StoryEditorOCM
Svijetne žele ruse na oi

U agresiji Rusije na Ukrajinu ubijena su 262 sportaša, a uništena su i 363 sportska objekta

Piše Hina
2. travnja 2023. - 07:23

Ruski rat protiv Ukrajine odnio je živote 262 ukrajinska sportaša i uništio 363 sportska objekta, izjavio je u subotu ukrajinski ministar mladeži i sporta Vadym Huttsait.

Na sastanku s gostujućim predsjednikom Međunarodne federacije gimnastike Morinarijem Watanabeom, Huttsait je rekao da nijednom sportašu iz Rusije ne bi trebalo dopustiti sudjelovanje na Olimpijskim igrama ili drugim sportskim natjecanjima.

"Svi oni podržavaju ovaj rat i posjećuju događaje koji se održavaju u znak podrške ratu", rekao je Huttsait, prema transkriptu na web stranici predsjednika Volodimira Zelenskog.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) preporučio je postupni povratak ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna natjecanja kao neutralnih. Nije odlučio o njihovom sudjelovanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Ukrajina je u petak rekla da njezinim sportašima neće biti dopušteno sudjelovati u kvalifikacijama za Igre 2024. ako se budu morali natjecati protiv Rusa, što je odluka koju je MOO kritizirao.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi broj poginulih ukrajinskih sportaša niti koliko je objekata uništeno.

Nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022., brojni ukrajinski sportaši nacionalne razine dobrovoljno su uzeli oružje u ruke kako bi branili svoju zemlju.

Među poginulima samo ove godine bili su umjetnički klizač Dmytro Sharpar, koji je poginuo u borbi u blizini Bakhmuta, i Volodymyr Androshchuk, 22-godišnji prvak u desetoboju i olimpijska nada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 12:02