StoryEditorOCM
Svijetsocijalna bomba

U bogatoj Njemačkoj mnogi obilaze banke hrane, potrebitih je toliko da se ne primaju novi, a očekuje se teža kriza

Piše Vijesti SD
24. siječnja 2023. - 20:55

Kriza vezana s visokom inflacijom i energetskom krizom je u Hrvatskoj i svugdje, pa i u bogatoj Njemačkoj.

Najbolji pokazatelj krize su takozvane banke hrane kojih je u Njemačkoj oko 1000. One uzimaju artikle koje supermarketi ne smiju prodavati zbog bliskog isteka roka trajanja pa je one po vrlo povoljnim cijenama prodaju socijalno potrebitim građanima.

Umirovljenik Uwe Zauer kaže da je to jedni način da dođe do hranjivog obroka jer mu je zbog rasta cijena postalo nemoguće preživjeti s mirovinom od 368 eura.

image

Red pored jednom od banki hrane

Screenshot Al Jazeera

"Jedva sasstavljam kraj s krajem. Da nema organizacija poput ove, bio bih u još težoj situaciji", kaže on za Al Jazeeru.

U posljednje vrijeme banke hrane moraju odbijati građane jer hrane nemaju dovoljno.

"Broj ljudi koji nam dolazi je povećan pa smo morali obustaviti registraciju novih korisnika i hranu davati samo onima koji su dugo kod nas", rekao je Rolf Jaenke iz organizacije "Berliner tafel".

image

Humanitarac Rolf Jaenke

Screenshot Al Jazeera

Vladinom politikom nisu zadovoljni ni volonteri u bankama hrane, a korisnici bježe od kamera jer ih je sram što tu moraju dolaziti po pomoć.

Kako bi im pomogla u borbi s visokom inflacijom, Vlada je svim Nijemcima osigurala novačane isplate, ali mnogi misle da to nije dovoljno.

image

Nezadovoljna umirovljenica Hilde Hertal

Screenshot Al Jazeera

"Država nas je zeznula. Parlamentarci dobivaju 700 eura zbog visoke inflacije, a mi dobivamo 50 eura. Sramota je kako se odnose prema starijima. I mi smo marljivo radili za ovu zemlju", kaže umirovljenica Hilde Hertal za Al Jazeeru.

Da stvar bude gora, ove godine se očekuje dodatni porast krize i broja korisnika, a država će biti u recesiji, dok se najbogatiji nisu osobito iskazali u socijalnom osjećaju.

image

Jedna od njemačkih banki hrane

Screenshot Al Jazeera
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2023 20:55