StoryEditorOCM
SvijetLondon kao Mala Moskva

U Britaniji ruski oligarsi godinama peru milijarde Putinovih dolara, zahvaljujujući i bliskim vezama s Johnsonovim konzervativcima. Je li takvim ulaganjima zaista došao kraj?

Piše PSD
18. veljače 2022. - 11:32
Romanu Abramoviču je nakon napada na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja blokirana dozvola boravka u Britaniji, ali je vrlo brzo dobio izraelsko državljanstvoAFP

Britanska šefica diplomacije Liz Truss ovih dana drži stilske vježbe iz oštrih riječi upućenih u smjeru Moskve. Ako predsjednik Putin zapovijedi napad na Ukrajinu, kaže ona, ruski oligarsi "više se nigdje neće moći sakriti". Kremlj će, dodaje, platiti visoku cijenu, a premijer Boris Johnson će se po njezinim riječima pobrinuti oko načina kako bi sankcionirao oligarhe.

Kritičari u Velikoj Britaniji godinama nezuspješno ukazuju da je njihova prijestolnica postala ogromni stroj za pranje novca ruskih oligarha. U "Londongradu" su milijarde funti tih tajkuna odavno ubačene u tamošnji financijski "krvotok”.

"Moskovsko zlato", tako je Odbor za vanjsku politiku Donjeg doma britanskog parlamenta još 2018. nazvao jedan izvještaj o utjecaju ruskih oligarha. Tada se govorilo da Ve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 02:14