StoryEditor
Svijetkatastrofa na pomolu

U Louisianu stiže oluja svih oluja, New Orleansu prijeti najgori uragan još od 1850-ih: ‘Kreće se brže nego što smo očekivali pa imamo malo vremena za pripremu‘

Piše JL
29. kolovoza 2021. - 12:55

Očekuje se da će uragan Ida udariti u obalu Louisiane u nedjelju, pri čemu bi uragan "ekstremno opasne" četvrte kategorije mogao poplaviti dobar dio priobalnog područja Louisiane, čije se bolnice bore s porastom hospitaliziranih zbog covida-19, piše Jutarnji list.

Uragan je ojačao brže no što su dužnosnici predvidjeli u subotu, dok se stanovnici područja uz Meksički zaljev pripremaju za evakuaciju, a poduzeća za privremena zatvaranja.

Južna Louisiana se još oporavlja od posljedica prošlogodišnjeg uragana Laura. Ta savezna država ima, u posljednjih sedam dana, treću najveću incidenciju zaraženih covidom-19 na 100 tisuća ljudi.

Do ranog jutra u srijedu Ida je rapidno ojačala i postala je uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj skali od pet kategorija, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Ida se nalazila oko 160 kilometara južno od ušća rijeke Mississippi, a nosi je vjetar od 215 kilometara na sat.

image
New Orleans uoči dolaska uragana Ida
Patrick T. Fallon/AFP

Guverner Louisiane John Bel Edwards kazao je u srijedu da će vjetrovi biti snažni i da će pogoditi područja u promjeru od 480 kilometara.

Edwards je istaknuo da će to možda biti najgori uragan u Louisiani od 1850-ih.

Louisianu je prije 16 godina devastirao uragan Katrina, a tada je poginulo više od 1800 ljudi.

Država ne planira evakuirati bolnice koje su zagušene priljevom covid-19 pacijenata, kazao je Edwards.

"Implikacije oluje četvrte kategorije dok su bolnice pune su izvan onoga što inače razmatramo", kazao je Edwards na novinskoj konferenciji u subotu poslijepodne.

Zabilježeno je 3400 novih slučajeva covida-19 u petak, a oko 2700 osoba je hospitalizirano.

"Pričali smo s bolnicama kako bismo osigurali da njihovi agregati rade, da imaju više vode i zaštitne opreme", rekao je Edwards.

Vlasti su naredile evakuciju priobalnih područja, što je dovelo do zastoja na autocestama i nestašica goriva na nekim benzinskim postajama.

"Ovo je moćna i opasna oluja - kreće se brže nego što smo očekivali pa imamo malo vremena za pripremu", rekao je glavni medicinski dužnosnik Louisiane Joseph Kanter.

Raspoređeni su dodatni timovi i oprema zbog očekivanih nestašica struje. Predsjednik Joe Biden kazao je da se koordinirao s distributerima električne energije i da je u Teksasu i Louisiani raspoređeno 500 saveznih djelatnika za hitne situacije.

Tvrtke su smanjile proizvodnju "offshore" nafte za 91 posto, a rafinerije u Louisiani rade smanjenim intenzitetom.

Regionalna cijena nafte porasla je zbog očekivane smanjene proizvodnje i povećane potražnje uslijed evakuacija, prenosi Jutarnji list.

item - id = 1123376
related id = 0 -> 1143753
related id = 1 -> 1140034
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2021 03:16