StoryEditorOCM
SvijetŽenska revolucija

U ovoj se državi događa dosad nezamislivo, dr. Prohić za ‘Slobodnu‘ kaže da je situacija poput kemijske bombe: ‘Kad sam prosio suprugu, za dozvolu sam pitao njenu majku!‘

7. listopada 2022. - 22:49

Obiteljski gledano, u Iranu žene vode glavnu riječ, odnosno vladaju Iranom. Zbog toga i njihova izreka govori kako se svijet sastoji samo od žena. Žene su, po toj izreci, jedna polovica svijeta, a druga polovica su oni koje su žene rodile.

Ta izreka dovoljno govori o tome koliko su žene u Iranu poštovane, važne i neprikosnoveni dio iranskog društva. Žene u Iranu “ne drže tri kantuna kuće”, kako mi volimo reći za hrvatske žene, već žene u Iranu “drže četiri kantuna kuće” i bez njih ništa nije moguće napraviti – kazuje nam prof. dr. sc. Esad Prohić, bivši hrvatski veleposlanik u Iranu, koji je u toj bliskoistočnoj državi predstavljao Hrvatsku od 2007. do 2012. godine.

image

Dr. Esad Prohić: Vlast ovo nije očekivala

Ronald Goršić/Cropix

Na vrhu stola

– Kada muškarac u Iranu prosi djevojku, on mora, kao što sam i ja morao za svoju suprugu, koja je Iranka, za dozvolu pitati djevojčinu majku, a ne oca. Majka je u Iranu svetinja i opsovati majku njima je apsolutno neprihvatljivo, nepoznato i oni jednostavno ne mogu razumjeti kako netko uopće može opsovati majku.

Majke ili bake u kući sjede na vrhu stola i u tradicionalnoj iranskoj obitelji bake ili supruge vode glavnu riječ – govori nam dr. Prohić.

Proteklih 20-ak dana u Iranu traju prosvjedi, nemiri u kojima je do sada ubijeno nekoliko desetaka osoba i koji su samim svojim početkom ušli u iransku povijest, jer ih prvi put vode žene. One su i do sada znale prosvjedovati sa studentima ili radnicima, ali nikada nisu prve i same izišle na ulice.

To su učinile nakon 16. rujna, kada je u komu pala i poslije preminula Mahsa Amini (22), koju je uhitila iranska policija za moral, jer nije pravilno nosila hidžab, pokrivalo za glavu.

– Ovo sada što se događa u Iranu zbog smrti Mahse Amini nešto je što nitko od vlasti u Iranu nije očekivao. Situacija se očito otela kontroli i ovo je u neku ruku “samoubojstvo režima”.

Zbog toga su ovi nemiri nešto novo, nešto Iranu nepoznato. Jer kada su žene na ulicama i kada one prosvjeduju, to ima znatno veću težinu nego kada prosvjeduju studenti ili radnici, kao što je to bilo 2009. ili 2011. godine – kaže dr. Prohić.

Prosvjedi u Iranu digli su na noge cijeli svijet.

Podrška u svijetu

– To nisu politički prosvjedi jer žene ne žele srušiti vlast, one žele veće slobode. I vlast u Teheranu sada ne može reći da je ove prosvjede isprovocirao Izrael ili SAD, ili da su “zatrovani zapadnom ideologijom”.

Zbog toga prosvjednici i izvikuju slogan “Žena, život, sloboda”, koji se sada već može čuti diljem svijeta, jer pola svijeta prosvjeduje s Irankama i daje im podršku. Prosvjeduje se od Australije, SAD-a, do Europe, Kanade, i svi daju podršku iranskim ženama. Njemački Bundestag je čak imao sjednicu posvećenu stanju u Iranu.

Zbog toga vlast u Teheranu ne zna što učiniti. Ženama su se na ulicama pridružili i muškarci, djeca, studenti, sportaši, pjevači, glumci i svi uzvikuju slogan “Život, žena, sloboda”. Režim je u vrlo nezahvalnoj situaciji, možda nisu u opasnosti, ali ne znaju što učiniti i nitko na svijetu ne može znati u kojemu će se smjeru situacija u Iranu razvijati – mišljenja je dr. Prohić.

Mahsa Amini je u zemlji simbola i sama postala simbol.

image

Portreti ubijene Mahse Amini masovno se nose 

Spencer Platt/Afp

– Da, ona je simbol borbe žena za slobodu, a budući da su Iranci nacija koja vjeruje u simbole i kojoj simboli mnogo predstavljaju, jasno vam je kakva je situacija u Iranu. Siguran sam da bi vlast u Teheranu sada dala sve na svijetu da se cijeli događaj s Mahsom nije dogodio, ali to se jednostavno ne može povući. Mi bismo rekli da je “teško pokupiti proliveno mlijeko” – kazuje Prohić.

U iranskim prosvjedima nema lidera.

– Nema lidera, a opet su svi lideri. Nikoga žene nisu istaknule kao svoga vođu i nitko od prosvjednika ne govori o rušenju vlasti, jer nitko to i ne želi. Da stvar bude još gora i teža za vlast u Teheranu, Mahsa nije uhićena jer nije nosila hidžab. Ona je uhićena jer nije “prikladno nosila hidžab”, što je još nevjerojatnije.

Pahlavijev nasljednik

Dakle, netko je odlučio da mlada djevojka nije nosila maramu, koja je bila modni detalj, onako kako taj netko smatra da je primjereno i to je ono što je najgore – govori dr. Prohić.

Naš sugovornik, koji je, među ostalim, profesor geologije, kaže da je trenutačna situacija u Iranu kao “kemijska bomba”.

– Kemijska bomba se nabija i nabija i dovoljna je samo jedna iskra da izazove eksploziju. Ovo što se sada događa u Iranu nije iskra, ali sustav je jako nabijen. Vlast će očito morati razgovarati s ženama, što je također vrlo neobično u Iranu.

Ovakvu, konfuznu situacije htio je iskoristiti i nasljednik iranskog šaha Mohammada Reze Pahlavija, koji živi u SAD-u i on se u Iran htio vratiti na mala vrata. No vrlo brzo je “eliminiran” i jasno su mu prosvjednici dali do znanja da oni ne žele njegov povratak na vlast.

image

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi

-/Afp

Odbačene marame

Žene ne žele povratak monarhije, monarhija je prošlost i to još jednom pokazuje kako se ne radi o politički motiviranim prosvjedima. Ovi prosvjedi su demokratizacija društva, s kojima se traži više sloboda za žene – kazuje dr. Prohić.

Sada se pojavljuje i odbojnost prema maramama koje su sastavni dio iranske kulture, tradicije i društva.

– Jedna meni poznata Iranka, vrlo školovana i priznata žena u Iranu, jednom prigodom mi je rekla kako ona maramu nosi zato jer su je nosile njezina majka i baka i zato jer su marame dio tradicije. Rekla je kako bi je sada, kada je sile da je nosi, najradije odbacila.

Marama je sada u Iranu postala simbol slobode. Znam da je ovo teško shvatiti ljudima koji žive na Zapadu, ali to je tako. Do nekih promjena će morati doći i siguran sam da bi režim najradije nešto reformirao, ali svakako treba vidjeti što je to što bi prosvjednice zadovoljilo. Žene ne traže ništa materijalno, one traže samo svoje slobode – zaključuje prof. dr. sc. Esad Prohić.

BOGATA DRŽAVA, ALI...

Dobro je samo političkoj eliti

U Iranu postoje tri stupa vlasti. Prvi i neprijeporni autoritet je iranski vjerski vođa, potom dolazi premijer, pa parlament.

– U Iranu postoji vladavina koncentričnih krugova. Prvi je koncentrični krug oko vjerskog vođe, potom oko premijera pa onda oko parlamenta. Tu se sve radi o interesnim skupinama.

Morate znati da je Iran iznimno bogata država u kojoj narod ne živi dobro. Političke elite i njihove obitelji žive iznimno dobro, a običan narod ne. Djeca bogatih i utjecajnih Iranaca studiraju u inozemstvu, a običan narod nema te mogućnosti – kazuje Prohić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 03:33