StoryEditorOCM
Svijetpokrenute operacije

LIVEKreće ofenziva? Izraelci uz granicu gomilaju snage i tenkove; Izraelski dužnosnik za NBC: ‘U Libanonu smo!‘

Piše Hina
30. rujna 2024. - 13:18

13:10 Uoči mogućeg kopnenog napada na Libanon, izraelske specijalne snage već provode istražne operacije unutar Libanona.

Izraelski dužnosnik rekao je za NBC News da su operacije pokrenute u južnom Libanonu.

Spomenute operacije osmišljene su za prikupljanje obavještajnih podataka i ispitivanja položaja Hezbollaha.

Tvrdi da takve operacije traju mjesecima i da ne znače nužno skori početak kopnenog napada.

Opseg izraelske operacije u Libanonu do sada je bio nejasan, a dužnosnici su ustvrdili da postoji mogućnost akcije kako bi se militante potisnulo od granice.

Uz granicu dvije države Izraelci gomilaju snage i tenkove pa se stekao dojam da bi akcija mogla krenuti vrlo brzo.

11:40 Počelo je obraćanje zamjenika šefa Hezbollaha, Šeika Naima Kassema. Izraelci su šefa organizacije, Hassana Nasrallahu, ubili u petak, zbog čega Hezbollaha traži novog lidera.

Kassem je poručio da Hezbollah "neće skrenuti s puta" te da će i dalje pružati potporu Gazi, Hamasu i narodu Libanona. Poručio je i da su njihovi borci spremni za potencijalnu kopnenu invaziju Izraela:

- Uvjereni smo da neće postići svoje ciljeve!

11:10 Izraelski ministar obrane Yoav Gallant govorio je o mogućnosti proširenja vojne ofenzive dok vojska gomila tenkove na granici s Libanonom.

image
Menahem Kahana/Afp
image
Menahem Kahana/Afp

U priopćenju od subote, uiz Gallantova ureda poručeno je da provode procjenu operativne situacije u vezi s onim što je nazvao ‘širenjem IDF-ovih aktivnosti u sjevernom području.

Izraelski tenkovi i trupe kasnije su uslikani u blizini granice, za što je urednica Sky Newsa Deborah Haynes rekla da je ‘najjasniji znak dosad‘ da će se sukob Izraela s Hezbollahom još više proširiti.

Vojska je rekla da mobilizira još tri bataljuna rezervnih vojnika koji će služiti diljem zemlje. Dvije brigade već su poslane u sjeverni Izrael da se pripreme za moguću kopnenu invaziju.

Raspoređivanje dolazi nakon što je Hezbollah potvrdio da je njegov više od tri desetljeća vođa Hassan Nasrallah ubijen u izraelskom zračnom napadu u Bejrutu u petak.

09:13 Bidenova administracija zabrinuta je da Iran planira napad nakon što je Izrael ubio vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha te radi s Izraelom na obrani, rekao je američki dužnosnik u nedjelju navečer.

Nije htio otkriti kakav napad se očekuje niti otkriti poteze koje američka vojska poduzima.

Pentagon je u priopćenju u nedjelju navečer poručio da će "ako Iran ili njegovi partneri skoriste ovaj trenutak za ciljanje američkog osoblja ili interesa u regiji, Sjedinjene Države će poduzeti sve potrebne mjere za obranu."

09:08 Deseci ciljeva Hezbolaha jutros su pogođeni u Libanonu, priopćile su izraelske zračne snage.

Borbeni zrakoplovi dva su sata napadali lokacije u istočnoj regiji Beka, dodali su.

Pogođeni su i zgrade u kojima se skladišti oružje Hezbolaha, tvrdi se.

- Osim toga, borbeni zrakoplovi su u raznim područjima južnog Libanona napali vojne objekte koje je teroristička organizacija Hezbolah koristila za terorističke aktivnosti protiv države Izrael, objavio je IDF i dodao kako će nastaviti snažno napadati i uništavati Hezbolahove vojne sposobnosti i infrastrukturu.

09:00 Libanonska novinska agencija NNA objavila je da je izraelska vojska upravo izvela novi zračni udar u okrugu Chiyah u južnom predgrađu Bejruta.

image
Menahem Kahana/Afp

9:00 Palestinska militantna skupina Hamas je rekla da je njen vođa u Libanonu ubijen u izraelskom napadu u ponedjeljak, a druga palestinska militantna organizacija je objavila da su trojica njenih vođa ubijena u napadu na Bejrut, što predstavlja prvi izraelski napad unutar granica grada.

Hamas je rekao da je njegov vođa u Libanonu Fateh Šerif Abu el-Amin ubijen zajedno sa svojom suprugom, sinom i kćeri  u napadu na njihovu kuću u palestinskom izbjegličkom kampu u južnom gradu Tiru rano ujutro u ponedjeljak.

Dok Izrael eskalira sukob sa saveznicima Irana u regiji, Narodna fronta za oslobođenje Palestine (PFLP) je objavila da su trojica njenih vođa ubijena u napadu na bejrutski okrug Kola.

Izraelska vojska nije odmah komentirala izvješća.

Sve češći izraelski napadi na libanonsku miliciju Hezbolah i hutiste u Jemenu doveli su do straha da bi se sukob na Bliskom istoku mogao oteti kontroli te uvući Iran i Sjedinjene Američke Države, glavnog saveznika Tel Aviva.

Izrael je u nedjelju izveo zračne napade protiv hutista u Jemenu i na nekoliko desetaka ciljeva Hezbolaha diljem Libanona nakon što je ranije ubio vođu libanonske milicije.

Niz visokih dužnosnika Hezbolaha, uključujući njegovog vođu Sajeda Hasana Nasralaha, poginulo je u dvotjednom izraelskom bombardiranju.

Napad na okrug Kola u ponedjeljak predstavlja prvi izraelski napad unutar granica Bejruta. 

SAD je pozvao na diplomatsko rješenje sukoba u Libanonu, no također je dozvolio pojačanje za svoju vojsku u regiji.

Američki predsjednik Joe Biden je na pitanje može li se sveopći rat na Bliskom istoku izbjeći odgovorio: "Mora se".

Kazao je da će razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 13:18