StoryEditor
SvijetDrama u Londonderryju

U neredima u Sjevernoj Irskoj ubijena mlada novinarka; Policija: Ovo je teroristički napad! Iza njega najvjerojatnije stoji nova IRA'

Piše JL
19. travnja 2019. - 12:07
2019-04-19T155948Z_1918238524_RC1B09B8C150_RTRMADP_3_NIRELAND-VIOLENCE.JPG

Novinarka je ubijena u Londonderryju u Sjevernoj Irskoj u neredima, a ubojstvo policija tretira kao ‘teroristički incident’.

Krivcima za ubojstvo 29-godišnje Lyre McKee smatraju disidente republikance koji su izazvali nerede nakon niza policijskih pretresa u četvrtak navečer, piše BBC.

Na policijske automobile bacali su i Molotovljeve koktele. Zamjenik šefa policije Mark Hamilton rekao je da pucnjavu tretiraju kao ‘teroristički incident’ iza kojeg najvjerojatnije stoji 'nova IRA'. Odmah su pokrenuli istragu.

Prema nekim izvještajima neredi su buknuli nakon što je policija izvela raciju u nekoliko kuća na tom području. Jedna novinarka, koja se javljala s mjesta događaja, rekla je, prenosi Jutarnji list, da je napadač ‘došao iza ugla i počeo nasumce pucati prema policijskim vozilima’.

- To je četvrt s brojnim obiteljskim kućama i sve su obitelji izašle na ulicu da bi vidjele što se događa. Bilo je mladih ljudi, djece, tinejdžera, a napadač je samo pucao ne gledajući - dodala je novinarka Leona O'Neill.

Ubijena Lyre McKee je prije incidenta na Twitteru objavila fotografiju nereda i napisala: 'Derry večeras. Totalno ludilo.'

Potpredsjednica irske stranke Sinn Féin, Michelle O'Neill, rekla je da je ‘šokirana i žalosna zbog tragičnih vijesti’.

- Bezrezervno osuđujem odgovorne za ubojstvo ove mlade žene.

Šefica demokratske stranke DUP Arlene Foster na Twitteru je napisala:

- Užasne vijesti. Bezuman događaj. Jedna obitelj je razorena.

Član socijaldemokratske stranke SDLP Mark H Durkan objavio je na Twitteru:

- Upravo odlazim iz Creggana (četvrt u kojoj je došlo do pucnjave, op.a.), slomljenog srca i ljut zbog bespotrebnog gubitka mladog života. Nasilje samo stvara žrtve, to je oduvijek bila posljedica. Misli i molitve našeg grada su s obitelji mlade žene i njezinim prijateljima, neka počiva u miru.

#SJEVERNA IRSKA# UBOJSTVO NOVINARKE

Izdvojeno

06. srpanj 2020 06:02