StoryEditorOCM
Svijet‘čudovišta‘ na sudu

Tužba protiv najvećih tehnoloških kompanija: ‘Ovisna sam od 12. godine. Oni znaju da umiremo. Nije ih briga‘

Piše vijesti sd
22. studenog 2023. - 10:53
Stotine obitelji podigle su tužbe protiv velikih tehnoloških kompanija koje su ‘posve svjesno izložile njihovu djecu štetnim proizvodima‘ (ilustracija)/Shutterstock

Stotine obitelji podigle su tužbe protiv velikih tehnoloških kompanija koje su, kažu tužitelji, posve svjesno izložili njihovu djecu štetnim proizvodima. Jedna tužiteljica za BBC je pojasnila kako su se odlučili pred sud izvesti moćnike Silicijske doline.

‘Doslovno sam postala ovisna u dobi od 12 godina. I nisam uzela život natrag u svoje ruke kroz čitave tinejdžerske godine‘, kaže Taylor Little koja je bila ovisna o društvenim mrežama. I to ju je toliko mučilo da je pokušala izvršiti samoubojstvo i godinama patila od depresije.

Taylor, koja je u međuvremenu shvatila i da je transrodna, velike tehnološke kompanije opisuje kao ‘prava, opasna čudovišta‘.

Kompanije, uvjerena je Taylor, posve svjesno u ruke djece stavljaju škodljiv proizvod koji izaziva ovisnost.

Zbog toga je Taylor, kao još i stotine drugih američkih obitelji, tužila četiri najveće tehnološke kompanije na svijetu, piše Jutarnji list.

image

Tužba protiv Mete, TikToka, Googlea i Snap Inc.-a jedna je od najvećih ikada pokrenutih u Silicijskoj dolini

Denis Charlet/Afp

Tužba protiv Mete - vlasnika Facebooka i Instagrama - TikTok-a, Googlea i Snap Inc.-a, vlasnika Snapchata, jedna je od najvećih ikada pokrenutih u Silicijskoj dolini.

Među tužiteljima su obične obitelji i školski okruzi iz cijelog SAD-a.

Tvrde da su platforme štetne jer su tako dizajnirane.

tvrtke ne mogu koristiti Prvi amandman

Odvjetnici obitelji vjeruju da je slučaj 14-godišnje britanske učenice Molly Russell važan primjer potencijalne štete s kojom se suočavaju tinejdžeri.

Prošle godine su pratili istragu u vezi njezine smrti tražeći bilo kakav dokaz koji bi mogli iskoristiti u tužbi.

Njezino ime spominje se desetak puta u glavnoj tužbi podnesenoj na sudu u Kaliforniji.

Prošlog su tjedna obitelji dobile snažan vjetar u leđa kada je savezni sudac presudio da tvrtke za blokiranje akcije ne mogu koristiti Prvi amandman američkog Ustava, koji štiti slobodu govora.

image

‘Uvjeravamo svakog roditelja da su nam u poslu koji radimo na prvom mjestu dobrobit njih i njihove djece i da činimo sve kako bismo tinejdžerima pružili sigurna iskustva na internetu‘, poručili su iz Mete

Lionel Bonaventure/Afp

Sudac Gonzalez Rogers također je presudio da članak Zakona o pristojnosti komunikacija, koji kaže da platforme nisu izdavači, ne daje tvrtkama generalnu zaštitu.

Sudac je presudio da, na primjer, nedostatak ‘stroge‘ provjere dobi i loša roditeljska kontrola, kako tvrde obitelji, nisu pitanja slobode izražavanja.

Odvjetnici obitelji nazvali su to ‘značajnom pobjedom‘.

S druge strane, tvrtke kažu da tvrdnje nisu točne i namjeravaju se braniti.

Prvo pa stranica o samoozljeđivanju

Taylor, koja živi u Coloradu, kaže da je prije nego što je nabavila svoj prvi pametni telefon bila sportski nastrojena i puno vremena provodila na otvorenom, plesala je i voljela kazalište.

‘Kad bi mi oduzeli telefon, osjećala sam se kao da imam apstinencijsku krizu. Bilo je nepodnošljivo. Doslovno, stvaralo je ovisnost, a ne samo naviku. Moje tijelo i um su žudjeli za tim‘, kazala je.

Taylor se sjeća prve obave na društvenoj mreži na koju je kliknula.

Bila je to nečija osobna stranica o samoozljeđivanju, koja je prikazivala eksplicitne slike rana i posjekotina.

‘Kao 11-godišnjakinja, kliknula sam na stranicu i to mi se prikazalo bez upozorenja. Ne, nisam to tražila. Još uvijek mi je to pred očima. Imam 21 godina i još uvijek to vidim.‘

image

Snapchat je rekao da je njihova platforma ‘osmišljena kako bi uklonila pritisak da se bude savršen. Provjeravamo sav sadržaj prije nego što dospije do velikog broja korisnika kako bismo spriječili širenje svega što bi moglo biti štetno‘

Frederic J. Brown/Afp

Taylor se također borila sa sadržajem vezanima uz sliku o vlastitom tijelu i poremećajima prehrane.

‘To je bilo - i još uvijek jest - poput kulta. Osjećala sam se kao da sam u sekti. Konstantno vas bombardiraju fotografijama tijela koje ne možete imati, a da ne umrete. Od toga se ne može pobjeći‘, kaže Taylor.

Njezini odvjetnici, kao i onih drugih tužitelja, fokusirat će se na dizajn platformi, a ne na pojedinačne objave, komentare ili slike.

Tvrde da aplikacije sadrže značajke dizajna koje uzrokuju ovisnost i prave štetu.

Upozoravajući slučaj Molly Russell

Meta je vezano uz slučaj objavila izjavu u kojoj kaže: ‘Naše misli su s obiteljima koje su zastupljene u ovoj tužbi. Uvjeravamo svakog roditelja da su nam u poslu koji radimo na prvom mjestu dobrobit njih i njihove djece i da činimo sve kako bismo tinejdžerima pružili sigurna iskustva na internetu.‘

TikTok je odbio komentirati.

Google je rekao sljedeće: ‘Tvrdnje iz ove tužbe jednostavno nisu istinite. Zaštita djece na svim našim platformama uvijek je bila srž našeg rada.‘

image

TikTok je odbio komentirati tužbu

Lionel Bonaventure/Afp

Snapchat je, pak, rekao da je njihova platforma ‘osmišljena kako bi uklonila pritisak da se bude savršen. Provjeravamo sav sadržaj prije nego što dospije do velikog broja korisnika kako bismo spriječili širenje svega što bi moglo biti štetno.‘

Taylor zna sve o priči Molly Russell iz sjeverozapadnog Londona, koja si je oduzela život nakon što je bila izložena nizu negativnih, depresivnih sadržaja na Instagramu.

Istraga o njezinoj smrti pokazala je da je umrla ‘jer je patila od depresije i bila izložena negativnim učincima sadržaja na internetu‘.

Taylor kaže da su njihove priče vrlo slične.

‘Osjećam da sam imala sreću što sam preživjela. I srce mi se slama zbog ljudi poput Molly. Sretna sam. Stvarno volim svoj život‘, kazala je Taylor i dodala da je odlučna da sudsku parnicu izgura do kraja.

‘Oni znaju da umiremo. Nije ih briga. Zarađuju na našoj smrti. Sve moje nade za bolje društvene medije u potpunosti ovise o našoj pobjedi i tome da ih prisilimo da se promijene - jer oni to nikada, baš nikada, neće sami učiniti, piše Jutarnji list‘.

image

Stotine obitelji podigle su tužbe protiv velikih tehnoloških kompanija koje su ‘posve svjesno izložile njihovu djecu štetnim proizvodima‘ (ilustracija)

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:02