StoryEditorOCM
Svijetpokušali zataškati

U Kini izbodena četiri profesora američkih sveučilišta! Nalaze se u bolnici nakon što su brutalno napadnuti u parku

Piše Vijesti sd
11. lipnja 2024. - 08:01

Četiri profesora američkih sveučilišta nalaze se u bolnici nakon što ih je nepoznati napadač izbo nožem u javnom parku u Kini, javlja BBC. Kako se navodi u izjavi njihova koledža ozlijeđeni su tijekom dnevnog posjeta parku u provinciji Jilin, na sjeveru Kine. Grupa je jučer posjetila lokalni hram kada ih je napao muškarac s nožem.

Američki State Department komunicirao je s medijima da je ministarstvo vanjskih poslova svjesno incidenta ali da u ovom trenutku nemaju više informacija.

Kineske vlasti u međuvremenu nisu reagirale na incident, a društvene mreže preplavile su slike stravičnog napada. Na podijeljenim objavama vidi se najmanje troje ljudi kako krvari i leže na tlu.

Kako piše svjetski mediji, incident je brzo cenzuriran na kineskom internetu, a pretrage ključnih pojmova ne daju nikakve rezultate unatoč činjenici što je sve završilo u trendovima na kineskoj društvenoj platformi Weibo.

Incident se dogodio usred napetih diplomatskih odnosa, a i ova akademska razmjena studenata i znanstvenika rezultat je pokušaja da se napeti diplomatski odnosi Pekinga i Washingtona relaksiraju. Xi Jinping tako je primjerice najavio plan o pozivanju 50.000 mladih Amerikanaca u Kinu u narednih 5 godina. Istodobno američki State Department izdao je savjetodavno upozorenje Amerikancima koji putuju u Kinu što, smatra se, mnoge studente i obeshrabrilo.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. srpanj 2024 15:01