StoryEditorOCM
Svijet‘SLOBODNA‘ U POLJSKOJ

U Krakovu otvorena ‘Mala Hrvatska‘, bili smo na svečanom otvorenju! Posebna atrakcija je mjesto na kojem se posjetitelji osjećaju kao da su na Jadranu

28. lipnja 2021. - 12:15

Krakov, drugi najveći grad u Poljskoj, od nedjelje je bogatiji za "Malu Hrvatsku", prostrani i atraktivan park s plažom i rekreacijskom zonom, dječjim igralištima, zabavom, šetnicom, informacijama i instalacijama, svega nekoliko kilometara udaljen od centra grada, koji će tisuće Poljaka koristiti u znak svoje privrženosti Hrvatskoj.

"Mala Hrvatska", kako je naziv parka u Krakovu koji je sav u znaku Hrvatske, ima i svoju Aveniju hrvatskih zvijezda, uglednika koji povezuju dvije zemlje, ali i niz sadržaja koji daju informacije o Hrvatskoj.

Na svečanosti otvaranja hrvatskog parka uz jezero Bagry sudjelovali su dogradonačelnik Krakova Boguslav Kosmider, veleposlanik Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević, počasni konzul Hrvatske u Krakovu Pawel Wlodarczyk, direktorica Hrvatske turističke zajednice u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz te čelnici Sveučilišta u Krakovu i brojni drugi uglednici.

image
Svečano je u nedjelju bilo u Krakovu
Ružica Mikačić

Milijun eura

Kako je nekoliko dana prije Gazeta Krakowska, najveći list u tom gradu sa 700 tisuća stanovnika, najavila otvaranje "Male Hrvatske", to su se već od jutra rijeke izletnika slijevale u hrvatski park.

Tamo ih je dočekala limena glazba u promenadnom koncertu, zabavni program na pozornici s hrvatskom glazbom, djeca u dresovima Hrvatske, niz štandova hrvatskih gospodarstvenika, HTZ-a i TZ-a Splitsko-dalmatinske županije, s animacijom za djecu. U toj županiji su poljski gosti najbrojniji u Hrvatskoj, pa je njihovo zanimanje za sve što se novo nudi u srednjoj Dalmaciji veliko.

– "Mala Hrvatska" bi trebala postati mjesto okupljanja, druženja i zabave za sve koji vole Hrvatsku. Dugo godina smo pripremali ovaj projekt s upravom grada Krakova, bez kojeg ovo ne bi bilo moguće. U infrastrukturu i uređenje parka grad je uložio milijun eura, kako bi građane Krakova ovo mjesto podsjećalo na Hrvatsku – kazao je Pawel Wlodarczyk, počasni konzul Hrvatske u Krakovu, najzaslužniji za realizaciju te zamisli.

– Ovo drago mjesto podsjećat će sve Poljake na zemlju u kojoj imaju prijatelje i u koju vole putovati, a prije pandemije u Hrvatskoj je bilo milijun poljskih gostiju. "Mala Hrvatska" je još jedna potvrda prijateljstva naroda Poljske i Hrvatske i zahvaljujem svima koji su trudom i velikim radom realizirali ovaj zahtjevan projekt – kazao je tom prigodom veleposlanik Vidošević.

Promenada za povijest

image
Uzvanici su u parku zasadili lavandu
Ružica Mikačić

"Mala Hrvatska" uz promenadu ima i infoploče s najvažnijim hrvatskim gradovima i njihovom poviješću, ali i multimedijalnu ploču s oko 60 tisuća fajlova s informacijama o svemu što Hrvatska nudi.

Posebna atrakcija je "slana instalacija", mjesto na kojemu se, uz pomoć isparavanja pet tona morske soli iz Paga, omogućava udisanje "morskog" zraka pa kupači na obližnjoj plaži na jezeru imaju osjećaj da se nalaze na Jadranu. Tome svakako pridonose i nasadi lavande koju su sadili uzvanici.

U sklopu cjelodnevnog programa otvaranja "Male Hrvatske" održana je i regata jedriličara na jezeru, ali i izložba pasa dalmatinera, zabavni glazbeni program i gastroprezentacije, a sudeći prema zanimanju Poljaka, "Mala Hrvatska" će postati omiljeno okupljalište i mjesto vrhunske promocije Hrvatske u Poljskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 05:54