StoryEditorOCM
Svijetgubitak posla

U 2024. krenuo val otkaza u pojedinim djelatnostima. Najgore će biti u ovoj branši, evo svih detalja

Piše Vijesti SD
15. siječnja 2024. - 12:00

Broj tehnoloških radnika koji su otpušteni širom svijeta od 2020. do 2023. godine se znatno povećao. Od siječnja 2024. godine, najveći broj otpuštenih imao je Amazon, njih više od 27 tisuća, u pet odvojenih krugova otpuštanja. Slijede Meta i Google s oko 21 tisuću i 12 tisuća najavljenih otkaza, piše Klix.ba.

Otpuštanja u svim industrijama počela su 2020. godine zbog izbijanja pandemije Covid-19, a broj otpuštanja u tehnologiji se nakon virusa nastavljao povećavati. Najviše gubitaka radnih mjesta dogodilo se u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se nalaze tehnološki divovi poput Amazona, Meta-e i Google-a.

Samo u prvom kvartalu 2023. godine, više od 167 tisuća zaposlenih je otpušteno širom svijeta, što je označeno rekordnim. Naime, od maloprodaje do financija i obrazovanja, svi sektori pate od ovog široko rasprostranjenog smanjenja broja zaposlenih. Međutim, najviše su pogođeni maloprodajni tehnološki startupovi, sa skoro 29 tisuća otkaza najavljenih od rujna 2023. godine.

Rat Rusije i Ukrajine, rat u Gazi, pad kineske proizvodnje i rastuća inflacija imali su značajan utjecaj na tehnološku industriju te i dalje predstavljaju veliku zabrinutost za tehnološke kompanije. Kao posljedica toga, kompanijama širom svijeta tek preostaje posao prevladavanja svih ekonomskih izazova. Kako bi riješile takve poteškoće, tehnološke kompanije su napravile brojne poslovne planove. Primjerice, u Sjedinjenim Državama, tehnološke firme planirale su da se više fokusiraju na zadržavanje potrošača, automatizaciju softvera i smanjenje operativnih troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:37