StoryEditor
SvijetNIJE SVE TAKO SIVO

U Kini zbog koronavirusa zabilježena neočekivana pojava: ‘Ovo je prvi put da sam vidjela ovako dramatično opadanje...‘

Piše PSD
1. ožujka 2020. - 18:36

Zatvaranje gradova u Kini kao i ostale mjere poduzete kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, dovele su do jednog neočekivanog efekta - smanjenja zagađenja zraka, prenosi Business Insider.

NASA je objavila podatke prema kojima je došlo do 'značajnog smanjenja' štetnog dušikova dioksida iznad Kine tijekom veljače. Dušikov dioksid nastaje izgaranjem goriva kao i korištenjem građevinskih strojeva te u elektranama, a može pogoršati respiratorne simptome i astmu, između ostalih negativnih učinaka.

Kineski gradovi donedavno su bili na glasu kao najzagađeniji na svijetu, a tamošnji Hotan i Kashgar smjestili su se među top dvadeset prema podacima IQAir-a.

NASA je ovog vikenda objavila i satelitske slike na kojima se može vidjeti razlika u prisutnosti dušikovog dioksida prije i nakon 23. siječnja kada su krenule mjere protiv širenja koronavirusa. Na snimkama je prikazano i drastično smanjenje zagađujućih tvari u okolini Wuhana, grada koji je bio izvor epidemije i čiji su stanovnici prvi stavljeni u karantenu.

- Ovo je prvi put da sam vidjela ovako dramatično opadanje na ovako velikom području. Ovaj je put stopa smanjenja značajnija nego proteklih godina i trajala je dulje - kazala je Fei Liu koja radi na istraživanju kvalitete zraka za NASA-u, prenosi Business Insider, misleći pritom na događaje poput Kineske nove godine i drugih proslava prilikom kojih se zatvaraju tvornice što dovodi do smanjenja onečišćenja zraka. 

- Nisam iznenađena jer su mnogi gradovi diljem zemlje poduzeli mjere kako bi smanjili širenje virusa - dodala je Liu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 05:03