StoryEditor
SvijetLJETNI VAL

U Njemačkoj snažno raste zaraza Covidom-19 – sedmodnevna incidenciju od 480 slučajeva na 100.000 ljudi gotovo je 4 puta viša od trenutne stope u Engleskoj

Piše S.Pg.
17. lipnja 2022. - 17:14

Iako je broj novozaraženih u Engleskoj povećan za 42 posto u posljednjih tjedan dana u odnosu na prethodni tjedan, Velika Britanija nije se jedina suočila s uznapredovalom zarazom.

I Njemačku je zpljusnuo "ljetni val" Covida-19, sa stopom zaraze koja je među najvišima u Europi. Njemačka sada ima sedmodnevnu incidenciju od 480 slučajeva na 100.000 ljudi, gotovo četiri puta više od trenutne stope u Britaniji.

Građani se pozvaju da nose maske u zatvorenim javnim prostorima nakon što se broj dnevno potvrđenih slučajeva gotovo udvostručio u tjedan dana.

Karl Lauterbach, ministar zdravstva, rekao je da bi se to uskoro moglo popeti na više od 1000 i “snažno preporučio” da osobe starije od 70 godina i osobe lošeg zdravlja dobiju četvrtu dozu cjepiva.

Ljetni učinak, gdje je broj slučajeva ranije opadao kako je temperatura rasla, "ovaj je put nestao", rekao je Lauterbach. To je djelomično uzrokovano zaraznijim podsojevima BA.4 i BA.5 varijante omikron, koji su činili 12 posto slučajeva do kraja svibnja, prema najnovijim podacima Instituta Robert Koch.

Nedavne studije upućuju na to da prethodna izloženost omikronu pruža malo prirodnog imuniteta protiv budućih infekcija, iako cijepljenje i dalje sprječava većinu simptomatskih slučajeva.

Ponovna pojava virusa također se pripisuje mnogo labavijem mjerama protiv koronavirusa u Njemačkoj, gdje su maske obvezne samo u javnom prijevozu. "Nažalost, ljetni val na koji smo upozoravali postao je stvarnost", rekao je Lauterbach za novine Rheinische Post. "To znači da će u narednim tjednima biti malo opuštanja."

image

Protivnici oštrih mjera na prosvjedu u Rostocku

AFP

Zasad nema bojazni da bi trenutni porast broja infekcija mogao dovesti do značajnog rasta stope smrtnosti ili opterećenja bolnica koje je Njemačka iskusila tijekom pandemije. Dosada je 76 posto Nijemaca dobilo dvije doze cjepiva, a 60 posto tri.

Zastupnici triju vladajućih stranaka spore se oko toga postoji li hitna potreba za revizijom zakona koji podupire vladine ovlasti u vezi s koronavirusom, a koje istječu 23. rujna.

Janosch Dahmen, liječnik i glasnogovornik Zelene stranke za zdravlje, upozorio je da bi moglo biti "mnogo više smrtnih slučajeva, posebno u najstarijim dobnim skupinama", osim ako ne postoji usklađena kampanja za jačanje mjera. Međutim, Slobodna demokratska stranka (FDP), više libertarijanski orijentirana, ne žuri pooštravati propise.

“Nitko ne treba biti zabrinut. Prema sadašnjem zakonu imamo sve alate o koji su potrebni”, poruka je iz njihovih redova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. kolovoz 2022 01:12