StoryEditorOCM
Svijettucker carlson

U Moskvi je dočekan kao zvijezda, svi čekaju što će objaviti u četvrtak; Tko je novinar koji je intervjuirao Putina?

Piše Robert Bajruši/JL
7. veljače 2024. - 16:24

Jedan od najpopularnijih američkih desničarskih TV voditelja i miljenik ruske propagande, Tucker Carlson, intervjuirao je u utorak Vladimira Putina, a njihov razgovor treba biti objavljen u četvrtak na platformi X. Da je intervju napravljen, potvrdio je tajnik za tisak ruskog čelnika Dmitrij Peskov i objasnio je zašto je Putin dao intervju baš tom američkom novinaru.

"On ima stav koji se razlikuje od ostalih, ali ni na koji način nije proruski, nije proukrajinski, nego je više proamerički. No, barem je kontrastno drugačiji od stava ovih tradicionalnih anglosaksonskih medija", istaknuo je Peskov.

Tucker Carlson je dočekan kao zvijezda, a propaganda radi punom parom. Čim je doletio u Moskvu, to je objavio prokremaljski Telegram kanal Mash koji je fotografirao Carlsona na aerodromu, a potom i u Boljšoj teatru gdje je gledao balet "Spartak", prenosi Jutarnji list.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Ruski mediji prate Tuckera Carlsona kao da se radi o najvećoj holivudskoj zvijezdi ili Leu Messiju, a Telegram kanal Oprez, vijesti izračunao je da su od 29. siječnja tamošnje državne publikacije spomenule Carlsona više od dvije tisuće puta te da je u posljednjih nekoliko dana učestalost spominjanja TV voditelja u medijima porasla 14 puta. Evo samo nekih naslova u tamošnjim medijima: "Ruski sindikat novinara spreman je primiti Tuckera Carlsona u svoje redove ako plati članarinu", "Tucker Carlson napustio je hotel i krenuo prema administraciji ruskog predsjednika", "Automobil Tuckera Carlsona ponovno je ušao na teritorij predsjedničke administracije" i "Tucker Carlson pozvan je na anektirani Krim".

Carlson je u utorak objavio video, kojemu su u pozadini tornjevi Kremlja i katedrale Krista Spasitelja, u kojem je izjavio da će uskoro intervjuirati ruskog vođu. Naglasio je da je taj razgovor jako važan jer Amerikanci apsolutno ne znaju što se događa u Rusiji i Ukrajini te da ga to ne čini izdajnikom Sjedinjenih Država. "Zašto bih se osjećao krivim, kao da sam izdao svoju zemlju? Ja sam u sjajnom gradu i nije me briga", rekao je Carlson.

Ali da američka TV voditeljica "stvarno traži intervju s Putinom", izjavila je još u kolovozu 2023. glavna urednica RT-a, propagandistica Margarita Simonjan, a on je za švicarski časopis Die Weltwoche potvrdio da je prije "pokušao" intervjuirati Putina, ali mu američke vlasti nisu dopustile, što je demantirano iz Bijele kuće. Činjenica je kako Carlsonov posjet Moskvi dolazi u trenutku kada američki reporter Evan Gershkovich i Alsu Kurmasheva, novinarka s dvojnim ruskim i američkim državljanstvom, ostaju zatvoreni u ruskim zatvorima pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Po čemu je poznat ovaj američki ekstremni desničar?

U travnju prošle godine glavni konzervativni američki TV kanal Fox News raskinuo je ugovor s Carlsonom kojemu nije bilo dopušteno čak niti odraditi oproštajnu emisiju. Carlson je bio najgledaniji voditelj kanala i američke kabelske televizije uopće: njegove udarne emisije gledalo je 3,5 milijuna ljudi, a godišnje je zarađivao između 15 i 20 milijuna dolara.

Putina je intervjuirao guru američke desnice poznat po izjavama da Amerika zbog migranata postaje “prljavija i siromašnija”, žene usporedio sa psima, a Iračane nazvao "primitivnim majmunima"

image
Chris Delmas/Afp

Tucker Carlson u mladosti je objavljivao u malim konzervativnim publikacijama, a zatim je počeo pisati redovite kolumne za novine i časopise kao što su Esquire, The New Republic i The New York Times Magazine, koje danas prezire jer su liberalni. Pravu popularnost stekao je početkom 2000-ih kada je postao suvoditelj programa "Crossfire" na CNN-u: u svakoj su epizodi liberali i konzervativci raspravljali o različitim temama, no dobio je otkaz kada ga je liberalni voditelj Jon Stewart optužio da svojim nastupima uzrokuje podjele u Americi. Carlson se pridružio MSNBC-ju, mreži također poznatoj po liberalnom stavu, gdje je vodio emisiju "Tucker" koja je nakon dvije godine otkazana zbog niske gledanosti.

Zatim je 2009. prešao na Fox News gdje je radio idućih 14 godina. Carlsonovi stavovi postajali su sve radikalniji, a on sve popularniji. Godine 2016. dobio je vlastitu emisiju "Tucker Carlson Tonight", a sljedeće godine postao je prava zvijezda kada je dobio mjesto u večernjem udarnom terminu koji je prethodno zauzimao "The O‘Reilly Factor".

Carlson je postao guru američke desnice zahvaljujući izjavama poput one da Amerika zbog migranata postaje "prljavija i siromašnija" ili kada je isplivala stara snimka radijske emisije u kojoj je žene usporedio sa psima, a ljude u Iraku nazvao "primitivnim majmunima". Promovirao je teorije zavjera i tvrdio da "vladajuća klasa", kako je nazivao ne samo političare, nego i velike korporacije, novinarski i obrazovni establishment, nastoji promijeniti demografski sastav SAD-a tako što će zamijeniti Amerikance nebijelim migrantima kako bi svojim glasovima zajamčili kontrolu nad državom.

image
Maksim Blinov/Sputnik/Profimedia/Maksim Blinov/Sputnik/Profimedia

Podržavao je predsjednika Donalda Trumpa i njegov antiimigrantski nacionalizam, ekonomski populizam i vanjskopolitički izolacionizam. Nakon Bidenove pobjede ponavljao je laži Trumpa i njegovih pristaša o golemoj prijevari.

Ruska propaganda voli Carlsona jer je nakon 24. veljače 2022. više puta ponovio kako Rusiju ne smatra prijetnjom Sjedinjenim Državama. U svojim emisijama na Foxu često je ponavljao mnoge teze ruske propagande i govorio o (nepostojećim) američkim biološkim laboratorijima u Ukrajini, uništavanju Sjevernog toka 2, besmislu sankcija, a rat je nazvao graničnim sporom. Istodobno je neprestano kritizirao Ukrajinu, nazivajući je korumpiranom zemljom, a predsjednika Volodimira Zelenskog autokratom koji je tijekom posjeta Washingtonu izgledao kao "menadžer striptiz kluba".

Zbog toga su isječci iz njegova programa redovito emitirani na ruskim državnim televizijskim kanalima, a u ožujku 2022. objavljene su upute tamošnjeg odjela propagande, koje su medijima i blogerima Kremlja preporučile da se pozivaju na Carlsona. Nakon što je dobio otkaz na Fox Newsu, Russia Today i ekipa Soloviev.Live javno su mu ponudili posao.

U lipnju 2023. pokrenuo je vlastitu emisiju na Twitteru. Odmah je optužio Ukrajinu da je srušila hidroelektranu Kahovka (u stvarnosti su to napravili Rusi da spriječe ukrajinski prodor), a Zelenskog je nazvao "znojnim, štakorskim komičarem" i "progoniteljem kršćana".

Takav lik treba Kremlju i nije nikakvo iznenađenje da mu je Putin odlučio dati "ekskluzivni" intervju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 20:22