StoryEditor
SvijetGrađani bijesni

U Poljskoj izbio skandal nakon što se pročulo tko je prvi na redu za cjepivo: umjesto rizične skupine i medicinskog osoblja, cijepile se poznate osobe

2. siječnja 2021. - 09:19

Pokušaj Medicinskog sveučilišta u Varšavi da podigne svijest o važnosti cijepljenja protiv covida-19 mogla bi se toj ustanovi obiti o glavu jer se postavlja pitanje zašto su poznate osobe dobile cjepivo prije rizičnih skupina. 

Skandal je počeo u čevrtak kada je Medicinsko sveučilište iz Varšave objavilo da je primilo dodatnih 450 doza cjepiva kojima valjanost istječe u ponoć na Novu godinu.

Sveučilište je odlučilo brzo iskoristiti cjepivo, a istodobno povećati svjesnost o važnosti cijepljenja tako što će inokulirati 300 zaposlenika.

Drugih 150 doza raspoređeno je na članove obitelji zaposlenika, na neke pacijente te na 18 "poznatih osoba iz svijeta umjetnosti i kulture". 

Poznate osobe redom su prihvatile prijedlog da budu ambasadori cijepljenja.

Glasnogovornik sveučilišta nije želio poljskoj novinskoj agenciji PAP otkriti imena poznatih osoba. 

No izgledi da dobro umrežene osobe preskoče liniju i svrstaju se među prve primatelje ozlojedila je javnost. Cjepiva nema dovoljno i većina država izradila je plan cijepljenja dajući prednost rizičnim skupinama i medicinskom osoblju. 

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski najavio je provjere i kazao da bi nepoštivanje procesa bilo bi apsolutno neprihvatljivo te je u petak najavio da će odgovorne osobe snositi posljedice.

Prema poljskom planu prvi se trebaju cijeniti medicinski djelatnici. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. veljača 2021 03:25