StoryEditor
Svijetubojstvo iz nehaja?

U njemačkom Essenu uhićen liječnik zbog sumnje da je dao smrtonosne injekcije pacijentima s koronavirusom kako bi im skratio patnje

Piše M. Č.
20. studenog 2020. - 20:16
Medicinske sestre uz pacijenta oboljelog od bolesti COVID-19 u intenzivnoj njezi Sveučilišne bolnice u Essenu AFPIna Fassbender/Ilustracija/AFP

Njemačka policija je priopćila da je otvorena istraga o ubojstvu u okviru koje je uhićen 44-godišnji viši liječnik na Sveučilišnoj bolnici u Essenu pod sumnjom da je ubio dvojicu pacijenata smrtonosnim injekcijama. Mediji u Njemačkoj navode kako se radilo o pacijentima koji su bili zaraženi koronavirusom, te kako su se obojica nalazila u kritičnom stanju.

Privedeni liječnik sumnjiči se za ubojstvo iz nehaja, smrtonosne injekcije dao je 47-godišnjem i 50-godišnjem pacijentu koji su umrli 13. i 17. studenoga. Bild piše da je osumnjičeni liječnik prije davanja smrtonosne injekcije obavijestio o tome članove obitelji pacijenata kojima je želio skratiti patnje. Tvrdi i da je smrtonosnu injekciju dao samo jednom od dvojice umrlih pacijenata.

Uhićeni liječnik radio je u Sveučilišnoj bolnici u Essenu od veljače. Iz bolnice su objavili da je liječnik suspendiran i da pomažu policiji u istrazi.

Teški bolesnici u Njemačkoj, nakon što je u veljači ove godine djelomično izmijenjen zakon kojim je pomoć pri samoubojstvu bila nezakonita, mogu tražiti pomoć kako bi okončali život, liječnici ih mogu savjetovati o toj mogućnosti i opskrbiti ih smrtonosnim preparatima, ali im ih oni sami ne smiju dati i tako aktivno sudjelovati u samoubojstvu. Nije poznato je li to bio slučaj u Sveučilišnoj bolnici u Essenu.

Svaki oblik pomaganja u smrti posebno je osjetljivo pitanje u Njemačkoj zbog ostavštine holokausta tijekom kojeg je nacistička vlast ubila šest milijuna Židova i provodila nehumane eksperimente na mnogima od njih.

Njemački zapadna idustrijska regija, čiji je Essen dio, jedno je od područja najteže pogođenih pandemijom koronavirusa, a 166 slučajeva na sto tisuća stanovnika u proteklom tjednu, što je daleko iznad vladinog cilja od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 21:35