StoryEditor
Svijetincident u podzemnoj

U Münchenu priveden Hrvat koji je vikao 'Sieg Heil' pred policajcima; U Hrvatskoj bi mogao proći s 300 kuna kazne, ali u Njemačkoj se neće dobro provesti

Piše A. B. K.
25. rujna 2019. - 12:55
RTX6I8WD

Bavarska policija izvijestila je kako je privela 37-godišnjeg Hrvata nakon što je u podzemnoj željeznici u Münchenu dizao ruku u zrak pozdravljajući nacističkim pozdravom "Sieg Heil“.

Hrvat je, kako navodi policija uzvikivao i nedolične parole protiv stranaca.

Prema policijskom priopćenju incident se dogodio u ponedjeljak, 16. rujna, oko 22.40 sati u podzemnoj željeznici Sendlinger Tor Platz.

Policajci su bili u rutinskoj ophodnji kad su uočili 37-godišnjaka kako uzvikuje fašističke parole. Nije prestao niti kad su mu policajaci prišli. I pred njima je dizao ruku na pozdrav Hitleru.

Zbog toga, kao i zbog agresivnog ponašanja, Hrvat je uhićen i odveden u policijsku postaju. Nakon ispitivanja je pušten na slobodu, a protiv njega će biti podignuta kaznena prijava.

U Njemačkoj je zakonom definirano da se za korištenje antiustavnih simbola i parola može izreći zatvorska kazna u trajanju do tri godine, odnosno novčana kazna.

Lani je 33-godišnji Nijemac zbog fašističkog pozdrava dobio osam mjeseci uvjetnu kazne i platio 2000 eura.

Glasnogovornik suda tada je rekao da da će Nijemac imati trogodišnji rok kušnje.

U Hrvatskoj pak imamo primjer Prekršajnog suda u Zagrebu koji je zbog nacističkog pozdrava 55-godišnjeg Branka Koledića kaznio s 300 kuna. On je ruku u zrak dizao na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

U sudskoj presudi stoji da je tim pozdravom remetio javni red i mir građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 09:44