StoryEditor
SvijetTEHNOLOŠKI NAPREDAK

Tvrtka ‘Meta‘ uskoro bi mogla imati najbrže računalo na svijetu: novi sustavi umjetne inteligencije koristit će se na društvenim mrežama i u metaverzumu

Piše PSD
27. siječnja 2022. - 23:20

Meta je dovršila prvu fazu novog AI superračunala. Kad AI Research SuperCluster (RSC) bude u potpunosti spreman kasnije ove godine, tvrtka vjeruje da će to biti najbrže AI superračunalo na planetu, javlja Geek.

Između ostalog, bit će moguće izraditi bolje alate za proširenu stvarnost te će biti moguća "neprimjetna analiza slika, teksta i videa zajedno." Velik dio ovog rada je u službi vizije za metaverzum, u kojem će aplikacija i proizvodi s umjetnom inteligencijom imati ključnu ulogu.

- Nadamo se da će nam RSC pomoći da izgradimo potpuno nove sustave umjetne inteligencije koji mogu, na primjer, omogućiti glasovne prijevode u stvarnom vremenu velikim grupama ljudi, od kojih svaki govori drugim jezikom, tako da mogu nesmetano surađivati na istraživačkom projektu ili igrati igru zajedno - objasnili su voditelj tehničkog programa Kevin Lee i softverski inženjer Shubho Sengupta u objavi na blogu.

Kako se navodi na portalu Geek, tvrtka Meta vjeruje da je trenutna iteracija RSC-a već među najbržim takvim superračunalima na planetu.

Na temelju ranijih testiranja, utvrđeno je da ovaj stroj može, u usporedbi sa starijim postavkama, pokretati radne tijekove računalnog vida do 20 puta brže, a tri puta brže može obrađivati velike modele prirodnog jezika.

Ovo istraživanje bi trebalo pomoći u zaštiti ljudi na trenutnim servisima kao što su Facebook i Instagram, kao i u metaverzumu.

Uz stvaranje fizičke infrastrukture i sustava za pokretanje RSC-a, iz tvrtke navode da treba osigurati sigurnosne kontrole i kontrole privatnosti kako bi se zaštitili stvarni podaci koji se koriste u obuci.

Tvrtka, koja je počela raditi na projektu početkom 2020. godine, željela je da RSC obuči AI modele za skupove podataka veličine do jednog eksabajta.

- Očekujemo da će takva promjena funkcije koraka u računalnim sposobnostima omogućiti ne samo da kreiramo preciznije AI modele za naše postojeće usluge, već i potpuno nova korisnička iskustva, posebno u metaverzumu - napisali su Lee i Sengupta, prenosi Geek.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2022 06:52