i uspostavu ekskluzivne bjelačke države.

No, vratimo se Americi. Popis organizacija koje se nazivaju "bijeli supremacisti" je dugačak, postoje deseci većih i stotine manjih udruženja koja broje desetke tisuća članova. Imaju svoje ogranke i po zatvorima, oni na slobodi mašu okolo pištoljima i automatskim puškama, čak otvoreno prijete guvernerima, civilima. I nitko im ništa ne može. Štoviše, Trumpu su simpatični.

Netko je negdje zapisao "Američki Reich".

image
Don Emmert

Evo i manji dio programa Američke nacističke stranke koja otvoreno poziva sve bijelce da im se pridruže.

- Američka nacistička stranka je političko-obrazovno udruženje. Zalažemo se za dovođenje američkog nacionalsocijalizma, koji je stvorio i utjelovio naš pokojni zapovjednik George Lincoln Rockwell. Iako nacionalsocijalizam obuhvaća razna pitanja koja se tiču ​​arijevskih Amerikanaca, uključujući zdravo okruženje, dobrobit djece i slobodu vjerovanja bez straha od progona sustava..., dva glavna načela nacionalsocijalizma utjelovljuju borbu za arijevski rasni opstanak i socijalnu pravdu za ljude iz bijele radničke klase širom naše zemlje - stoji u poslanici Suhayde na web-stranicama te stranke. Svoje članove naziva arijevskim revolucionarima, navodi da su organizirani u ćelijama.

- Tražimo muškarce i žene koji su spremni žrtvovati se za dobro naroda - laže Suhayda, navodeći da trebaju pokrenuti borbu zbog opstojnosti bijele rase. Spominju da treba zaštititi sve "arijevce", pritom misleći na "čistokrvne" bijelce. Iako je premisa o arijevcima kao nadmoćnoj rasi totalna glupost, niti ima utemljenje u znanosti. Točnije - arijevska rasa uopće ne postoji.

A tko je bio utemeljitelj te stranke, neonacist George Lincoln Rockwell? Rođen je 1918., a umro 1967. godine. Ubio ga je John Patler, bivši član njegove stranke. Rockwell je 1959. otpušten iz mornarice Sjedinjenih Država zbog svojih političkih stavova, a zatim je osnovao Američku nacističku stranku. Negirao je holokaust. Hitlera je smatrao "bijelim spasiteljem dvadesetog stoljeća", a Afroamerikance "primitivnom, letargičnom rasom koja je željela samo jednostavne užitke...".

Također, podupirao je preseljenje svih crnaca u novu afričku državu koju će financirati američka vlada. Bio je žestoki pobornik rasne segregacije - posebni restorani, škole, javni WC-i za bijelce, a posebni za crnce. Dakako, resursi za bijelce bili bi raskošniji, bolji, a crncima, latinosima i drugim "nečistim" bijelcima ostajale bi mrvice.

Ta stranka zalaže se da "država krene u kontinuirano unaprjeđenje arijevske rase pozitivnim eugeničkim mjerama, posebno poticanjem razmnožavanja najviših rasnih elemenata u Arijevskoj republici". Na nekoliko mjesta američki bijeli supremacisti i neonacisti spominju eugeniku, kao jedan od stupova društva. A što je eugenika? Neki znanstvenici njezinu primjenu u nacizmu, kao i u glavama američkih neonacista, nazivaju bolesnom i protuprirodnom potragom za savršenim čovjekom.

To je disciplina kojom nastoje poboljšati fizičke i psihičke osobine pojedinca pažljivim biranjem jedinki koje će se pariti. Osnivač znanstvene eugenike je engleski prirodoslovac Francis Galton (1822. - 1911.), koji je plasirao mišljenje da društvo treba spriječiti razmnožavanje tjelesno i duševno zaostalih. Nacisti su otišli korak dalje: ne bi bio dopušten seksualni odnos između bijelaca i crnaca, židova i "arijevaca", indijaca i bijelaca...

image
Bita Honarvar

Ovo su još neki od ciljeva američkih neonacista:

- Ujedinjenje svih arijevaca u Sjevernoj Americi.

- Američka bijela djeca moraju ići u škole i vrtiće samo s drugom bijelom djecom.

- Američki bijelci trebali bi se vjenčavati samo s bijelcima.

- Sanjaju Ameriku u kojoju će se u rodilištima rađati samo "lijepe, zdrave, bijele bebe".

- Državljanstvo će imati samo bijelci, dok će svi drugi ostati bez "papira".

- Žele "zaustavljanje širenja rasno nečiste krvi..."

Osim američke nacističke stranke, tu je i Američka nacionalsocijalistička partija, koja također njeguje nasljeđe

Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke kojoj je na čelu bio Hitler.

- Mi smo najveća i najaktivnija Nacionalsocijalistička stranka u Americi. Mi smo patriotska stranka za svakog patriotski nastrojenog bijelog Amerikanca. Surađujemo s mnogim sličnomislećim strankama. Branimo prava bijelih ljudi. Osnovani smo 1974. godine pod karizmatičnim vođom Jeffom Schoepom. Otvoreni smo za heteroseksualce, bijelce koji imaju europsko porijeklo. Stranka je uspostavljena za ljude koji dijele isti jezik, nasljeđe, kulturu, običaje i krv - kažu u tom društvu.

Postoje još deseci sličnih organizacija koje, kako pokazuju izvješća medija i nevladinih organizacija, bujaju, primaju tisuće novih članova.

Sve je to, uz nestabilnog Donalda Trumpa, velika prijetnja SAD-u, ali i ostatku svijeta koji i dalje kopira i dobro i loše iz najmoćnije sile svijeta. Nažalost, ono loše trenutačno itekako preteže.

Kurelić: Pouka iz taksija


Zorana Kurelića, dekana Fakulteta političkih znanosti, upitali smo da nam prokomentira brojne organizacije koje promoviraju bjelačku nadmoć te ujedno i nemoć države da ih zaustavi.

- Toga u Americi zaista ima u velikom broju, marširaju i govore što ih je volja, na ulici nose prave i modificirane kukaste križeve. Sve bi to u Europi bilo nezamislivo. Amerikancima slobodu govora jamči prvi amandman te ih se ne može goniti za govor mržnje, kao što bi to bio slučaj u Europi.

Tako individualnu slobodu razumije dio američkog stanovništva. No, osim tih organizacija, imate i lokalnu policiju koja se u svojim odorama prešetava po američkim gradovima i sa sobom nosi oružje, u pravilu automatske puške kojima čak i prijete demokratskim guvernerima.

A nošenje oružja im je omogućio drugi amandman. Štoviše, te snage u prosvjedima protiv korona-karantene povremeno podržava i sam američki predsjednik Trump koji, umjesto da smiruje situaciju, dodatno zaoštrava ideološke sukobe tweetovima poput 'OSLOBODITE MICHIGAN' ili 'OSLOBODITE VIRGINIJU'.

Ovo je za vrijeme prosvjeda postao jasan obrazac političkog djelovanja, što je prilično dramatično istaknuo general Mattis. Zanimljivo je da su se na udaru tweetova i glasnogovornika Administracije našli upravo lijevi kritičari bijelog nacionalizma. Fokus je prebačen s policijskog nasilja nad crncima na pljačke i palež koji su pripisani prvenstveno anarhistima. Kao da najveći problem nisu rasni nemiri, nasilje policije, nego anarhističke i antifašističke organizacije koje su se u prosvjedima pridružile crnačkom stanovništvu.

Vrlo ja zanimljivo da se otvoreno antirasističkoj "Antifi" prijeti stavljanjem na listu terorističkih organizacija u trenutku dok traju antirasističke demonstracije u svim saveznim državama. Neosporno je da je dio paleža i pljački bio politički organiziran, ali pozivati na vojnu intervenciju kako bi se mirni prosvjed zaštitio od anarhističkog nasilja naprosto je spin - kaže Kurelić. Ispričao nam je i jednu anegdotu iz američkog taksija. Kurelić je studirao u Americi pa je iz prve ruke okusio američki život.

- Čim sam sjeo u taksi, vozač, bijelac, upitao me imam li pištolj. Bio sam prilično iznenađen tim pitanjem. Rekao sam da nemam. Pitao me kako ću se onda zaštititi kad jednom crnci krenu iz svojih kvartova.

Pokušavao mi je objasniti kako su duhanska industrija i proizvođači oružja izgradili Ameriku, pokušao je opravdati desnog terorista Timothyja McViegha koji je u Oklahomi digao zgradu u zrak i pobio više od 160 ljudi.

I na kraju obećao mi je da će i mene braniti od crnaca ako zatreba. Tek sam tada plastično shvatio kolike su zapravo razlike u toj zemlji. Ono što je opasno u ovoj situaciji jest predsjednik koji ulazi u kampanju dodatno zaoštravajući preozbiljne sukobe - kaže Kurelić.

‘White Aryan Resistance‘


Ovo su neke od stranaka i organizacija u SAD-u koje populariziraju američku bjelačku nadmoć. Pojedine imaju i više od 20.000 članova, a neke od njih je FBI označio i kao terorističke organizacije. Dio ih je i dalje aktivan, a za druge se misli da su u mirovanju ili su raspustile ogranke. Evo imena dijela tih naciorganizacija.

- American Front

- American Nazi Party

- Aryan Brotherhood (zatvorska banda)

- Aryan Nations

- Atomwaffen Division

- Creativity Movemen

- National Alliance

- National Renaissance Party

- National Socialist Movement

- National Socialist Party of America

- National States' Rights Party

- New Order

- The Order

- Patriot Front

- Vanguard America

- Universal Order

- Volksfront

- White Aryan Resistance

- White Patriot Party

Nacionalsocijalizam i socijalizam


Valja spomenuti da nacionalsocijalizam nema nikakve veze s modernim demokratskim socijalizmom (koji, recimo, promiče Bernie Sanders) i posebice ne sa socijaldemokracijom koja u potpunosti ne odbacuje kapitalizam, ali smatra da unutar tržišne ekonomije moraju postojati ograničenja, tj. intervencije države kako bi se osiguralo blagostanje siromašnima, a zdravstvo i školstvo trebaju svima biti dostupni i besplatni.

Također, socijaldemokracija jamči poštovanje ljudskih prava svih osoba, bez obzira na spol, boju kože, seksualno opredjeljenje, dok je američki nacionalsocijalizam čista suprotnost i vjerna kopija Hitlerove Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke, kojoj su u samoj srži uništavanje demokracije te ideologija rasne čistoće.

Neki socijalistički aspekti društva u nacionalsocijalizmu, recimo zdravstveno osiguranje i školovanje pojedinca, osigurani su samo za odabrane pripadnike "arijevaca". Ostali članovi društva "nečiste krvi" izopćeni su pa nacionalsocijalizam zapravo i nema nikakve veze sa socijalizmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 20:28